anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

37V400 - podłaczenie do PC

profile.country.pl_PL.title
Iwan-----
Początkujący

37V400 - podłaczenie do PC

Witam. Mam pytanie odnośnie podłączenia PCta do mojego telewizora Sony KDL37V4000. Obraz do tej pory podłaczyłem na próbę kabelkiem D-sub, ale wtedy muszę zmieniać rozdzielczość na niższą, co jest uciążliwe. Zastanawiam się nad kupnem kabla DVI-HDMI. Tylko jak wtedy podłączyć dźwięk? W telewizorze jest wejście audio (minijack) obok wejścia D-sub, ale kiedy przełączę obraz na HDMI to wtedy dźwięk nie działa (a w opcjach ustawiłem, żeby dźwięk był na HDMI).

18 ODPOW. 18
irek6311
Początkujący

Podepnij audio do karty graficznej i poprzez HDMI popłynie wizja + dzwięk .

Zimny_
Użytkownik

Opcja z podłączeniem dźwięku pod kartę graficzną jest bardzo dobra. Był o tym temat. Druga opcja to podłączenie kablem DVI-HDMI pod port HDMI2 i przy tym porcie masz gniazdo minijacka. Pod nie podłączasz dźwięk. Nie pod to przy porcie d-sub, tylko przy porcie HDMI2.
I tak opcja jaką podał Irek jest najlepsza.

3432-----
Początkujący

Temat o tym był nie jeden na tym forum. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale
W telewizorze jest wejście audio (minijack) obok wejścia D-sub, ale kiedy przełączę obraz na HDMI to wtedy dźwięk nie działa (a w opcjach ustawiłem, żeby dźwięk był na HDMI).

jeśli podpiąłeś dźwięk pod D-sub a chcesz odebrać z HDMI to już jest problem. Rozwiązania podane wcześniej są raczej wystarczające, jedno jest proste choć daje dwa kable, drugie trzeba pogrzebać w bebechach ale za to jeden kabel i po kłopocie. Jest jeszcze trzecia możliwość jakbyś posiadał kino domowe to to możesz próbować przez nie puścić ale to tylko tak na marginesie.

Iwan-----
Początkujący

Przy żadnym z portów HDMI nie mam wejścia na mini-jacka. Więc zostaje tylko połączenie tych kart... ale ja mam zintegrowaną dźwiękówkę. Da radę?

oldguest
Początkujący

Ja proponuję przejrzeć instrukcję..... Aby ułatwić sprawę strona 16:

http://img38.imageshack.us/img38/1483/46880938.png

Widać że HDMI 3 jest zakreślone z wejściem mini jack.

Na stronie 17 szukamy opisu do numeru 6:

http://img268.imageshack.us/img268/7649/80862025.png

Oraz odszukujemy na stronie 24:

http://img530.imageshack.us/img530/1429/74135665.png

Gdzie czytamy że w menu powinna być funkcja odpowiadająca za wybór dźwięku z komputera czy ma zostać przypisane do D-Sub czy HDMI3....

Więc wnioskuję z tego że wystarczy podłączyć komputer złączem DVI-HDMI do złącza HDMI3, dźwięk podłączyć kablem mini jack-mini jack oraz wybrać w menu telewizora żeby dźwięk był przypisany do złącza HDMI3.

Iwan-----
Początkujący

Też na to wpadłem, czytałem instrukcję. W tym problem, że kiedy ustawiłem w menu dźwięk na HDMI3 i potem wybrałem to wejście na TV, podłączyłem odtwarzacz mp3 to dźwięk nie był odtwarzany. Może dlatego, że nie miałem kabla DVI-HDMI wpiętego...
Kiedy było ustawione na PC, to kiedy podłączyłem odtwarzacz mp3 to na wejściu PC muzyka leciała. Kabla D-sub nie miałem wpiętego. Szkoda mi wydawać kilkadziesiąt złotych na kabel DVI-HDMI, jeśli potem miałoby to nie działać...

Zimny_
Użytkownik

Nie rozumiem. Czyli chcesz podłączyć osobno MP3 do LCD, żeby przy odłączonym PC leciałą muzyka? Jak tak, to kup kabel 2x chinch-minijack i podłącz w wyjście audio które widzisz na dole po prawej stronie za wejściem SCART.

Iwan-----
Początkujący

Nie... MP3 podłączyłem dla testu, czy chodzi dźwięk. Mogę prosić o link do tematu gdzie opisane jest łączenie karty dźwiękowej z graficzną?

Zimny_
Użytkownik

Żeby podłączyć karte muzyczną z graficzną musisz zobaczyć czy masz na płycie głównej port SPDIF (taka mała wtyczka podpisana SPDIF), a na karcie graficznej trochę większy port od wejścia audio. Jeśli to masz, karta i kabel mają możliwość przesyłania DVI Audio, kupujesz taki kabel jak na zdjęciu w poniżej i spinasz jedno z drugim.