Podziel się wrażeniami!
Witam
Zwracam się zapytaniem dotyczącym wyzwalania lamp poprzez adapter gorącej stopki (wyposażonym w złącze synchro) np. coś takiego Pixel TF-323 z ADI. Lampy studyjne jakie chcę wyzwalać to Quantuum SQ-201.
I teraz moje "lamerskie" pytanie
- czy podczas wyzwolenia migawki będzie występował przdbłysk (jak w wbudowanej lampie),
pytam bo będzie to mój pierwszy kontakt z lampami studyjnymi
- drugie "pytanie" to czy jeśli kupiłbym adapter gorącej stopki jak w/w lub podobny lecz zamiast możliwości podłączenia do niego bezpośrednio lampy ze złączem sony (mam możliwość tanio kupić lampę yongnuo YN-560 ze stopką do nikona) będzie ona działać prawidłowo w odpowiednim adapterze gorącej stopki. No i jeśli będzie działać, to czy jeśli ustawię lampę do pracy w trybie manualnym czy będą występować przedbłyski które skłoniły mnie do napisania tego posta.
GieniomaN napisał(a):
- czy podczas wyzwolenia migawki będzie występował przdbłysk (jak w wbudowanej lampie)
Choć Lajam już odpowiedział na pytania to może nie pogniewasz się jak dopiszę kilka słów.
Lampy studyjne pracują tylko w trybie manualnym gdyż tylko w nim tak naprawdę możemy mieć całkowitą kontrolę nad światłem (a po to zamykamy się w studio aby zrealizować nasze zamierzenia dokładnie tak jak zaplanowaliśmy). Więc żadne przedbłyski nie są potrzebne. Adapter, który zamierzasz kupić (który wymieniłeś w pytaniu) jest adapterem umożliwiającym podłączenie do aparatu ze stopką Sony/Minolta kabla synchro i lampy systemowej ze stopką Minolta/Sony. A więc do tego adaptera nie podepniesz lampy ze stopką nikonowską. Aby to umożliwić musiałbyś zaopatrzyć się w taki adapter. On umożliwi postawienie na sankach lampy ze standardową stopką i wyzwalanie jej. Oczywiście nie może być mowy o sterowaniu błyskiem czy też błysku TTL. Jedynie wyzwolenie błysku jest możliwe a więc lampa może pracować tylko w trybie manualnym lub w trybie własnego pomiaru błysku (lampy z tzw. komputerkiem).
Bezpieczne jest 6V. Przy wyższym niż 12V można uszkodzić elektronikę aparatu.