Podziel się wrażeniami!
Witam
Przerzuciłem się na Sonkę, posiadam Aparat Sony 500 i chciałbym dobrac do niego obiektyw do fotografii portretowej, co mi proponujecie?
85-ka minolty występowała w 4 wersjach, przy czym 3 to wersja G.dar801 napisał(a):
wlasnie przegladalem inne obiektywy o ogniskowej 85 i znalazlem minolte 85 1.4 na KKM sa zdjecia zrobione miedzy innymi przez Krisa czy ktos mial to szkielko w lapkach i jak ono spisuje sie pod wzgledem GO i bokeh (mam nadzieje ze nie zrobilem pomylki i te pojecia to nie to samo.ja nadal zaczynam moja przygode z fotografia )wzgledem do Sony bo cenowo to wielka roznica
Szczupic napisał(a):
Carl Zeiss 85/1,4 albo Carl Zeiss 135/1,8 w zależności który bardziej podpasuje
witam,
a jak się ma ten nowy produkty 35mm f1.8 SAM
Mam 35-kę, ostatnio nawet sprawdzałem jak z portretem. Ogólnie, jest akuratnie ostry, nie przeostrzony ale i moim zdaniem na 1.8 jest ostro i wyraźnie. Bokeh, no tylko z niewielkich odległości coś tam w tle się dzieje, jeżeli jednak zbliżyć się za bardzo, to wiadomo, przerysuje trochę perspektywę. Można próbować ale do takiego trochę szerszego portretu. Tyle, że jak porównam wyniki z np. 50/1.4 przymkniętym do 1,7, to zupełnie inny świat, może lepiej rozważyć 50/1.8 jak kasy nie ma (cenowo zbliżony do tej 35-ki). Jak tak, to może w okolicach 800-900 zł + wyrwać 50/1.4 sony lub nawet dobrze zachowaną minoltę.
remolmar napisał(a):
witam,
a jak się ma ten nowy produkty 35mm f1.8 SAM
Myślałem o robieniu portretów od pasa w górę oraz całych osób. ta 50tka kosztuje w fj 1399zł a 35tka 799zł. zastanwaim sie który mi bardziej spasuje jesli chodzi o szer. i jaka jest roznica w swietle 1.4 a 1.8
pozdrawiam
To ja bym poszedł w tę stronę i kupił 50/1.8 (Portrety - popiersia), 35/1.8 jako standard na APS-C i jeszcze bym dowalił do 85/2.8 bo to moja ulubiona ogniskowa.
Masz komplet jasnych i lekkich obiektywów a co najważniejsze - dobrych optycznie.
hmmmm, chyba sie niezrozumieliśmy . aczej az tylu stalek niekupie myslalem o jednej 35 lub 50 . i zastanawiam sie gdybym poszedl w strone 50 to czy 1.4 a 1.8 ile to jest warte?
A mnie chodziło o to, że w cenie 50/1.4 dostaniesz dwa szkła 50/1.8 i 35/1.8
W przyszłości - jak zacznie Ci brakować tej 'standardowej' portretowej ogniskowej, to dokupisz 85/2.8
no to teraz rozumiem. a ta 50 1.8 ile stoi mniej wiecej ?