Podziel się wrażeniami!
Witam,
Wygląda na to, że nowy zaawansowany telewizor Sony i TVP 4K to źródło nowych problemów. Wcześniej TV działał stabilnie, poza sytuacjami, kiedy pilot od tego TV obsługujący też dekoder SAT przez HDMI, gubił łączność z dekoderem i trzeba było ponownie uruchamiać TV. Ale to wada, którą można jakoś ogarnąć, bo występuje czasami po przełączaniu źródła sygnału pomiędzy Androidem a dekoderem SAT. Zresztą gdzieś czytałem, że Sony chce usunąć ten problem usuwając funkcję sterowania innym sprzętem (poza Sony) w aktualizacji (!) - no ta ja już wolę się z tym męczyć.
Gorszym problemem jest to, co okazało się po uruchomieniu emisji 4k przez TVP - nie da się obejrzeć całego meczu EURO 2020 bez restartu lub zawieszanie się TV. Zrozumiałbym, gdyby chodziło tylko o wczorajszy mecz naszej reprezentacji ale problem zaczął pojawiać się regularnie.
Na zmianę albo samoczynny restart albo czarny ekran z niedziałającym pilotem i przyciskiem w obudowie, za to z działającym dźwiękiem. W tym drugim przypadku jedynym rozwiązaniem aby zapanować na TV, jest wyjęcie wtyczki z gniazdka. Twardy reset jak w starych i już zapomnianych wersjach Windows. Tak raz albo dwa na jedną połowę meczu. Nie wiem czy to jest problem programowy czy błędy niewydolnej elektroniki. Tak czy inaczej trudno się pogodzić z tym, że ten typ tak ma.
Czy znacie ten problem w tym modelu i jakiś sposób na jego rozwiązanie?
Czytałem na forum, w przypadku problemów z zawieszaniem się innych modeli, o pomysłach trzykrotnego pod rząd przywracania ustawień fabrycznych ale kojarzy mi się ze splunięciem trzy razy przez plecy. Chociaż, gdyby to było skuteczne …
Czy dokumentować i udowadniać wadę przed serwisem, która może być wrodzona dla modelu i jeszcze mało znana?
Dzięki za każdą wskazówkę.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.