Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie, czy warto zamienić 50mm 1.8 na 35mm 1.8? Chodzi mi to ewidentnie o ostrość, bo inne parametry znam.
Jak dla mnie decyzja typu "zamienił stryjek siekierkę na kijek". W ogóle nie bardzo rozumiem kategorię "ostrości" szczególnie, że wchodzisz w inne ogniskowe
Przy takiej zamianie większy wpływ mają preferencje osobiste co do ogniskowej niż ostrość
Mi na przykład bardziej pasuje kąt widzenia z 35mm na APSC niż z 50mm dlatego pewnie za niedługo kupię to szkło
Zmiana ze względu na ostrość
Ja wiem, że mam zamiar kupić 35/1.8 ze względu na to iż kąt widzenia mi bardziej pasuje niż z 50/1.8 (która jest sprzedana).
I to jest mój główny powód
A różnicy w ostrości to ja nie zauważyłem
ja 50 już sprzedałem a 35 został... głównie kierowałem się tym, że po prostu bardziej mi pasuje ogniskowa..... w ostrości jakiś diametralnych różnic nie widziałem, ale może też się ich nie doszukiwałem.
Najlepiej mieć obydwa
Jak dla mnie, wybór pomiędzy ogniskowymi to wybór pomiędzy efektami perspektywy w kadrze, dawanymi przez każdą ogniskową
ok dzięki panowie za odpowiedź...
35 mm na pewno warto mieć w swoim asortymencie, ale 50 tez ma swoje zalety
35 mm na pewno warto mieć w swoim asortymencie, ale 50 tez ma swoje zalety
Dokładnie.
Jestem od soboty szczęśliwym posiadaczem tej 50tki, myślę że zamiana tego obiektywu na 35mm jest bez sensu, 35mm to obiektyw do nieco innych zastosowań niż 50mm. Jak najbardziej jest sens dokupić 35mm. 50tka to szerokokątny obiektyw portretowy, 35mm to już takie coś uniwersalne, do portretu już mniej się nadaje, przerysowuje...Ale lepsza będzie do "węższych" ujęć we wnętrzach, 50tka trochę za wąska...
Co do ostrości, faktem jest że 35mm jest na F1,8 nieco ostrzejsza , ale różnica nie są wielkie.
Kolejnym obiektywem w który zainwestuje, dobrze byłoby przed wakacjami będzie właśnie 35mm.