Podziel się wrażeniami!
Witam ponownie po dlugiej nieobecnosci, mam pytanko odnosnie tego obiektywu, zastanawiam sie dlaczego jest tak malo popularny. Wlasnie go kupilem i wydaje mi sie ze jest warty zainteresowania.
Mając dość kasy na to szkło wolałbym jeszcze dozbierać i kupić 70-200.
Po pierwsze - jest lepszy optycznie, po drugie ma fajniejszy zakres ogniskowych.
Choć z drugiej strony można się pokusić o taki zestaw - Tamron 17-50, Sigma 50-150 i Sigma 150-500. Też brzmi nieźle
Największym minusem tego szkła jest to że jest to obiektyw na apsc czyli na korpusie pełnoklatkowym będężie winietował
Szczupic napisał(a):
Największym minusem tego szkła jest to że jest to obiektyw na apsc czyli na korpusie pełnoklatkowym będężie winietował
No to czekamy na foty.
sadam napisał(a):
No to czekamy na foty.
markwiatek napisał(a):
sadam napisał(a):
No to czekamy na foty.
Obiektyw wyladowal w serwisie, front focus , powinien wrocic pod koniec tygodnia. W niedziele jade na wakacje wiec mam nadzieje ze bedzie na czas. Jak nie zdaza to chyba odbiore bez naprawy i oddam ponownie po wakacjach. Napewno jak obiektyw bedzie po naprawie to foty beda
hmm... no i co z fotkami z tej sigmy?
Jeżeli ktoś planuje pozostanie w aps-c, to ta sigma ma (jak dla mnie) większy sens niż pełnoklatkowe "odpowiedniki" 50-150/2.8, tj 70-200 używane na aps-c.
Interesuje mnie garść wrażeń z używania tego szkiełka, sample w sieci są ale z wersji I, która nie była dostępna z naszym mocowaniem, werja II jest w kilku miejscach poprawiona.
Jak z szybkością silnika, powtarzalnością focusa (liczę, że sigma jest już wyregulowana), jakie plusy/minusy?
Witam po prawie rocznej przerwie, obiektyw mimo dwukrotnej wizyty w serwisie ( drugi raz z aparatem) mimo ich zapewnien wykazuje nieprawidlowosci (ff). Poszedl na polke i mial byc sprzedany. Jednakze zmienilem aparat na a77 , z mikroregulacja AF, mimo to w dalszym ciagu jest zle, AF wciaz sie myli, raz ustawia przed punktem , raz za. Moze jestem zbyt wybredny ale oczekiwalem wiecej od tego obiektywu , jeszcze nad nim troszke popracuje ale prawdopodobnie pojdzie na sprzedaz
Niedawno okazyjnie (poniżej 1300 pln) kupiłem używaną Sigmę 50-150 II EX DC HSM na Allegro. Podpinam ją do A580. Zrobiłem do tej pory jeden fotoreportaż koncertowy:
http://pl.wikinews.org/wiki/Rocket_Festiwal_2013_w_Warszawie_-_fotoreporta%C5%BC
Generalnie jestem zadowolony. Szkło lekkie, rozmiarami i wagą podobne do "flinty", ale ma lepsze światło i mniej abberuje na maksymalnej "dziurze". Rozmiar filtra 67 mm idealnie pasuje do Tamrona 17-50/2.8.
Autofocus powtarzalny, celny, nawet w warunkach koncertowych rzadko się gubi. Mój egzemplarz jest ostry, ale ma lekki front-focus - właśnie zastanawiam się nad wysłaniem go do kalibracji.