anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zawieszający się Vaio VPC-EB1M1E

Ja-Bo-----
Początkujący

Zawieszający się Vaio VPC-EB1M1E

Witam!

Zacznę może od początku. Około dwa lata temu kupiłem w/w notebooka. Wydawało mi się, że będzie idealnym laptopem dla mnie. Stylistyka, parametry - wówczas jedne (moim zdaniem) z lepszych na rynku w tym przedziale cenowym.

Kupiłem go i się zaczęło. Już w pierwszym dniu używania laptop się zawiesił! Kilka miesięcy pracy z zawieszającym sie komputerem zmusiło mnie jednak do reklamacji sprzętu (zwlekałem tyle, ponieważ komputer zawieszał się w dowolnym momencie używania i w dowolnych odstępach czasu. Czasem było tak, że zawiesił się raz na tydzień, innym razem zawieszał się trzy razy dziennie! *zawieszenie w moim rozumieniu polega na tym, że na komputer się "zatrzymuje", nie można poruszyć kursorem, nie reaguje na żadne przyciski).

Odesłałem więc komputer do serwisu Sony (tutaj muszę pochwalić firmę za ogranizację samej procedury gwarancyjnej, bo jest to wszystko naprawdę dobrze zorganizowane). Ponad tydzień (lub dwa, nie pamiętam dokładnie) nie dostawałem żadnej wiadomości, więc sam zadzwoniłem. Zostałem poinformowany, że serwisanci na razie po wielu testach nie wykryli żadnej usterki, więc Pani zapytała mnie czy mają testować dalej, czy mają odesłać mi komputer, abym ja go potestował. Poleciłem, aby jeszcze spróbowali. I udało się, ponoć za n-tym razem komputer im się zawiesił, winnym okazał się dysk twardy. Wymienili dysk, nagrali od nowa partycje, Windows itd.
Wydawało mi się, że wszystko jest ok, ale po kilku dniach komputer mi się zawiesił, spanikowałem i odesłałem go znów na gwarancję. Serwisanci stwierdzili, że wszystko jest ok, nagrali jeszcze raz partycje, zrobili recovery i Sony odesłało mi komputer.

I tak chodził bez zawieszania się aż do 10 kwietnia 2012 roku. Od tego czasu mam dokładnie ten sam problem co od początku. Zawiesza mi się w dowolnym czasie. Jest to usterka bardzo uciążliwa, gdyż nie zapisując postępów pracy, tracę wszystkie dane. Pomaga jedynie przytrzymanie przycisku włączania i ponownge uruchomienie komputera.

No nic, zadzwoniłem do Sony, gwarancja niestety skończyła mi się w marcu tego roku. Zostałem poinformowany, że gwarancji nie przedłuża ani czas naprawy, ani wymiana podzespołu - czy to nie dziwne?

Więc postanowiłem sprawdzić, czy to na pewno dysk. Udało mi się zorganizować dysk Samsunga, 2.5" SATA. Sklonowałem dyski i podłączyłem "nowy" dysk. Niestety, objaw podobny...więc to może być wszystko.

Niestety Sony nie stanęło na wysokości zadania. :smileyevil:

Czy ktoś ma jakiś pomysł? :?

21 ODPOW. 21
spolDon1fhkbr
Początkujący

To tak, ściągnąłem HWMonitor 1.19 x64 i po włączeniu, po chwili pojawia się BlueScreen i restart.

Możliwością są 2:
- program dobiera się do obszaru pamięci gdzie nie powinien (trzeba by zweryfikować na podobny laptopie).
- coś jest nie tak z laptopem lub ewentualnie systemem. Reinstalowałeś go ostatnio?

A co do HdTune Pro, to na razie coś dziwnego znalazłem tylko tu (załącznik).

No i obecna temperatura dysku to 45 stopni, nie za dużo?

Trochę wysoka. A masz taką normalnie czy po testach? Błąd nie koniecznie oznacza problem z dyskiem. Chodź jak na taką krótka pracę dysku 250h to trochę wysoki ten parametr.

Ja-Bo-----
Początkujący

System dosyć dawno stawiałem od nowa (z Recovery). Ale wczoraj go klonowałem na tego Samsunga.

To, że coś jest nie tak z laptopem to wiem :)
Tylko ręce mi opadają, bo nie wiem już jak to ugyźć 😕

profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

Rok czasu nie stawiałeś systemu to chyba pierwsza rzecz jaką powinieneś podejrzewać jest system i jego pliki, a nie uszkodzenia hw.
Nie wiem co masz na myśli mówiąc klonowałeś na samsunga...
1. Postawiłeś z recovery nowy system na samsungu?
2. Czy skopiowałeś gotowca rocznego ze starego?
Jeżeli to drugie to nie tędy droga...

Ja-Bo-----
Początkujący

To co ile powinienem stawiać system?! Co 2 miesiące?

Ale rok to przesadziłem - odtwarzałem dysk z Recovery gdzieś na wakacjach.

No ale dobrze, jak wrócę do domu, to to zrobię (postawię system z Recovery, ale już na swoim "sonowym" hitachi).

Klonowanie tzn odpalenie płytki Acronisa (boot) i klon dysku. Robiłem tak już wiele razy i nigdy nie było z tym problemu.

profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

Nie wiem co ile powinieneś, znam takich co przydałoby im się format robić co miesiąc.
Ja robię format raz na pół roku i mam spokój, defragmentacji nie robię nigdy.
Chodzi mi o to, że jeśli masz problem z kompem to chyba logiczne jest by zacząć od software'u a nie hardware'u. Skoro nie chcesz formatować dysku z vaio, to zrób kopię partycji recovery na dysku samsunga i postaw tam system.

Ja-Bo-----
Początkujący

Zrobię, ale coś zauważyłem!

Obecnie mam podłączony ten Hitachi z Sony przez kieszeń Wellanda, USB.
Dzisiaj podłączyłem go, aby skopiować jakieś dane - komputer po 20 minutach się zawiesił.

I teraz już nie pamiętam, ale zastanawiam się, czy ta jedyna (do dziś) zwiecha na Samsungu nie miała miejsca podczas, gdy był podłączony ten "stary" dysk USB. Może jednak to dysk..

Godzina 21:02

Jednak to nie to...przed chwilą zawisł bez podłączonego Hitachi.
W weekend postawię od nowa system na Hitachi z Recovery - zobaczymy co to da.

spolDon1fhkbr
Początkujący

Wklej też SMART-a z hitachi jak go już podłączysz.

Ja-Bo-----
Początkujący

Sony w ubiegłym tygodniu olało więc jak dojechałem do domu w piątek w nocy sam wziąłem się do roboty.

Długi format na Hitachi na innym komputerze, potem nagrałem tylko partycję recovery z dysku, który używałem do piątku.
Przykręciłem dobrze dysk, wszystkie styki przeczyściłem spiryusem, dobrze przykręciłem do latopa, docisnąłem.
Przywróciłem Recovery, programy, łatki, 2 dni.

Na razie się nie zawiesił. Wrzucam też screen z HD Tune.

Godzina 22:19:

Zapeszyłem. Ręce mi opadają już! ;-(
W domu jak stał na biurku chodził 2 dni. Przewiozłem go i dalej zaczął się zawieszać..

spolDon1fhkbr
Początkujący

SMART jest wzorowy więc to na 90% nie dysk...

Ja-Bo-----
Początkujący

No też mi się tak wydaje, też dlatego, że na dwóch się zawieszał.

Podejrzewam jakieś problemy z zasilaniem, albo jakiś zimny lut, albo coś w tym rodzaju, ogólnie pewnie jakaś usterka mechaniczna na płycie głównej - cholera 😕

I co teraz...Sony "uśpiło" wadę na rok, kiedy tak naprawdę komputer był uszkodzony od początku. Napisałem gdzieś tam wyżej i mieli się skontaktować w jeden dzień roboczy, minął już tydzień...