anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Działanie pierścieni macro

armalite
Początkujący

Działanie pierścieni macro

Mam pytanie: Jak to jest z pierścieniami macro, czy one tylko powiększają obraz na matrycy, czy może także poprzez stosowanie pierścieni można także zmniejszyć fizyczną odległość od fotografowanego obiektu. Innymi słowy, czy posiadając pierścienie mogę fotografować z mniejszej odległości (choćby ręcznie ustawiając ostrość) niż bez pierścieni?

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Każdy obiektyw ma swoją minimalną odległość ostrzenia. I związaną z tym skalę odwzorowania.
Pierścienie pośrednie służą do większego odsunięcia obiektywu od matrycy, a więc umożliwiają fotografowanie z mniejszej odległości. Zmienia się przy tym z oczywistych względów skala odwzorowania.

------------------------------
fotoamator
Sebek74
Użytkownik

Dodatkowo na pewno obiektyw znacznie ciemnieje czego nie zauważyłem np z Raynoxem DCR-250.
Ja mam za to pytanie... czy przy użyciu pierścienia (lub pierścieni) też spada tak drastycznie GO jak w przypadku konwertera?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Sebek74 napisał(a):

Dodatkowo na pewno obiektyw znacznie ciemnieje czego nie zauważyłem

wcale nie tak drastycznie, przy mieszku wyciągniętym na 28cm. z f2,8 robi mi się f4

Sebek74 napisał(a):

czy przy użyciu pierścienia (lub pierścieni) też spada tak drastycznie GO jak w przypadku konwertera?

oczywiście
na przykładzie z mieszkiem(czyli mniej więcej 4 zestawy pierścieni) GO robi się około 4-6mm przy przysłonie f11

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Sebek74 napisał(a):

Dodatkowo na pewno obiektyw znacznie ciemnieje czego nie zauważyłem np z Raynoxem DCR-250.
Ja mam za to pytanie... czy przy użyciu pierścienia (lub pierścieni) też spada tak drastycznie GO jak w przypadku konwertera?

To, że obiektyw ciemnieje w miarę ustawiania ostrości na coraz mniejszą odległość, jest oczywiste i wynika z praw fizyki. Tak naprawdę, jasność przysłony, podawana (na obiektywie, wyswietlana przez :c56 ) dotyczy tylko ostrości ustawionej na nieskończoność. Im bliżej, tym względny otwór przysłony jest mniejszy.
Co do drugiego pytania... ostatnio robiłem zdjęcia za pomocą Raynoxa i, parę dni później za pomocą pierścieni pośrednich. Nie mierzyłem tego, ale moje odczucia są takie, że Raynox zawęża GO. Tzn. przy przysłonie ustawionej na tę samą wartość, z pierścieniami, GO będzie ciut większa.
Ale to trzeba jeszcze potwierdzić, a nie mam na co dzień pierścieni, żeby zrobić test.

fotoamator
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Dla porównania: wprawdzie inny kadr i przysłona, ale dla raynoxa to f/11 i 160mm, a dla pierścieni tylko f/8 ale 200mm (obiektyw ten sam: SAL55200)
No, bo ja wiem? :c18

fotoamator
armalite
Początkujący

a jak to jest z odległościa od fotografowanego obiektu? Jest jakiś wzór może na jej obliczenie? Jeśli na przykład mam na obiektywie minimalną odległość ostrzenia 1.5 m to ile będzie z zestawem, ile z 22mm a ile z inymi pierścieniami?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

armalite napisał(a):

jak to jest z odległościa od fotografowanego obiektu? Jest jakiś wzór może na jej obliczenie?

Na pewno się da policzyć, jednak podstawówkę (gdzie była optyka) skończyłem tak dawno temu, że nie podejmuję się liczenia.

Najprościej sprawdzić empirycznie. Jak nie masz pierścieni, to przecież wystarczy trzymać obiektyw przed aparatem w odpowiednich odległościach (można dystanse z tektury zrobić do pomiarów - choćby z tubusa po papierze toaletowym).

Mam jedynie tabelkę do skali odwzorowania, względem odległości obiektywu (jego środka optycznego)od płaszczyzny filmu i związane z tym przedłużenie czasu naświetlania... i wzór na otwór względny...

fotoamator