anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Który obiektyw? (55-200mm)

RatiNa
Początkujący

Który obiektyw? (55-200mm)

Posiadam a330 i póki co obiektyw 18-55

Zastanawiam się nad kupnem obiektywu:
Sigma 55-200
Sony 55-200

I który lepszy, no i jeśli Sony to z funkcją SAM czy bez?

18 ODPOW. 18
danielek-----
Początkujący

Zastanawiam się nad kupnem obiektywu:
Sigma 55-200
Sony 55-200

I który lepszy, no i jeśli Sony to z funkcją SAM czy bez?

Jeżeli chodzi o sony polecam ci SAM .

Który lepszy w optyce nie zauważyłem różnicy , pozostaje kwestia wyglądu co się komu podoba . Cena też jest podobna .

profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

Jeżeli myślisz nad tymi dwoma szkiełkami to osobiście bym się zdecydował nad Sony, ba sam stałem przed tym wyborem i wybrałem Sony 55-200
Tak wielkiej różnicy z SAM i bez nie ma, jeżeli masz specjalnie dopłacać do wersji z SAM (też zależy ile) to się zbytnio nie opłaca

ale to twoja decyzja i to ty musisz ją podjąć bo to twoja kasa... :c20

profile.country.GB.title
DariuszG.
Użytkownik

Jesli moge wtracic moje amatorskie 3 grosze pytan tego typu jest sporo ja tez mam ten problem ale po przeczytaniu kilku posyow zdecydowalem sie kupic sony 55-200 SAM wydaje mi sie ze jesli jest to troche nowszy ogiektyw niz ten bez SAM wiec powinien byc moze lepiej dopracowany

spoltrebor1ofcej
Początkujący

Jeżeli o sam SAM chodzi to różnica jest tylko i wyłącznie w AFie a dokładnie to w jego szybkości. Wydaje mi się że z SAMem czy bez różnica jest niezauważalna dla gołego oka

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

trebor napisał(a):

Jeżeli o sam SAM chodzi to różnica jest tylko i wyłącznie w AFie a dokładnie to w jego szybkości. Wydaje mi się że z SAMem czy bez różnica jest niezauważalna dla gołego oka

No to jest różnica czy nie? Bo z tego co napisałeś to nic konkretnego nie wynika - niby jest, ale niezauważalna....no i jakbyś mógł używać znaków przestankowych to byłoby to bardziej zrozumiałe.

Optycznie to są takie same obiektywy. Wersja z silnikiem (SAM) jest według mnie....ładniejsza od starszego 55-200 - mówię o obudowie :c20

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Lajam napisał(a):

Optycznie to są takie same obiektywy. Wersja z silnikiem (SAM) jest według mnie....ładniejsza od starszego 55-200 - mówię o obudowie :c20

Wersja SAM jest cichsza od wersji bez silnika więc stąd może wynikać wrażenie szybkości ustawiania AF (osobiście nigdy nie sprawdzałem, nie testowałem, który jest szybszy, przez długi czas miałem wersję bez silnika i byłem bardzo zadowolony).

Deviant.
Użytkownik

Ja może jeszcze dorzucę swoje sześć groszy. 55-200 to bardzo dobry optycznie słoik. Zwracając uwagę na drugi plan - można nim uzyskać przyjemne dla oka rozmycie tła...

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Deviant napisał(a):

Ja może jeszcze dorzucę swoje sześć groszy. 55-200 to bardzo dobry optycznie słoik.

Często pomijany. A szkoda, bo stosunek cena-jakość jest świetny :D
Pamiętam, jak pierwszy raz zobaczyłem zdjęcie z tego szkła. Miłe zdziwko :D

Deviant napisał(a):

Zwracając uwagę na drugi plan - można nim uzyskać przyjemne dla oka rozmycie tła...

Na to też mało kto zwraca uwagę...

DariuszG.
Użytkownik

Chce zamowic te szklo na ebayu czy szlyszeliscie czy sa podrobki bo nie chce ryzykowac