Podziel się wrażeniami!
Właśnie stałem się posiadaczem adaptera NEX - gwint M39.
Dziś po raz pierwszy założyłem go na aparat.
Prezentuje się całkiem fajnie.
Na razie mam tylko obiektyw 2/50 (Jupiter - 😎
Niebawem będę miał 135/4 (Jupiter - 11)
Jak tylko będę miał jakieś zdjęcia z tych obiektywów zamieszczę je w tym wątku.
ps. adapterek jest polskiej produkcji
Nie trzeba już szukać na ebay...
Rafiki napisał(a):
Moja nowa zabawka, samo szkło
i troszke metalu.
Pogoda na razie nie sprzyja fotografii, czasu też nie mam za bardzo...
Tak na razie, na szybko żeby pokazać plastykę tego obiektywu:
Rafiki napisał(a):
Wiesz tak naprawdę to za wieszam zakupy.
Standardów mam już 4 szt, jeden f/2.8, dwa f/2, najnowszy f/1.5
,do tego mam dwie sto trzydziestki piątki, 85/2 oraz nietypową trzydziestke piatkę f/3.5 od Paxette.
Myślę ze kolejne obiektywy będą już firmowe
Rafiki, rowniez serdecznie pozdrawiam i ciesze sie, ze moglismy pogadac na Open Housie.Rafiki napisał(a):
Plani, serdeczne pozdrowienia!
Super było pogadać na Open Housie.
Musimy sie kiedyś umówić na oglądanie Twojej kolekcji szkieł na m39.
Do mnie dotarł przedwczoraj obiektyw o którym myślałem od początku czyli
Jupiter 3 - 50mm/1.5
Czyli piszesz, ze teraz to juz nic innego tylko LRafiki napisał(a):
Myślę ze kolejne obiektywy będą już firmowe
to ja też się pochwalę swoim zestawem brakuje rokkora 50/1,4 który jeszcze do mnie nie dotarł...
Gratulacje!
Jak widzę zamierzasz mieć dwa adaptery, m39 i MD.
No i ładny Industar wyłania sie z cienia
Życze Ci swietnej zabawy i zdjęć z tego zestawu!
nom industar fajny jest gorzej z jupiterem bo normalnie na dalmierzu chodził płynnie a po założeniu przejściówki pierścień ostrości nie ma ochoty się obracać będzie trzeba go rozebrać...
No cóż... ja poszedłem troszkę w inną stronę i do swojego NEX-3 zakupiłem niefirmowy adapter do mocowania obiektywów z normalnej Alfy... Muszę sprawdzić jak będzie się sprawował obiektyw od babci Minolty 28-80... Trzeba to znaleźć i odkurzyć...
Oglądając Wasze zdjęcia doszedłem do wniosku że czas na zakup drugiego adaptera ale tym razem na M42... Dziadek Zenit też ma coś do zaoferowania...
Może efekty wkrótce...
krzysiek napisał(a):
No cóż... ja poszedłem troszkę w inną stronę i do swojego NEX-3 zakupiłem niefirmowy adapter do mocowania obiektywów z normalnej Alfy... Muszę sprawdzić jak będzie się sprawował obiektyw od babci Minolty 28-80...
pawelszymanski6 napisał(a):
krzysiek napisał(a):
No cóż... ja poszedłem troszkę w inną stronę i do swojego NEX-3 zakupiłem niefirmowy adapter do mocowania obiektywów z normalnej Alfy... Muszę sprawdzić jak będzie się sprawował obiektyw od babci Minolty 28-80...
szkiełka af minolty nie mają pierścienia od ustawiania ostrości więc fotki będą tylko na pełnej dziurze