Podziel się wrażeniami!
Lap: http://www.sony.pl/product/vn-f-series/vpcf13z1e-b
Witam, mam model, jak w tytule. Postanowiłam się tu zapytać, bo jeszcze tego nie robiłam, a w sumie nic nie tracę Laptop jak z bajki. Gdyby nie jeden ważny problem - nie działają na nim tunery tv - JAK TO MOŻLIWE???
Wyjaśnię po krótce...Od lat korzystam z tunera super firmy AverMedia. Miałam lapa Toshiba, o wiele słabszego, niż obecny Vaio. Na nim działał. Na Vaio nie. Kupiłam sobie nawet lepszy model karty. Ale najpierw zakupiłam taki model:
AVerTV Hybrid Volar HX - zestaw startowy dla Windows 7
link: http://www.avermedia.eu/avertv/pl/Product/ProductDetail.aspx?Id=502&tab=APDriver
Muszę przyznać, że działał. Niestety przez program Windows Media Center, a nie przez AverTv, ale działał. Niestety nie zadowala mnie, bo obraz jest fatalny.
Mam AVerTV Pilot H810. Bardzo dobry. Nie działa. Potem kupiłam AVerTV Hybrid Volar HD H830 - LEPSZY! Ale dalej nie działa.
Link do AVerTV Hybrid Volar HD: http://www.avermedia.eu/avertv/pl/Product/ProductDetail.aspx?Id=501&tab=APDriver
Powiem tak. Na Netbooku wszystko działa. Tak jest WIndows XP. Ale Netbook jest za słaby aby nagrywać. System jest za słaby.
Ten Vaio ma windows 7 (nie powinno to miec znaczenia). Może ten 8GB RAM? On widzi tuner, ale nie widzi. Kiedy wchodzę na Panel administratora to urządzeń i drukarek, to jest tam ten tuner. Normalnie jest. Ale programy nie działają. Ten "SNUGTV", który jest instalowany podczas instalowania programu do tunertv twierdzi, że nie widzi tunera. Mam go podłączyć i wtedy on dokończy instalacje. No to jest śmieszne!
Lap ma w listopadzie rok. Jestem już tym zmęczona, że nie mogę korzystać z karty. Chcę wiedzieć dlaczego. Wszystko działa, co nigdzie nie działa, ale nie to! Nie rozumiem ;( Nawet próbowałam zainstalować dodatkowo win XP na drugim dysku, ale przez RAM nie pozwala. XP dopuszcza tylko 4GB. Nie wiem co robić. Może ktoś z was będzie wiedział ;(
Na początek proponowałbym sprawdzić w menedżerze urządzeń czy tuner faktycznie został poprawnie zainstalowany(tj. jego sterowniki). Skoro na netbooku działa to ewidentnie wskazuje na niepoprawność albo oprogramowania albo sterowników tunera.
Nie wiem z czego instalujesz te sterowniki? Z płytki? jeżeli tak proponuje na początek pobrać same sterowniki dla win7 64bit www.avermedia.eu/avertv/pl/Support/Down ... FDFId=3991
Później instalować oprogramowanie do TV.
Jeżeli chodzi o XP to wydaje mi się, że zainstalować to raczej się da - ale będzie widział mniej ramu po uruchomieniu.
majstersztyk napisał(a):
Na początek proponowałbym sprawdzić w menedżerze urządzeń czy tuner faktycznie został poprawnie zainstalowany(tj. jego sterowniki). Skoro na netbooku działa to ewidentnie wskazuje na niepoprawność albo oprogramowania albo sterowników tunera.
Nie wiem z czego instalujesz te sterowniki? Z płytki? jeżeli tak proponuje na początek pobrać same sterowniki dla win7 64bit http://www.avermedia.eu/avertv/pl/Suppo ... FDFId=3991" target="_blank
Później instalować oprogramowanie do TV.
Jeżeli chodzi o XP to wydaje mi się, że zainstalować to raczej się da - ale będzie widział mniej ramu po uruchomieniu.
W sieci można znaleźć programy do całkowitego usuwania sterowników, próbowałaś tego?
Nie, a czemu miałabym to robić? Wyjaśnij mi proszę w czym mogłoby mi to pomóc i ewentualnie gdzie to ściągnąć?
Bo jeżeli instalowałaś kilkanaście różnych sterowników to czasami zostawiają one śmieci i wzajemnie zakłócają pracę.
A właśnie czy nie jest przypadkiem tak, że windows automatycznie zainstalował sterowniki? Jeżeli tak to w menedżerze odinstaluj je, a potem podczas instalacji wybierz opcje instalowania z lokalizacji na dysku i wskaż folder sterowników pobranych z sieci.
To nic nie da. Takie odinstalowanie sterowników niewiele daje. Tak naprawdę dalej są zaszyte w systemie, a potem są problemy.
przykładowe programy, które mogą pomóc: Driver Sweeper, Driver Cleaner
...a czasami wymagana jest NAWET reinstalka całego systemu
Ech już nie raz miałam nowy system i instalacja Avertv. Za każdym razem to samo. Może doradzicie mi, gdzie mogłabym z tym iść? Z pytaniem do jakieś serwisu? Najwyżej zapłacę, ale niech mi powiedzą, jak musze mieć żeby działało. Na dzień dzisiejszy to nie wierze aby działało. Gdyby nie to, mój komputer byłby dla mnie ideałem.