Podziel się wrażeniami!
Właśnie stałem się posiadaczem adaptera NEX - gwint M39.
Dziś po raz pierwszy założyłem go na aparat.
Prezentuje się całkiem fajnie.
Na razie mam tylko obiektyw 2/50 (Jupiter - 😎
Niebawem będę miał 135/4 (Jupiter - 11)
Jak tylko będę miał jakieś zdjęcia z tych obiektywów zamieszczę je w tym wątku.
ps. adapterek jest polskiej produkcji
Nie trzeba już szukać na ebay...
tomek76k7 napisał(a):
a wiadomo chociaż kiedy ???
tomek76k7 napisał(a):
a wiadomo chociaż kiedy ???
super by było aby ukazały się na początku roku bo na wiosnę jak znalazł
ale zapowiada się ciekawie
Jak już chcesz szaleć, to kupuj Zeiss'a. Masz do wyboru z manualnych dwa planary T* 50mm i 85mm f/1.4 oraz Sony Zeiss Planar T* 85mm f/1.4
Zeiss także produkuje nieprzyzwoicie ostre Makro-Planary o ogniskowych 50 i 100mm. Oba ze światłosiłą 2 i oba produkują taki obraz, że Sonnar (Sony Zeiss) na pełnym otworze to przy nich mydło.
Możesz też porozglądać się za używana Minoltą AF 100mm f/2.0 (zacne szkło) i/lub Minolcie 85mm f/1.4 - w wersji gold może Ci się spodobać.
Oczywiście rozumiem doskonale, że słoik to podstawa (dobry słoik to konieczność), ale z tym Voigtlander'em to chyba przesadziłeś, albo zwyczajnie nam tu kolega 'szpanuje' wiedzą/kasą*
*niepotrzebne skreślić
czy jak ktoś chce kupić jedno z lepszych szkieł na rynku i to tylko jedno to musi czymkolwiek cwaniakować czy po prostu chce mieć jedno wymarzone i go przez długi czas nie zmieniać na inne
dziwne, bo jak ja o czymś marzę to wiem co to jest, a Ty pytasz co ma być tym marzeniem
pytam się bo nie mam wystarczającej wiedzy aby wybrać ten wymarzony a z drugiej strony kto pyta ten nie błądzi
tomek76k7 napisał(a):
czy jak ktoś chce kupić jedno z lepszych szkieł na rynku i to tylko jedno to musi czymkolwiek cwaniakować czy po prostu chce mieć jedno wymarzone i go przez długi czas nie zmieniać na inne
a możecie mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego najtaniej na skąpcu Sony T 85 f/1.4 Planar jest za 4549zł a ten sam obiektyw tylko Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 jest za 3590zł skąd taka różnica 1000zł skoro są to te same obiektywy ???
Chodzi o tego z mocowaniem do Nikona? Zdaje się że tam jest MF a w Sony AF... Z tym że na śrubokręt więc do nexa nie bardzo to ma znaczenie.