anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

VAIO VPC-SE2F1E matryca i nie tylko...

profile.country.PL.title
wronsky
Nowicjusz

VAIO VPC-SE2F1E matryca i nie tylko...

Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, tu tej serii nie widzę no ale ewidentnie laptop jest w przedziale 15-18" :P
Kupiłem laptopa VAIO VPC-SE2F1E i jestem trochę rozczarowany jakością matrycy, tzn bardziej chodzi o parametry jej wykonania,bo sama matryca jak przystało na matryce IPS prezentuje poziom dużo lepszy niż TN, pomijam skopana reprodukcje kolorów,słynny pomarańczowo - czerwony ;)
Mój egzemplarz mimo ze ilość uszkodzonych pikseli mieści się w tej normie ISO 13406-2 dla matrycy 1920-1080 jest to o zgrozo 10 uszkodzonych pikseli, to u mnie jest 9 (masakra) choć jest to do przebolenia przy tej wielkości matrycy- rozdzielczości pojedynczy piksel jest na tyle mały ze tylko z bliska jest to widoczne to i tak wolał bym by ich było mniej najlepiej żadnych, matryce produkowane są od wielu lat i nadal widzę jest problem z wykonaniem matryc bez takich kwiatków.
Większy problem to PODŚWIETLENIE tu tez może w normalnej pracy na co dzień tak tego nie widać, ale gdy po ciemku odpalimy czarna plansze wychodzi jak nierównomierne jest podświetlenie, od dołu, góry, z lewej strony o dziwo z prawej jest ok, jaśniejsze miejsca którym daleko do czerni, przypominające tragiczne szarości spotykane standardowo w matrycach TN, (tyle za tam równomiernie).
Moje pytanie do kogoś od sony, lub użytkowników tych modeli czy większość paneli w tych Laptopach ma tak nierównomierne podświetlenie i jest to raczej norma, czy zdarza się to sporadycznie i kwalifikuje się do jakieś naprawy, wymiany matrycy?
Jeszcze jedna kwestia, odnoście pisków, choć mi to bardziej brzmi jak chroboczący dysk twardy ale ewidentnie takie dziwne odgłosy dochodzą z elektroniki laptopa (z kratek spodniej części powyżej kości pamięci) i to nie zależnie czy podłączony jest do prądu, czy na baterii, czy włączymy- wyłączymy wyświetlacz, tu ponownie pytanie czy to norma, czy coś dziwnego...??? Swoja droga sam dysk tez uważam ze odznacza się skandalicznie głośna praca talerzy, najgłośniejsza z jaka się chyba spotkałem w dyskach 2.5"
Ogólnie jestem trochę zdumiony i zawiedziony ze laptop z taka renomą i raczej z tego wyższego pułapu cenowego w ofercie posiada nadal tak wiele niedoróbek.

Pozdrawiam.

13 ODPOW. 13
profile.country.pl_PL.title
bart132
Poszukiwacz

majstersztyk napisał(a):

Don napisał(a):

majstersztyk napisał(a):

Na podstawie prawnej.

No ale jakiej tej prawnej podstawie?????? :c7 :shock:

Sorry :) Dwa różne fora i zdawało mi się że przeczytałem o tym, że sprzęt był kupiony przez internet. Wtedy przysługuje takie prawo. Mój błąd oczywiście.

Precyzując Twoją wypowiedź nie dość, że sprzęt musiałby być kupiony przez Internet to jeszcze kupujący ma 10 dni od otrzymania przesyłki na zwrot towaru bez podania przyczyny - nie 14.

Zapraszam na VAIOBlog.pl
spolDon1fhkbr
Początkujący

wronsky napisał(a):

Zmienia się trochę charakterystyka i głośność tych dźwięków w ustawieniu trybu cichego, czyli wtedy gdy zmniejsza się pobór mocy i wydajność.

Skontaktuj się z VAIO Link coś doradzą lub posłuchaj czy inny taki komputer też tak ma. Chodź oczywiście w sklepie może to być trudne.

profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

bart132 napisał(a):

Precyzując Twoją wypowiedź nie dość, że sprzęt musiałby być kupiony przez Internet to jeszcze kupujący ma 10 dni od otrzymania przesyłki na zwrot towaru bez podania przyczyny - nie 14.

Pozwolisz że sprecyzuje teraz Twoją. 10 dni ma na odstąpienie od umowy kupna, a od dnia odstąpienia ma 14 dni na zwrot towaru. Logiczne było że napisałem 14 miałem na myśli dzień w którym zrezygnowałby z tego towaru.
Skończmy ten offtop, bo to nie ma sensu.

spolDon1fhkbr
Początkujący

majstersztyk - to co napisałeś to teoria. Jest sporo kruczków kiedy to prawo nie działa. Np. sprzęt nie może być kupiony na firmę. Nie może też mieć najmniejszych śladów użycia. Wiele zależy od samego sprzedawcy. Problemu nie ma jeśli odeślesz sprzęt fabrycznie spakowany. Jeśli był jednak użyty bywa różnie. To jest praktyka.