anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

VPCF13Z1E/B a AverMedia

profile.country.pl_PL.title
SelenaV
Początkujący

VPCF13Z1E/B a AverMedia

Lap: http://www.sony.pl/product/vn-f-series/vpcf13z1e-b

Witam, mam model, jak w tytule. Postanowiłam się tu zapytać, bo jeszcze tego nie robiłam, a w sumie nic nie tracę :( Laptop jak z bajki. Gdyby nie jeden ważny problem - nie działają na nim tunery tv - JAK TO MOŻLIWE???

Wyjaśnię po krótce...Od lat korzystam z tunera super firmy AverMedia. Miałam lapa Toshiba, o wiele słabszego, niż obecny Vaio. Na nim działał. Na Vaio nie. Kupiłam sobie nawet lepszy model karty. Ale najpierw zakupiłam taki model:

AVerTV Hybrid Volar HX - zestaw startowy dla Windows 7
link: http://www.avermedia.eu/avertv/pl/Product/ProductDetail.aspx?Id=502&tab=APDriver

Muszę przyznać, że działał. Niestety przez program Windows Media Center, a nie przez AverTv, ale działał. Niestety nie zadowala mnie, bo obraz jest fatalny.

Mam AVerTV Pilot H810. Bardzo dobry. Nie działa. Potem kupiłam AVerTV Hybrid Volar HD H830 - LEPSZY! Ale dalej nie działa.
Link do AVerTV Hybrid Volar HD: http://www.avermedia.eu/avertv/pl/Product/ProductDetail.aspx?Id=501&tab=APDriver

Powiem tak. Na Netbooku wszystko działa. Tak jest WIndows XP. Ale Netbook jest za słaby aby nagrywać. System jest za słaby.

Ten Vaio ma windows 7 (nie powinno to miec znaczenia). Może ten 8GB RAM? On widzi tuner, ale nie widzi. Kiedy wchodzę na Panel administratora to urządzeń i drukarek, to jest tam ten tuner. Normalnie jest. Ale programy nie działają. Ten "SNUGTV", który jest instalowany podczas instalowania programu do tunertv twierdzi, że nie widzi tunera. Mam go podłączyć i wtedy on dokończy instalacje. No to jest śmieszne!

Lap ma w listopadzie rok. Jestem już tym zmęczona, że nie mogę korzystać z karty. Chcę wiedzieć dlaczego. Wszystko działa, co nigdzie nie działa, ale nie to! Nie rozumiem ;( Nawet próbowałam zainstalować dodatkowo win XP na drugim dysku, ale przez RAM nie pozwala. XP dopuszcza tylko 4GB. Nie wiem co robić. Może ktoś z was będzie wiedział ;(

18 ODPOW. 18
profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

Trochę to dziwne dla mnie, próbowałaś na innym gnieździe USB(z tym też czasem jest problem)? I nie wiem czy instalujesz dokładnie tak sterowniki jak powinnaś - należy zmusić go do zainstalowania swoich sterów... bo jeżeli zaniechasz to system tylko odpowie, że sterowniki są aktualne i nie ma nowszych.
Sprawdź przez kogo są podpisane sterowniki, jeżeli przez microsoft to na 99% są do kitu :P
Aby je poprawnie zaktualizować wejdź do menedżera> właściwości tunera>sterownik>Aktualizuj ster>Przeglądaj mój komputer...>TU KONIECZNIE: Pozwól mi wybrać...>Klik na button Z dysku...>przeglądaj i odnajdź lokalizacje Twoich sterowników dla win 7 wskaż .inf i otwórz.

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

jezeli reinstalacja systemu nie pomaga tzn ze wystepuje konflikt sprzetowy
2 urzadzenia korzystja z tych samych zasobów IRQ

osobicie podejrzewałbtm kamere w vaio

SelenaV
Początkujący

mobor napisał(a):

jezeli reinstalacja systemu nie pomaga tzn ze wystepuje konflikt sprzetowy
2 urzadzenia korzystja z tych samych zasobów IRQ

osobicie podejrzewałbtm kamere w vaio

O kurcze, nigdy o tym nie pomyślałam, a można jakoś wyłączyć kamerę, czy coś w tym rodzaju, a potem najwyżej włączyć?

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Można usunąć urządzenie (programowo)
Powinna też być mozliwosć wyłączenia kamery w BIOS ale znając życie i SONY, tego typu "zaawansowane" funkcje to pobożne życzenie (choć np w notebooku HP sprzed 5 lat mogłem śmiało wyłączać nawet nieużywane porty)

Radziłbym zacząć od ustalenia współdzielonych zasobów ale jest to raczej wyższa szkoła jazdy (nie dam sobie głowy uciać że to kamerka - równie dobrze może być np klawiatura, touchpad itd ... Podałem kamerkę gdyż jest ona w tej samej grupie urządzeń i z doświadczenia wiem że tak najczęściej bywa..choć nie zawsze)

Alternatywnie- można spróbować wykorzystać inny tuner na złączu ExpressCard (komputer F13Z1 posiada takowy port) Całość wygląda wtedy bardziej kompaktowo gdyż urządzenie w znakomitej części jest ukryte we wnętrzu komputera - przykład takiego tunera:

http://www.amazon.com/HP-ExpressCard-Tu ... B000R9E8C0

Dla świętego spokoju radziłbym jednak wybrać sprzęt innej marki (inaczej napisane sterowniki - elektronika najpewniej bedzie zbliżona)
Ewentualnie można wykorzystać przejściówkę ExpressCard->USB (wtedy jest spora szansa że tuner zewnętrzny będzie miał przydzielone inne zasoby i zadziała)

SelenaV
Początkujący

Mam przejściówkę ExpressCard na 4xUSB, to spróbuję i dam znać

SelenaV
Początkujący

Wyświetla mi się komunikat: OKNO MCE I KARTY AVERTV MOGA MIEC KONFLIKT FUNKCJI JESLI URUCHOMISZ OBIE APLIKACJE JEDNOCZESNIE. ZALECA SIE ZAKONCZYC PRACE MCE JESLI AVERTV BEDZIE UZYWANY"

Ale jak niby to zatrzymać? MCE nie widzi karty, ale i tak wolę program AverTv ale jak tymczasowo wyłanczać MCE? Sprawdzałam tu:

http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows/help/windows-media-center

No, ale niestety nie widzę :(

SelenaV
Początkujący

Dobra udało mi się wyłączyć. Ale dalej nie działa. SnugTv dalej nie widzi. Ech dalej próbowanie....

SelenaV
Początkujący

Zdaję sobie sprawę, że mój problem jest beznadziejny. Pozostaje mi jedynie kupiłam nowego lapa za jakie 5 lat przynajmniej. Bo kolejne 200zł na kartę nie wydam.
Naprawdę czuję się oszukana. USB ma wszędzie działać. Nie mam gwarancji, że jak wydam kolejne 200-300zł ale na inny port niż USB to będzie działało. Mam dość. Nie wiem co z tym zrobić, nie mam do kogo pójść i w ogóle widzę, że wręcz NIE WOLNO MI mieć karty. Jak mam to rozumieć? Co mam to mi nie działa? Naprawdę...tego lapa mam już ponad rok i dokładnie tyle się z tym wszystkim męczę.

Mam tylko radę dla tych, którzy chcieliby miec ten model (choć teraz kupia nowsze) - laptop cud miód, ale jeśli chcecie mieć kartę tv - zapomnijcie. Albo dobry lap, albo kiepski i karta. Tak to wygląda 😕

SelenaV
Początkujący

Zrobiłam na nowo system, ale zainstalowałam tylko dwie rzeczy ze sterowników: do DVD i do USB. Karta działa. Pierwszy raz na tym komputerze działa! Ale obraz jest brzydki 😕 Na to wygląda, że nigdzie obraz nie będzie tak dobry, jak na XP'u 😕 Ale nic już na to nie poradzę.
Muszę zainstalować resztę rzeczy, więc pewnie Avermedia padnie 😛 No cóż muszę się z tym pogodzić.