Podziel się wrażeniami!
Witam miesiąc temu zakupiłam laptopa sony Vaio SVF1521H1EW, z systemem operacyjnym Windows 8 i zrobiłam aktualizację na Windows 8,1. Wszystko było super ale od tygodnia mam problem z internrtem. Gdy korzystam z internetu po kablu wszystko jest ok ale gdy przechodzę na wi-fi i komputer przejdzie w stan uśpienia a nastepnie go uruchomię to prędkość łącza spada mi z 50 Mbps na max 2 Mbps. Po ponownym uruchomieniu komputera predkość łącza wraca do 50 Mbps. Mam w domu inny notebook i w nim internet działa bez problemu. Zmieniałam już kanały nadawania w routerze by sprawdzić po której stonie jest problem ale to nie pomogło.
Czy winny jest system czy należy coś zmienić w ustawieniach laptopa?
Hej, spróbuj wyłączyć testowo, jeśli masz, McAffe Parental Control (albo coś co podobnie się nazywa, nie pamiętam już) - wypuścili aktualizację jakiś czas temu i od tamtej pory dużo osób narzek na spadek wydajności sieci.
Ja całkowicie wywaliłem pakiet McAffe, jest lepiej.
Zrób jak radzi kolega (wywal McAfee), wyłącz również zarządzanie energią w driverze karty wifi. To powinno pomóc w zrywaniu połączenia.
Jednak niezależnie od powyższego możesz być pewna, że wifi w twom Fit dalej nie będzie działać jak powinno, zwłaszcza w dalszej odległości od routera lub innych punnktów dostępu (gdy inne laptopy będą komunikowac się bez problemu). Wynika to z potwierdzonej przez Sony wady fabrycznej tego sprzętu.
Jeżeli zgłosisz ten problem do suportu to masz szansę na otrzymanie zastępczej karty wifi na USB.
Sony stara się ukryć problem wifi w VAIO Fit (i innych laptopach serii VAIO) lecz sprawa z każdym dniem robi się coraz głośniejsza, a na forum Sony Community USA użytkownicy już myślą o pozwie zbiorowym przeciwko Sony.
Witam serdecznie,
Dziękuję za informację. Na dobry początek bardzo proszę skontatować się z Pomocą Techniczną Sony pod numerem telefonu 801 382 462 lub mailowo: customersupport.pl@eu.sony.com dokładnie opisując problem.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że sprawa się niebawem wyjaśni.
Barbara_K