Podziel się wrażeniami!
Witam
co wybrać obiektyw sony 50 mm 1.4 czy sony 50 mm 2.8. nie miałem z nimi do czynienia, w testach wychodziło, że ten drugi ma lepszą jakość obrazu no i makro.
a można wieedziec jaki Ty masz z wymienionych i jak go oceniasz
Nie mam żadnego obiektywu 50 mm :smileyhappy:.
Ja miałem 50/1.4 przez pewien okres czasu. Obiektyw był bardzo fajny, przyjemnie rysował. Jednak za cenę nowego 50/1.4 wolałbym wziąć zestaw 35/1.8 + 85/2.8.
Takie połączenie lepiej się sprawdzi w szerszym zakresie sytuacji - 35 możesz używać do ciaśniejszych miejsc, a 85 to obiektyw typowo pod portret.
Jeśli już miałoby to być 50mm, to zastanowiłbym się nad 50/1.8 lub 50/1.7. Nie mając w perspektywie FF, oba oibektywy dobrze sprawdzą się na APS-C.
50/2.8 do portretu ? Nie wiem, czy to dobry wybór - fakt, jest niezmiernie ostry, ale w portrecie nie zawsze jest to pożądane.
też o nich myslałem (35 i 85) ale od pewnego czasu najbliższy jest mi 50 2.8 właśnie ze względu na ostrość, do portretu się nada i do pszczółki, jednakże póki co nie mialem żadnego w ręce, a gdybym mógł ich porównać to odpowiedz byłaby jaśniejsza bo w jego cenie to dodatkowo mialbym jeszcze 50 1.8 (czy tam za niewielką dopłatą) ale póki co po lekturze testów najbardziej ostry i najsolidniej wykonany wydaje sie 50 2.8, choć cały czas zastanawiam sie równiez nad 50 1.4, może na targach zobacze jak się prezentują
pytanie czy na targach będzie możliwość sprawdzenia tych obiektywów. Ja bym brał tę f/1.8. Zawsze można odsprzedać jak się nie sprawdzi
Witaj,
Z dotyczasowych praktyk nie było możliwości sprawdzenia obiektywu - zresztą nie widzę powodów aby to robić, bo po pierwsze jest gwarancja, po drugie żadne problemy z nimi nie występują. Ja rozumiem, jakbyś brał Tamrona 17-50/2.8 gdzie faktycznie istniała seria obiektywów, gdzie jeden egzemplarz drugiemu nierówny.
Można brać w ciemno : )
Polecam.
popoo1 wrote:
pytanie czy na targach będzie możliwość sprawdzenia tych obiektywów. Ja bym brał tę f/1.8. Zawsze można odsprzedać jak się nie sprawdzi
Jeżeli pod pojęciem sprawdzenie masz na myśli kupno konkretnego egzemplarza i sprawdzenie, czy poprawnie działa to tak jak napisał Lajam - jest gwarancja, jest niezgodność towaru z umową, zawsze można z tego skorzystać. Jezeli chcesz się przekonać, który obiektyw jest lepszy, który obiektyw będzie dla Ciebie i chcesz popodpinać każdy i porównać to Sony nie prowadzi wypożyczalni sprzętu na targach. Ale jest dużo osób, dużo kolegów posiadających takie obiektywy. Może ktoś udostępni swój sprzęt abyś mógł się przekonać o różnicach w tych obiektywach (choć wydaje mi się, że w jendolitych warunkach i przez tak krótki okres czasu użytkowania nie zobaczysz różnicy).
Jedyną firmą prowadzącą wypożyczalnie na targach była firma k-konsult - dystrybutor Sigmy i wypożyczali na czas targów sprzęt Sigmy (do różnych systemów).
a ja im więcej czytam tym większy mam mętlik czy żeczywiście brać 35 1.8 i 85 2.8 czy lepiej 50 1.4 czy 50 2.8, ktos kiedys napisał że ma wiele 50 i żadnej by nie oddal bo każda inaczej rysuje