anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

hvl - f58 am problem z trybem manualnym

profile.country.pl_PL.title
qnek-----
Początkujący

hvl - f58 am problem z trybem manualnym

otóż problem jest tego typu, że po ustawieniu trybu m w lampie robiac 1,3,5, 10 zdjec w odstepach czasu mniejszych niz 20 sek lampa trzyma tryb manualny, ale jesli przez 30 sek nic nie robie to lampa wraca do Auto. jak to zablokowac? co zmienic?
dzieki za pomoc

14 ODPOW. 14
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A aparatu używasz w trybie manualnym?

qnek-----
Początkujący

oczywiscie - mam na mysli kiedy korzystam z trybu "M" w aparacie. choc to na pewno nie to, bo mozna ustawic w lampie aby tryb manualny dzialal nawet w trybie auto aparatu.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A jakie body masz?

Bo ja nie zauważyłem, żeby lampa po przełączeniu na MANUAL wracała sama do innych ustawień. :c8

qnek-----
Początkujący

a580. mam tez 500 ale szczerze mowiac na niej nie sprawdzwalem. dzis sprawdzalem inna sztuke korpusu 580 i inna sztuke lampy i jest tak samo jak w moim egzemplarzu.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Istotnie masz rację.

Sprawdziłem na a55 i a580 i dzieje się to samo.

Natomiast w A100, A700 i A850 jest tak jak ma być, czyli aparat nic sam nie zmienia.

qnek-----
Początkujący

a wiec jakies propozycje? nowy soft? reklamacja?

zastanawia mnie jeszcze jedno, czemu w tej lampie minimalny blysk to 1/32? a nikonie sb 600/sb800/sb900 mozna dojsc nawet do 1/128.
dzieki za odp

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

qnek napisał(a):

czemu w tej lampie minimalny blysk to 1/32?

Bo tak została zaprojektowana? Przecież specyfikacja jest dostępna.
W nowszej HVL-43 podział mocy ma już większy zakres.

------------------------------
fotoamator
Style-----
Nowicjusz

Rzeczywiście jest to pójście na łatwiznę przez projektantów bo lampa za takie pieniądze powinna mieć możliwość większej regulacji mocy błysku. Czasami brakuje mi niższych wartości.

profile.country.PL.title
Jacek80
Poszukiwacz

wczoraj cykałem zdjęcia na weselu A580-ką.
Podpiąłem do niej lampę HVL-F56AM i co ją przestawiłem na błysk 1/4 to po wciśnięciu migawki nawet do połowy, lampa przestawiała się na moc 1/1. Jakbym nie ustawiał parametrów lampy, to zawsze przestawiała się na automat i pełną moc.
W aparacie zmieniałem opcję błysku lampy z ADI na TTL i wtedy lampa zapamiętywała ustawienia ale dosłownie na 3-4 zdjęcia, po czym znowu zmieniała się na pełną moc... normalnie porażka :(
Dobrze, że w większości zdjęcia wyszły, a te co są nie za bardzo - program poprawi

Czy nasze Sony może wpłynąć na poprawkę firmware'u :question: