anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

VAIO VPC-SE2F1E matryca i nie tylko...

profile.country.PL.title
wronsky
Nowicjusz

VAIO VPC-SE2F1E matryca i nie tylko...

Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, tu tej serii nie widzę no ale ewidentnie laptop jest w przedziale 15-18" :P
Kupiłem laptopa VAIO VPC-SE2F1E i jestem trochę rozczarowany jakością matrycy, tzn bardziej chodzi o parametry jej wykonania,bo sama matryca jak przystało na matryce IPS prezentuje poziom dużo lepszy niż TN, pomijam skopana reprodukcje kolorów,słynny pomarańczowo - czerwony ;)
Mój egzemplarz mimo ze ilość uszkodzonych pikseli mieści się w tej normie ISO 13406-2 dla matrycy 1920-1080 jest to o zgrozo 10 uszkodzonych pikseli, to u mnie jest 9 (masakra) choć jest to do przebolenia przy tej wielkości matrycy- rozdzielczości pojedynczy piksel jest na tyle mały ze tylko z bliska jest to widoczne to i tak wolał bym by ich było mniej najlepiej żadnych, matryce produkowane są od wielu lat i nadal widzę jest problem z wykonaniem matryc bez takich kwiatków.
Większy problem to PODŚWIETLENIE tu tez może w normalnej pracy na co dzień tak tego nie widać, ale gdy po ciemku odpalimy czarna plansze wychodzi jak nierównomierne jest podświetlenie, od dołu, góry, z lewej strony o dziwo z prawej jest ok, jaśniejsze miejsca którym daleko do czerni, przypominające tragiczne szarości spotykane standardowo w matrycach TN, (tyle za tam równomiernie).
Moje pytanie do kogoś od sony, lub użytkowników tych modeli czy większość paneli w tych Laptopach ma tak nierównomierne podświetlenie i jest to raczej norma, czy zdarza się to sporadycznie i kwalifikuje się do jakieś naprawy, wymiany matrycy?
Jeszcze jedna kwestia, odnoście pisków, choć mi to bardziej brzmi jak chroboczący dysk twardy ale ewidentnie takie dziwne odgłosy dochodzą z elektroniki laptopa (z kratek spodniej części powyżej kości pamięci) i to nie zależnie czy podłączony jest do prądu, czy na baterii, czy włączymy- wyłączymy wyświetlacz, tu ponownie pytanie czy to norma, czy coś dziwnego...??? Swoja droga sam dysk tez uważam ze odznacza się skandalicznie głośna praca talerzy, najgłośniejsza z jaka się chyba spotkałem w dyskach 2.5"
Ogólnie jestem trochę zdumiony i zawiedziony ze laptop z taka renomą i raczej z tego wyższego pułapu cenowego w ofercie posiada nadal tak wiele niedoróbek.

Pozdrawiam.

13 ODPOW. 13
spolDon1fhkbr
Początkujący

Jeśli chodzi o wyświetlacze to różnie bywa. Co prawda taka ilość spalonych pixeli dziwi (nie spotkałem się, a przez moje ręce sporo przeszło laptopów). To co do podświetlania to widziałem różne dziwne rzeczy. Chodź zazwyczaj objawiało się to np. jaśniejszym pasem na dole. Kiedyś w którejś F-ce pod kątem było widać po prostu plamy na ekranie (na wprost było ok). Niestety matryce laptopa nigdy nie będą doskonałe. Zresztą laptop laptopem kolega kiedyś doznał szoku jak kupił za 7000zł EIZO 24 cale i okazało się, że ma clouding (te jaśniejsze plamy na czarnym i to tak w centrum i po rogach) i obraz zmienia lekko kolor w zależności od kąta bocznego. Przy tej wielkości ekranu i bliskiej odległości kolor z prawe strony był trochę inny niż z lewej... Serwis stwierdził, że ekran mieści się w normach...

profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

9 wypalonych pixeli? Masz 14 dni na oddanie sprzętu bez podania przyczyny i szczerze - nie wiem na co czekasz. Ja nie pozwoliłbym sobie wziąć nawet z 1 takim pixelem nowego sprzętu za taką kasę.

profile.country.PL.title
wronsky
Nowicjusz

sprzęt ma już ponad miesiąc, i szczerze te 9 pixeli brzmi strasznie tylko na papierze, przy matrycy 15" full hd wielkość pixela jest na tyle mala ze te uszkodzone (hot pixele - świecące na zielono 8 i 1 czerwony ) widoczne sa tylko z malej odległości, dodatkowo wszystkie po zewnętrznych częściach matrycy, przy normalnym użytkowaniu laptopa nawet trzymając go na kolanach praktycznie nie zauważalne, co innego by było przy matrycy z niższa rozdzielczością gdzie ten pixel jest odpowiednio większy i widoczny nawet z 2 metrów.To podejrzewam było by mocno denerwujące.
Dużo bardziej mi doskwiera to nierównomierne podświetlenie matrycy które przy niewielkim oświetleniu lub jego braku i czymś ciemniejszym na ekranie jest od razu widoczne, i te dziwne odgłosy popiskiwania cewek czy czegoś.... zastanawiam się czy z tym można coś zrobić czy i tu serwis stwierdzi ze to "mieści się w normie" ...

spolDon1fhkbr
Początkujący

majstersztyk napisał(a):

9 wypalonych pixeli? Masz 14 dni na oddanie sprzętu bez podania przyczyny

A na jakiej podstawie????? :shock:

wronsky napisał(a):

i te dziwne odgłosy popiskiwania cewek czy czegoś

Ciężko coś poradzić bo to "czegoś" to może być dysk... Cewki raczej nie powinny dawać o sobie znać. A jest jakaś zmiana względem obciążonego procesora, a nie obciążonego?

majstersztyk
Początkujący

Don napisał(a):

A na jakiej podstawie????? :shock:

Nie wyraźnie napisałem, że bez podania przyczyny?
Na podstawie prawnej.

sadam_
Użytkownik

Możesz podać tą podstawę prawną?

spolDon1fhkbr
Początkujący

majstersztyk napisał(a):

Na podstawie prawnej.

No ale jakiej tej prawnej podstawie?????? :c7 :shock:

profile.country.PL.title
wronsky
Nowicjusz

Don napisał(a):

Ciężko coś poradzić bo to "czegoś" to może być dysk...

Nie to nie może być dysk, on także wydaje dźwięki choć głownie słychać z niego nietypowo głośna prace talerzy-silnika jak by miał co najmniej 10000 rpm a nie 5400, sam zapis/odczyt jest lekko słyszalny, a te dźwięki o których pisze wydobywają się z zupełnie innej strony (kratki po prawej stronie od góry,i faktycznie na pierwszy rzut uchem można stwierdzić,pomyśleć ze to dysk.
Zmienia się trochę charakterystyka i głośność tych dźwięków w ustawieniu trybu cichego, czyli wtedy gdy zmniejsza się pobór mocy i wydajność.

majstersztyk
Początkujący

Don napisał(a):

majstersztyk napisał(a):

Na podstawie prawnej.

No ale jakiej tej prawnej podstawie?????? :c7 :shock:

Sorry :) Dwa różne fora i zdawało mi się że przeczytałem o tym, że sprzęt był kupiony przez internet. Wtedy przysługuje takie prawo. Mój błąd oczywiście.