anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wymiana dysku w VPCSB3S9E

profile.country.pl_PL.title
jacekzaw
Początkujący

Wymiana dysku w VPCSB3S9E

Witam!

Kupiłem niedawno VPCSB3S9E , rozbudowałem o dodatkową pamięć 4GB, chciałem też wymienić dysk na SSD 256GB. Wczoraj rozkręciłem pokrywę i zobaczyłem gdzie ten dysk jest podłączony.
Generalnie troszkę się boję żeby niczego nie uszkodzić, bo zobaczyłem że taśmy podłączające dysk są cieniutkie, więc każde jej zgięcie może powodować uszkodzenie.

Czy tylko w tym modelu jest tak , że aby zamienić dysk, trzeba odkręcić element łączący akumulator z płytą główną, wszystkie śrubki mocujące dysk i i tak jest tam mega gęsto :) ?

Do rzeczy!

Czy jeżeli zmienię dysk a zrobiłem recovery płyty (5 płyt dvd) to czy te płyty stworzą partycję RECOVERY na nowym dysku czy tylko zainstalują Windows?

6 ODPOW. 6
profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

Mogę się mylić, ale na moje oko to płytki postawią system i oprogramowanie vaio... Ale jeżeli chcesz sobie zrobić partycje recovery na nowym dysku, to przecież możesz użyć też oprogramowania do kopiowania partycji - np. Ghost. Takich programów jest sporo.

Nie martw się o te taśmy, w telefonach są znacznie cieńsze i dają sobie rade. Jeżeli nie jesteś rzeźnikiem :slight_smile: to sobie poradzisz z łatwością.

jacekzaw
Początkujący

No i sobie poradziłem.
Ale zrobiłem to według filmiku na blogu :)
Czyli taśmę się odłącza od płyty, a tego się bałem po prostu.

Robię recovery z płyt, ciekawe czy mi się partycja recovery zrobi :)

Dam znać oczywiście :)

Dzięki za pomoc.

bart132
Poszukiwacz

No to cieszę, że się udało dotrzeć na filmiku na blogu. Wszystko się udało?

Jeżeli ktoś jeszcze by trafił na ten filmik i byłby zainteresowany wymianą to zapraszam:
Jak wymienić dysk lub pamięć w laptopie Sony VAIO SB

Zapraszam na VAIOBlog.pl
applepro
Początkujący

Witaj. jaki założyłes dysk SSD do swojego laptopai ile dałeś za niego ? kupiłem tak sam model laptopa Sony i tez chętnie wymienie na dysk SSD 256GB.
Dzięki za odp. Krzysztof

applepro
Początkujący

dzięki za odpowiedz.

duminik80
Początkujący

Witam.
Ja też postanowiłem wymienić w swoim SONY VAJO VPCSB3S9E dysk na 120gb SSD ale niestety mam problem z poprawną instalacją z płyt recovery systemu jak i z instalacją z odzielnego nośnika system i potem sterowniki. Wywala mi po chwili pracy NIEBIESKĄ planszę i nie wiem czy to wina błędnie instalowanych sterowników ćzy może dysku twardego SSD.
Jeśli tobie udało się wszystko poprawnie zainstalować to proszę o informację jakiej firmy zakupiłeś dysk może nie ze wszystkim dyskami da się uruchomić poprawnie system na tym modelu SONY VAJO.
Z góry dziękuje za informacje :)