anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

VGN-NW21MF - awaria napędu optycznego - prośba o pomoc

profile.country.pl_PL.title
misieu
Początkujący

VGN-NW21MF - awaria napędu optycznego - prośba o pomoc

Witam

Posiadam laptopa SONY VAIO VGN-NW21MF. Zepsuł mi sie w nim napęd
(PIONEER DVR-TD09VA). Czy musze kupić teraz identyczny model ? Czy można zastosowac do niego jakiś inny? Jeśli tak, to jaki? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

6 ODPOW. 6
misieu
Początkujący

Jeszcze mam pytanie.

Czy to jest napęd SLIM czy ULTRA SLIM.

Bo chcę w to miejsce włożyć kieszeń na dysk SSD i nie wiem jaką... sa do wyboru SLIM i ULTRA SLIM.

A kupiłem na internecie Ultra Slim i nie jestem pewiem czy bedzie pasować.

stubbs.
Użytkownik

O kurcze .. a po czym wnioskujesz że się popsuł. Nie dostarcza prądu, nie wysuwa się tacka na CD, płyta się kręci ale nie czyta jej? Odnośnie takiej naprawy domowym sposobem polecam kupić płytę czyszczącą (około 10-20zł w sklepie komputerowym). Nie używaj jednak płyty za często, bo pomimo jej dobroczynnego działania czyszczącego jest dość inwazyjna dla napędu optycznego. Odnośnie zakupienia innego napędu optycznego to jestem zdania, że fabryczny zawsze najlepszy bo dostosowany do tego urządzenia.

Pozdrawiam Stubb
profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

Płyty czyszczące to największe zło jakie wymyślono i z pewnością żaden serwisant nigdy nie poleciłby takiego rozwiązania. Nie od parady nakleja się: Do not touch the lens itp.
Soczewki najlepiej przedmuchać delikatnie sprężonym powietrzem.

stubbs.
Użytkownik

Dlatego wyżej napisałem aby ich nie używać nadmiernie, gdyż pomimo ich dobroczynnego (czyszczenie) wpływu mają swój istotnie negatywny wkład w nasze optyki. Ja użyłem raz takiej płyty w radiu fabrycznym w samochodzie i działa do dziś (koszt wymiany radia - nie pytajcie :) podpowiem że to Audi i portfel sam się chowa).
Co do korzystania lub nie korzystania z usług takich płyt - moim zdaniem jest to ostatni krok zanim kliknie się "kup teraz".

Pozdrawiam Stubb
misieu
Początkujący

Problem rozwiązany.

Zadzwoniłem do serwisu Sony.
Okazało się, że mam problemy ze sterownikami.
Odinstalowałem i zainstalowałem na nowo i działa.

A objawy były takie: Napęd się otwierał, wkładałem płytę i potem nic się nie działo, nawet nie kręciła się płyta.

stubbs.
Użytkownik

Dobrze, że sprawa się wyjaśniła i dzięki za wpis z przyczyną awarii. Nieraz najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze.

Pozdrawiam Stubb