anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Początki zabawy z M42

Astaroth
Początkujący

Początki zabawy z M42

No więc... Sobie tak poczytuję i poczytuję i mam w planach niebawem zaopatrzyć się w dwa szkiełka pod M42, mianowicie oczywiście Heliosa i prawdopodobnie MC Jupitera 135mm.
Co do Heliosa opinie znam, o Jupiterze też w miarę, ale jakbyście mogli swoje spostrzeżenia dołożyć to nie byłabym zła. :D Z tego co czytałam, to w tej kwocie(do 150 pln) chyba jedno z lepszych rozwiązań... ;) (tzn. ten Jupek)
Do tego oczywiście przejściówka(z dandelionem, bo ślepnę) no i pierścień odwrotnego mocowania, jakbym chciała się w macro pobawić. ;) Obecnie coś tam cykam na kicie 18-55, mam też Close-up'y(cały zestaw).
Pytanie jest odnośnie tej nieszczęsnej blokady bolca... Dobra, wiem, że w obiektywami z przełącznikiem A/M nie trzeba kombinować, ale Jupiter chyba nie ma tego przełącznika... Z tego co widzę, to przejściówek z dandelionem + blokadą bolca nie ma, więc będę musiała się w razie czego bawić z kombinerkami, tak? :D Bo body sobie uszkodzić nie chcę jakoś...
Chyba, że jest jakieś inne wyjście. :D
Bo rozumiem, że blokada bolca = dowolne sterowanie przysłoną? :P

Aha i żeby nie było - fotki cykam cały czas na manualu, ostrzę też często ręcznie, więc z tym problemu raczej nie będzie, tylko pozostaje kwestia wyćwiczenia oka. :)

14 ODPOW. 14
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

nie posiada bolca więc nie ma się czym martwić ;)

spr pw

Astaroth
Początkujący

A jakbym wzięła ten: http://allegro.pl/radziecki-czarny-heli ... 63196.html ? Bo tu by mi było na rękę, że mogłabym go osobiście odebrać, tylko nie wiem jak tu z tym bolcem... Na zdjęciach go nie widzę. :D A gdzieś właśnie kiedyś czytałam, że wersja 44-3 to jedna z lepszych... prawda to? :P

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

szkiełko bolca nie ma. Co do samej wersji nie wypowiem się bo nigdy takiego w swoich rękach nie miałem, a co do jakości rosyjskich szkieł to hmm podobno te zrobione w środę są najlepszej jakości :slight_smile:

Astaroth
Początkujący

Dobra, to pozostaje mi tylko zdać się na łut szczęścia... Dzięki Ci bardzo. :)

profile.country.pl_PL.title
Polosob
Początkujący

Jeśli była by potrzeba, tu link z innego postu jak usunąć bolec : http://mkropa.republika.pl/m42_2.htm