Podziel się wrażeniami!
Witam, mam pytanie czy ten konwerter Sony SAL-14TC zwiększa ogniskową tylko przy tych obiektywach -->70 - 200 mm F2.8G - SAL-70200G i 300 mm F2.8 - SAL-300F28G....
ponieważ na niektórych stronach nie ma żadnego wyszczególnienia... więc jak to jest?
oraz czy jest jakiś konwerter który będzie pasował do wszystkich obiektywów z mocowaniem sony ?
sorrki za takie banalne pytanie ale nie mam pojęcia...
Każdy konwerter który będzie miał bagnet A będzie pasował do każdego obiektywu z takim bagnetem
Pytanie potem jest o współpracę między obiektywem, a konwerterem, o to czy będzie działał AF, jak będzie działał itd.
Generalnie zasada jest taka że po założeniu konwertera zyskujemy ogniskową ale tracimy światło, np. jeśli do 70-200 2.8 założysz TCx2 to będzie 140-400 5.6 - w wielkim uproszczeniu
tak wiem o tym świetle, przez to wybrałem x1.4 bo najwięcej się nim zyskuje a najmniej traci (tak jest podobno:)
a o co chodzi z tym bagnetem ? jak mam sprawdzić czy sigma 30 (bo chciałbym uzyskać z niego tak ok 70mm) oraz np sony 28-75 mają taki sam bagnet ?
Jeżeli ta sigma jest dedykowana do Sony to ma bagnet A, wszystkie obiektywy Sony i Minolty AF mają bagnet A.
Z telekonwerterami jest też i tak, że mogą nie współpracować ze wszystkimi obiektywami ze względu na budowę mechaniczną - np wystająca tylna soczewka. Dlatego warto sprawdzić na stronie producenta czy przewidział taką możliwość.
Każdy konwerter który będzie miał bagnet A będzie pasował do każdego obiektywu z takim bagnetem
eh no ja to widzialem... ale gdybym chcial jej użyć do sigmy oraz do sony 28-75 to czy bedzie można ja zastosować ? i czy wszystko będzie poprawnie dzialalo ?
że mogą nie współpracować ze wszystkimi obiektywami ze względu na budowę mechaniczną - np wystająca tylna soczewka.
ok i wszystko jasne:)
dobrze, a jest jakieś rozwiązanie na to? można zakupić "coś innego" i mieć konwerter bardziej uniwersalny ?
jest wiele TC różnych firm pod sony , niestety nie wszystkie przenoszą AF .
Jedyna dobra wiadomość ,że kosztują 3 razy mniej niż sony i tu ma chyba sens stosowania TC do 28-70 ,będzie F4 i około 40-100mm
A czy nie lepiej inny obiektyw w tym zakresie ogniskowych
pewnie było by i lepiej ale zakupiłem sigme której prawie nie używam a szkoda mi jej sprzedawać:D bo portrety to jednak ok 85mm jak dla mnie
zresztą gdyby był taki uniwersalny konwerter, to można pobawić się z każdym szkłem...