anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Soczewka makro - to nie podstawowe pytanie :)

bob_marley23
Początkujący

Soczewka makro - to nie podstawowe pytanie :)

Pytanko za 100 punktów...

Mam dobrej jakości soczewkę marko z minolty którą podpinam do szkiełka, ale daje średni efekt przybliżenia.... teraz pytanie chce kupić drugą soczewkę żeby było większe przybliżenie czy wobec powyższego nie będę musiał owadom patrzeć między oczy z 1 cm jeśli zamontuje dwie takie soczewki? Bo tak nie spotkałem się ze wkręcaniem dwóch soczewek i nie wiem jak to działa a nie chce znów kasy wywalić przy delikatnym kryzysie finansowym ;) .

ps.

nie proponujcie raynoxa (miałem)
pierścieni (miałem)
odwrotnego mocowania (też miałem :D )
heliosa (mam) :D
soligora 100mm też miałem ;)

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

jeśli chcesz zachować standardową odległość ostrzenia, najlepiej zastosować telekonwerter.

Soczewki to moim zdaniem rozwiązanie najgorsze z możliwych.

Skoro miałes już do czynienia z tyloma opcjami i nadal Ci nie wychodzi to może daj sobie spokój z marko. tutaj trzeba dużo cierpliwości i umiejętności.

bob_marley23
Początkujący

eee tu nie chodzi o to, że nie wychodzi, ale tez nie mówię że rewelacja ;)

http://arkadiuszzuk.digartfolio.pl/macr ... fia/9054#1

już tłumaczę o co chodzi ;)

soligor 100mm miałem ten obiektyw miesiąc w zimę, bardzo słaba konstrukcja, upadł na kafelki i było po szkle roztrzaskał się na drobne kawałki... czego do dzisiaj żałuje...

raynoxa miałem z hybrydą i to fajnie się spisywało...

pierścienie makro... denerwowało mnie nieco odkręcanie i przykręcanie żeby zmniejszyć/zwiększyć odległość ostrzenia

helios jest ok, ale nie mam już szkiełka z tym gwintem, a pierścień odwrotnego mocowania mogę kupić aktualnie w tej samej cenie co tą soczewkę ;)

w związku z tym, że budżet baaaardzo ograniczony szukam tanich alternatyw, jednak obawiam się, że stracę na jakości ;)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Mam dobrej jakości soczewkę marko z minolty którą podpinam do szkiełka, ale daje średni efekt przybliżenia.

zamiast soczewki może http://allegro.pl/obiektyw-opticon-mikr ... 99631.html
trochę trzeba się tylko pobawić z zamocowaniem

bob_marley23
Początkujący

ciekawe jednak dużo zabawy :c22 :c22

najbardziej bym chciał dostać tego soligora/cosine/vivitara gdzieś jednak te obiektywy są raczej ciężko dostępne... no chyba że jeszcze opcja jakiegoś m42 + soczewka np.

załączone zdjęcie to 50 1.8 + ta soczewka i więcej się nie da wyciągnąć.... dzisiaj rano około 5 ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

bardzo słaba konstrukcja, upadł na kafelki i było po szkle roztrzaskał się na drobne kawałki...

każdy inny prawdopodobnie skończyłby tak samo...

bob_marley23
Początkujący

wiesz co niekoniecznie... miałem 2 takie soligory w ręce i to serio jest plastik nieco lepszy niż na baniaku po płynie ze spryskiwaczy :nauseated_face: , do tego bardzo luźna konstrukcja

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ciekawe jednak dużo zabawy :c22 :c22

jak chcemy mieć efekty to zabawy nie unikniesz
tak Pete poradził sobie z mocowaniem http://www.pbase.com/pganzel/rms_macro_turret " target="_blank

bob_marley23
Początkujący

widać że uwielbia majsterkowanie.... :)