anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Porada; zdjęcia z rajdu samochodowego

Cylin-----
Początkujący

Porada; zdjęcia z rajdu samochodowego

Witam serdecznie. Chciałbym abyscie doradzili mi co można było zrobić inaczej (lepiej) żeby ostrosć obejmowała całe samochody a nie tak jak na przykładowych fotkach. Czy na rajdach znajduje zastosowanie ustawienie odległosci hiperfokalnej? Pozdrawiam

43 ODPOW. 43
Cylin-----
Początkujący

Cezar dzięki. Raz udało mi się trafić na Destruction Derby, ale fotki wyszły nienajlepsze choć widowisko było przednie. Pozdrawiam

profile.country.pl_PL.title
dr.killer
Nowicjusz

kitem taż da się fajne fotki zrobić
http://img693.imageshack.us/img693/6011/dsc022438.th.jpg

profile.country.en_GB.title
Monty-----
Poszukiwacz

Uff...zajelo mi troche zapoznac sie z radami kolegow ktorzy swiadomie lub nie zorganizowali sobie niezly maraton tematyczny.Ja sie podlacze z racji tego,ze dosc czesto partycypuje w imprezach rajdowych i F1.Na eliminacje tej ostatniej wybieram sie w maju do Hiszpanii i wciaz jestem na etapie optymalnego telezoomu.Bolidy F1 sa niestety niedostepne tak blisko jak rajdowki z WRC tudziez wacham sie pomiedzy jednym z dwoch szkiel Sigmy 70-200 F2.8 lub 50-500 z duzo gorszym swiatlem.Prosze o krotka porade i czy jakis filtr bylby wskazany przy foceniu w tych warunkach.
Pozdrawiam.

Kilka fot z Mikolajek z ubieglego roku.Wtedy pstrykalem je bez jakiejkolwiek wiedzy know how :c34

mitech
Poszukiwacz

Monty napisał(a):

Uff...zajelo mi troche zapoznac sie z radami kolegow ktorzy swiadomie lub nie zorganizowali sobie niezly maraton tematyczny.

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/etam.gif Jaki tam maraton.Lekka przebieżka zaledwie :smileymrgreen:

Monty napisał(a):

... tudziez wacham sie pomiedzy jednym z dwoch szkiel Sigmy 70-200 F2.8 lub 50-500 z duzo gorszym swiatlem.Prosze o krotka porade i czy jakis filtr bylby wskazany przy foceniu w tych warunkach.

No trudno mi coś doradzić bo nigdy nie byłem na F1 i zapewne szybko nie będę. Ale jeżeli już to ogniskowa zależy od odległości z jakiej będziesz focił.Wiadomo im bliżej tym lepiej bo ogniskowa krótsza przez co i czasy mogą być kapkę dłuższe lub można bardziej przymknąć przysłonę dla osiągnięcia lepszej głębi. Tylko bez przesady bo auta poruszają się dosyć szybko co może powodować jakieś nieostrości. Najlepiej dysponować pełną gamą ogniskowych w miarę jasnych szkieł. Może kup 70-200/2,8 do tego jakiś TC i jeszcze pożycz coś dłuższego. Będziesz wtedy mniej uzależniony od miejscówki.Nie mniej staraj się być jak najbliżej. :D

Co do filtrów to bym dał sobie spokój.Chyba ,że filtr ochronny przedniej soczewki. Przy dłuższych ogniskowych średnice filtrów są znaczne przez co ich ceny wyglądają nie chudo.

Azazel-----
Początkujący

Monty napisał(a):

wacham sie pomiedzy jednym z dwoch szkiel Sigmy 70-200 F2.8 lub 50-500 z duzo gorszym swiatlem.Prosze o krotka porade

Tak jak pisze mitech - wszystko zależy od tego z jakiej odległości będziesz focił...
Chociaż szkieł to chyba jak do samolotów będziesz potrzebował....

I czemu akurat 50-500? Jeżeli już, to stawiałbym raczej na 150-500 :)
A osobiście, to chyba w ogóle bardziej bym się skłaniał ku Sigmie 300/f2,8, ewentualnie 100-300/f4, plus do tego jakiś TC jak mm będzie mało...

Bo wyżej wszystko, albo ciemnica, albo koszty ogromne... 😕

Jamal_pl
Poszukiwacz

Sezon rajdowy rozpoczęty - byłem nieco poćwiczyć.

http://img153.imageshack.us/slideshow/w ... ecki35.jpg" target="_blank

Wszystkie robione A700 + Tamron 28-75, kółko na S i testy różnych czasów. Foto w RAW i obróbka LR.

.cezar.
Początkujący

Witaj :c37 . Proponuję zrobić dużą selekcję i pokazać zdjęcia w swojej galerii - więcej osób do nich dotrze i ewentualnie wyrazi swoje zdanie. Foty ogólnie fajne, ostre, tylko cała relacja trochę nudnawa. Widać, że byłeś tylko na jednej miejscówce przez co wszystkie (prawie) auta pokazane są od tyłu lub od prawej strony. No i większość przyciasnawa - przydałoby się w takiej relacji pokazać coś szerzej. Parę kadrów usunąłbym w ogóle z tego zestawienia ale to moja subiektywna opinia :D. Generalnie czekam na dalsze rajdowanie.
pzdr

Jamal_pl
Poszukiwacz

Dzięki za opinię.

Niestety zdjęcia robione z jednego miejsca - żółta kamizelka + gwizdek nie pozwoliły mi pobiegać po OS :( I tak szczęście że miałem możliwość robienia zdjęć. Kadry niestety wymuszone taśmami które akurat właziły w kadr psując całą zabawę...

spolgoran1qmpze
Początkujący

kitem taż da się fajne fotki zrobić
http://img693.imageshack.us/img693/6011/dsc022438.th.jpg

mogę się mylić ale ja tam widzę więcej PSa niż kita ;)

co do moich bardzo ogólnych rad ...
- fajnie jest znać obiekt, tor, trasę na której będzie sie odbywał rajd/zawody
- często zmieniać miejscówki ... relacja będzie ciekawsza i urozmaicona.
- kibice wbrew temu co napisano mogą być ciekawym elementem na fotce (czasem nawet głównym tematem). ważne żeby tak kadrować rajdówki żeby kibice nie mieli uciętych głów.
- co do techniki panoramowanie vs. mrożenie to obie techniki sa wskazane a ich opanowanie oraz poznanie możliwości sprzętu niezwykle potrzebne wręcz niezbędne.
- osobiście preferuję metodę ostrzenia na bieżąco :) tak ja sg_cezar napisał, może się trafić coś nieprzewidzianego i szkoda by było to stracić. Jest to najlepsza metoda wg mnie. Może jak w naszych alfach AF-C będzie bardziej dopracowany to sprawa będzie ułatwiona ale bez tego da się żyć i robić fajne fotki.
- taśmy, tasmy, taśmy ... unikac jak ognia.

.cezar.
Początkujący

Niestety zdjęcia robione z jednego miejsca - żółta kamizelka + gwizdek nie pozwoliły mi pobiegać po OS

Na każdym rajdzie są "sejfciarze" i nierzadko można mieć wątpliwości co do ich przygotowania. Często są to osoby przypadkowe reagujące nieadekwatnie do sytuacji, ale o tym wątków, szczególnie na forach rajdowych, jest w sieci mnóstwo. Wątpię jednak w to, że nie mogłeś przemieścić się w obrębie tej miejscówki albo znaleźć inną... Czasem trzeba trochę "pokombinować" żeby znaleźć lepsze miejsce - to jeden z uroków zabawy w rajdy.I tak szczęście że miałem możliwość robienia zdjęć.

Na czym polegało to szczęście :c18 ? Że mogłeś aparat wyciągnąć z torby? Zapachniało przesadą ;) Kadry niestety wymuszone taśmami które akurat właziły w kadr psując całą zabawę...

Tia.. Cały "urok" takich imprez. Niestety taśmy, rozwieszane w kilometrach, są ZAWSZE, a w okolicach bardziej niebezpiecznych szczególnie. Co do zasadności takich działań potrzebny byłby osobny wątek - należy jednak pamiętać o najważniejszej rzeczy: Na rajdach nie ma bezpiecznych w 100% miejsc i często taśmy + "sejfciarze" powstrzymują tych, którzy o rajdach niewiele wiedzą lub wydaje się im że wiedzą. Trzeba się nauczyć z tym żyć i wyszukiwać takich kadrów, żeby taśm było jak najmniej lub wcale nie było.

goran napisał(a):

- taśmy, tasmy, taśmy ... unikac jak ognia.

Amen ;)
pzdr