anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wyświetlacz Vaio - co i jak ?

profile.country.pl_PL.title
Majki3City
Początkujący

Wyświetlacz Vaio - co i jak ?

Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co w czym tkwi różnica między "Wyświetlaczem Vaio" a zwykłym wyświetlaczem ? Wiem, że Vaio ma znacznie cieplejsze kolory i bardzo ładny obraz, ale zasługa tego jest jakiś profil kolorów czy może Sony jak bierze matrycę od producenta, przerabia jeszcze coś w niej ? Chodzi o to, że od nowości w moim Vaio był plamy i smugi na laptopie. Sony uznało to za uszkodzenia powstałe na skutek ściśnięcia a jako, że laptopa kupowałem przez allegro sprzedawca pokrywa koszty naprawy. Oryginalnie w moim VPCEH1M8E była matryca Chunghwa CLAA156WB11A, jednak ciężko ją dostać w naszym kraju a przesyłka z GB trochę trwa a mi zależało na czasie. Zamówiłem więc zamiennik Samsunga i przeżyłem szok. Kolory tego drugiego był strasznie zimne, blade ... czerwony wyglądał bardziej jak pomarańczowy a żółty tak jakby to kiedyś był biały ale zżółknął od słońca. Nie wiem czy to taki urok matrycy czy może sony faktycznie robi profile kolorów pod daną montowaną matrycę ...
Zastanawiam się jednak czy jeśli wymienię tego Samsunga na identyczną matrycę jak w oryginale to czy będzie świecić tak samo jak ta zamontowana przez producenta. Co o tym sądzicie ?

5 ODPOW. 5
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Postaraj się skalibrować tą matrycę, oczywiście wcale nie musi świecić tak jak oryginalna ale sprobować musisz.

Majki3City
Początkujący

Spróbuję kalibracji. A jeśli się nie uda, to czy jak wymienię na identyczną będzie ona wyświetlać takie kolory jak ta fabryczna czy może się zdarzyć, że nie ?

tompacan
Nowicjusz

Kalibracja się uda ale efekt może być nie zadowalający, wówczas wymiana na oryginalna i jej kalibracja powinna przywrócić stan pierwotny.

Majki3City
Początkujący

Zrobiłem kalibracje, bawiłem się też innymi ustawieniami. Nic to nie dało ... kolor czerwony wygląda prawie jak pomarańczowy ... a właściwie jak mocno jaskrawy pomarańczowy lekko podchodzący pod czerwień. Nie wiem czy matryca jest walnięta czy po prostu jest tak słaba.
Postaram się o oryginał jednak ciężko z nimi w Polsce, jedynie jakie znalazłem miały po 2 hot pixele. Z GB przesyłka długo idzie.

Dzięki za pomoc.

tompacan
Nowicjusz

Jak kalibrowałeś?

Od nich próbowałeś?