Podziel się wrażeniami!
Witam! Wiem, że wątków dotyczących Heliosa i innych obiektywów są miliony, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Chciałbym od razu dodać, że potrafię robić zdjęcia w trybie manualnym, lecz nie miałem okazji robić ich z obiektywami M42.
A moje pytanie brzmi następująco: Czy ustawiając czas przy założonym Heliosie (czyli jakby nie było obiektywu) będzie działał odpowiednio (i teraz nie wiem jak to nazwać) 'pasek korekcji ekspozycji'?
Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiecie, więc postaram się jeszcze wyjaśnić o co mi chodzi. Robiąc zdjęcia np. kitem, ustawiając odpowiednio przysłonę i czas, kropeczka nad skalą korekcji ekspozycji równała się z zerem (była na środku). Jak to jest w przypadku Heliosa?
Przepraszam z góry, jeżeli podane pytanie padło gdzieś na forum i jeżeli nie rozumiecie mnie o co chodzi... Również z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi.
Anonymous0 napisał(a):
Pomyliłem się trochę... To kąt widzenia, a nie ogniskowa, się zmienia.
Wiem, że 85mm jest lepsza... Aczkolwiek ta pięćdziesiątka nie jest zła z tego co słyszałem i miałem okazję zobaczyć.
Jednak wydaje mi się, że 85-tka byłaby za ciasna. Pisząc portrety, miałem na myśli nie fotografowanie samej twarzy, lecz także czegoś więcej. Poza tym nie utrzymuję się sam, więc jak na razie mogę sobie pozwolić tylko na 50-tkę.
Anonymous0 napisał(a):
Jednak wydaje mi się, że 85-tka byłaby za ciasna. Pisząc portrety, miałem na myśli nie fotografowanie samej twarzy, lecz także czegoś więcej. Poza tym nie utrzymuję się sam, więc jak na razie mogę sobie pozwolić tylko na 50-tkę.
Być może moja będzie wyglądała identycznie lub podobnie.
kris napisał(a):
Anonymous0 napisał(a):
wszystko na miarę potrzeb i możliwości
Fajnie, że jest wybór
Swoją drogą moja ewolucja portretowych obiektywów wyglądała tak: 50mm :smileyarrow:
Polosob napisał(a):
Trzeba pamiętać, że kris foci na na A900 więc i FF. Po "eksperymentach" wiem, że u mnie na APS-C do portretu twarzy będzie to coś pomiędzy 80 a 90 mm , oczywiście z maksymalnym światłem. Jupiter 135 jest za długi
...helios ma jeszcze niespodziankę...na otwartej maxa przysłonie ładnie ,,kręci,, bokehem...
dynaxx7 napisał(a):
:c37 ...helios ma jeszcze niespodziankę...na otwartej maxa przysłonie ładnie ,,kręci,, bokehem...
Pozwole podlaczyc sie do tematu z pytaniem z innej beczki czy wiecie czy gdzies mozna kupic pudelko i dekielki do tego szkielka??
Dekielki co jakiś czas się na allegro pojawiają, pudełka nie widziałem.