Podziel się wrażeniami!
Mam Sony A77 z mozliwoscia stabilizacji Steady shot.
Mam też miedzy innymi obiektyw Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM, który też ma stabilizację.
W sklepie powiedziano mi że ma on lepszą stabilizację od lustrzanki.
Wolałbym jednak uzywać stabilizacji "w korpusie", wtedy przy zmianie obiektywu na inny nie musiałbym przedzierać sie przez menu i włączać i wyłączać Steady shot.
Najtrudniej jest np na wycieczce, bo trzeba o tym pamietać.
Proszę o radę. Jeżeli ta "obiektywowa" stabilizacja jest znacznie lepsz to sie dostosuję.
Żona, która lubi i często fotografuje irytuje sie przy zmianie obiektywu, ze musi do mnie "przylecieć".
To już zależy od indywidualnych preferencji. Ja używałbym stabilizacji wbudowanej jeśli używasz kilku szkieł, z których nie wszystkie mają swoją własną stabilizację:)
Gucio50 napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Mam Sony A77 z mozliwoscia stabilizacji Steady shot.
Mam też miedzy innymi obiektyw Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM, który też ma stabilizację.
Wolałbym jednak uzywać stabilizacji "w korpusie", wtedy przy zmianie obiektywu na inny nie musiałbym przedzierać sie przez menu i włączać i wyłączać Steady shot.
Najtrudniej jest np na wycieczce, bo trzeba o tym pamietać.
Proszę o radę. Jeżeli ta "obiektywowa" stabilizacja jest znacznie lepsz to sie dostosuję.
Żona, która lubi i często fotografuje irytuje sie przy zmianie obiektywu, ze musi do mnie "przylecieć".
piotruso napisał(a):
Moje zdanie jest takie, że mając dłuższy obiektyw bez stabilizacji (flintę) tu bardziej będzie stabilizacja pomocna niż w obiektywie szerokokątnym i krótkim tele (Sigma 17-70) więc używałbym tej w korpusie (oczywiście gdy będziesz pamiętał i będzie Ci się chciało możesz dla porównania przełączyć na tą w obiektywie).
Gucio50 napisał(a):
Mam w dalekiej rodzinie "gazetowego fotografa" na emeryturze.
Powiedział mi tak.
Nie ma potrzeby aby wyłączać Steady shot gdy fotografujemy ze statywu lub obiektywem z OS.
Poprawcie mnie jeśli się mylę ale jeszcze robienie zdjęć z dłuższymi czasami ze statywu wraz z włączoną stabilizacją może doprowadzić do jej popsucia.
trebor napisał(a):
Poprawcie mnie jeśli się mylę ale jeszcze robienie zdjęć z dłuższymi czasami ze statywu wraz z włączoną stabilizacją może doprowadzić do jej popsucia.
armalite napisał(a):
Bzdura... Tłumaczy tego emeryta tylko fakt, że na czas jego aktywności zawodowej nie przypadały stabilizowane matryce czy obiektywy...
trebor napisał(a):
trebor napisał(a):