Mam problem z grafiką.
Próbuję postawić od nowa system operacyjny, jednakże utraciłam partycję recovery, więc instaluję wersję oryginalną Microsoftu (Win 7 Pro x64 z SP1).
Instalacja oryginalnych sterowników (15.17.0.2086) nie działa - występuje błąd instalacji (instalacja nie startuje). Nie wiem, dlaczego - brak wpisów w event logu. Jedyne, co widzę, to komunikat: an error ocurred while registering one or more components. Setup will exit.
Instalacja sterowników ze strony Intel działa, ale po instalacji ekran jest mocno przyciemniony - brak jakiejkolwiek możliwości jego rozjaśnienia - praktycznie nie da się pracować.
System startuje normalnie i do okna logowania pokazuje się prawidłowa rozdzielczość i jasność ekranu. Również start z linux live cd (Fedora) nie wykazuje problemów - więc nie jest to wina sprzętu.
Ściągnęłam z MSDN-a Windows 7 Pro w wersji 32-bit i nie ma tam takich problemów, ale niektóre narzędzia, których używam, są w wersji x64, więc system x64 jest mi potrzebny.
Jak temu zaradzić? Praca w rozdzielczości 800x600 (Windows Standard VGA Adapter) to trochę kiepski pomysł.