Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam pytanie odnośnie podłączenia PCta do mojego telewizora Sony KDL37V4000. Obraz do tej pory podłaczyłem na próbę kabelkiem D-sub, ale wtedy muszę zmieniać rozdzielczość na niższą, co jest uciążliwe. Zastanawiam się nad kupnem kabla DVI-HDMI. Tylko jak wtedy podłączyć dźwięk? W telewizorze jest wejście audio (minijack) obok wejścia D-sub, ale kiedy przełączę obraz na HDMI to wtedy dźwięk nie działa (a w opcjach ustawiłem, żeby dźwięk był na HDMI).
Na płycie głównej SPDIF jest. A na karcie graficznej to wejście to jest z tyłu komputera czy na płytce PCB? Moja grafika to Palit GeForce 6800GS.
Wiesz co, nie moge znaleźć info na temat Twojej karty graficznej. Swoją drogą karta nie jest już pierwszej młodości, powinieneś zainwestować w coś nowszego. Mogą być problemy ze sprawnym przesyłaniem sygnału na LCD.
Zobaczymy co da sie z tym zrobić. Musisz zobaczyć w instrukcji karty graf, jeśli jest taka możliwość, to piny będą opisane na schemacie. Druga sprawa, jeśli są, to są widoczne na karcie. W zależności od typu, powinny wystawać w rzędzie 3-4 piny. Wtedy podłączasz płytę główną z kartą graficzną.
Tak, wiem. Karta już nie najnowsza. Ale na komputerze filmy HD chodzą bez przycięć.
Nie mówię, że karta jest zła. Do tego przecież liczy się też RAM, procesor i stan systemu operacyjnego (chyba też jedna z ważniejszych rzeczy). Tylko karta nie jest tak zaawansowana jak te nowsze. Jeśli nie posiada tych pinów, to dla samej opcji podłączenia dźwięku do grafiki warto zmienić... Właśnie, udało Ci się podłączyć?
Nie, nie udało się. Na karcie graficznej nie ma wejścia audio. Nowej raczej nie będe kupował. W przyszłości pomyślę nad notebookiem, który ma kartę ze wsparciem do odtwarzania filmów w HD.
Teraz chyba wszystkie albo prawie wszystkie notebooki w przedziale od 1800zł są wyposażone w HDMI i wtedy nie ma już dużej filozofii w podłączeniu. Warto tylko pamiętać, że jeśli chce się bawić w odtwarzanie filmów w jakości HD to karta graficzna powinna być dedykowana (unikać zintegrowanych).
Ja mam laptopa z portem HDMI zintegrowanym z kartą muzyczną. Super sprawa, polecam każdemu. Podłączasz tylko jeden kabel, rozdzielczość na drugi ekran mam już skonfigurowaną. Cały proces zajmuje tyle, ile podłączenie kabla i przerzucenie LCD na inny port. Czyli mało
No nie zawsze jest tak gładko ja u siebie musiałem pobawić się w ustawieniach Nvidi, żeby był dźwięk i odpowiedni obraz. Ale robi się to jednorazowo także dużego problemu nie ma, zależy jeszcze od laptopa, kolega w vaio miał już wszystko odpowiednio ustawione i przygotowane.
Nie no, kalibracja sygnału to podstawa. Też musiałem to zrobić, ale ustawienia zapisują się w komputerze. Co do panelu sterowania grafiką Nvidii to mam o nim bardzo dobre zdanie. W laptopie mam kartę Geforce 9650. W panelu po podłączeniu LCD z wyjściowym sygnałem mogę zrobić praktycznie wszystko. Nawet idealnie dopasować obraz do wielkości ekranu rozciągając obraz w różnych płaszczyznach bez zdeformowania obrazu. Do tego możliwość wybrania różnych sygnałów wyjściowych, np obsługujący 24p, bez obsługi, 1080p itp... Generalnie jestem bardzo zadowolony.