Podziel się wrażeniami!
Witam
Posiadam telewizor KDL-40EX720, do tego telewizora podłączyłem przez USB dysk WD500GB sformatowany na Fat32 niestety TV nie widzi go, jednak kiedy podłącze ten sam dysk przez USB gdzie jest napisane USB HDD REC telewizor rozpoznaje dysk i można go dopisać do TV żeby służył do nagrywania programów. Nie zależy mi na nagrywaniu na nim programów a na oglądaniu filmów - ktoś pomoże ?? Może go trzeba w jakiś sposób zainstalować/rozpoznać w TV ?? sam już nie wiem. Dysk nie wymaga dodatkowego zasilania, jest to dysk przenośny 2,5". Z góry dzięki za podpowiedź.
PS# Dodam, że dysk jest rozpoznawany bez problemu przez odtwarzacz DVD oraz konsole PS3.
Dzisiaj zrobiłem test, dysk podłączyłem pod USB HDD REC i zarejestrowałem go w systemie. Telewizor rozpoznał dysk jako 460GB, przeprowadziłem test po którym uzyskałem komunikat coś tego typu: dysk jest prawidłowy można go używać ... Po czym podłączyłem dysk pod zwykły port USB w TV i ku mojemu zdziwieniu wyświetlił się komunikat: ten dysk jest przeznaczony do nagrywania proszę przełączyć go pod USB HDD REC czy coś takiego. Po czym ponownie sformatowałem dysk jako FAT32 i niestety telewizor USB nie widzi tego dysku a ponownie został rozpoznany pod USB HDD REC. Prawdę mówiąc ręce mi opadają ... Play Station 3 widzi go bez problemu inne urządzenia tylu DVD również widzą dysk bez problemu a TV NIE WIDZI. Prawdę mówiąc teraz bym zastanowił się nad TV SAMSUNGIEM który rozpoznaje nawet NTFS. Poza tym jeden zwykły port USB, mam podłączone do TV urządzenie sony WIFI jak chcę podłączyć pendrive niestety muszę wyciągać z portu WIFI - czy nie można było zrobić 2xUSB hmm... w Samsungu który porównywałem do swego Soniaka jest to lepiej rozwiązane. Ma ktoś jakiś pomysł ??
Hmm... nie wiem jak to wytłumaczyć ale po sformatowaniu dysku kolejny raz już programem Fat32Format dysk jest widziany przez TV. Co do portów USB zwracam honor TV ma 2 porty .
Także telewizor rozpoznaje dyski FAT32 do 2TB. Szkoda że nie widzi NTFS!
Witam
Przeczytałem dokładnie jak działałeś, a ponieważ mam ten sam model TV , w związku z czym pytania:
- Czy wykorzystujesz wbudowany w TV tuner, czy też jest to dekoder którejś z platformy satelitarnej ?
Ja mam dekoder Cyfrowego Polsatu (HD 5000) zatem bez funkcji narywania, pauzowania, wznawiania oglądania TV itp. W sumie taki zestaw funkcji byłby użyteczny tylko nie mam pojęcia czy podłączony dysk da się wykorzystać jeśli sygnał nie idzie bezpośrednio przez wbudowany w TV tuner tylko przez dekoder satelitarny.
W sumie skoro muszę operować pilotem od dekodera aby przełączać programy przypuszczam, że się nie da. Lecz to moje przypuszczenie.
Nie testowałem tego rozwiązania z urządzeniami podłączonymi do portu SCART, czy Component. Przez HDMI nie działa. HDMI posiada zabezpieczenie przez kopiowaniem sygnału. Jednak z informacji jakie posiadam podłączony dysk pracuje jako PVR tylko dla sygnałów przechodzących przez wbudowane tunery. Mam EX725 i m.in. "Telewizję na kartę N" (satelitarna) podłączoną poprzez moduł CAM (czyli wykorzystuje wbudowany tuner DVB-S2). Nagrywanie itd. działa poprawnie. Do tego możliwość programowania nagrań w EPG. Użyteczna opcja.
Hm, czyli to co obecnie mam nie sprawdzi się (dekoder podłączony przez HDMI). Wyboru TV dokonywała żona, choć mój wybór to model właśnie z tunerem satelitarnym, modułem CAM. Jednak po trupach nie będę szedł do celu - przynajmniej w tym przypadku.
NO i mamy jej wybór,a mój problem.
Wygląda na to, że poczekam do końca umowy, zmienię operatora i wybiorę dekoder z dyskiem (bo na dekoder CP z dyskiem użytkownicy bardzo, ale to bardzo narzekali, dlatego go nie chciałem).
Szkoda, że dla tego modelu słaba jest instrukcja (gdzieś tutaj widziałem post, że pliki jpg w 1920x1080 TV nie odtwarza. Też to dostrzegłem ale co ciekawsze w instrukcji jest opis, że ma być stara nazwa takich plików (3 cyfry i 4 znaki czy jakoś tak) choć nie jest to prawdą. Swobodnie otwierane są pliki mające więcej znaków i niekoniecznie w tej kombinacji w nazwie.
Myślę, że jest to problem metadanych ale nie weryfikowałem jeszcze tego.
Jednak skoro w tej kwestii instrukcja odbiega od rzeczywistości to może dałoby się wykombinować nagrywanie na dysk USB podpięty pod TV z zewnętrznego dekodera.
Hm, tak bodaj jest funkcja PiP, czyli do wykorzystania drugie źródło sygnału. Czy dekoder satelitarny podpięty przez HDMi i Euro byłby tym drugim źródłem?
Mój tv to ex720
Mam dysk 1 tb i mam go w ntfs, nie chcę go formatować bo jest zapełniony (tv go nie widzi)
Mam też pendrive 4gb i go sformatowałem w fat32, telewizor go widzi ale jak chce włączyć film to wyskakuje komunikat 'odtwarzanie niemożliwe'. O co chodzi bo ja już się pogubiłem?
A i jeszcze jedno pytanie, czy można do mojego tv podłączyć rozgałęźnik usb np z 1 na 3?
wilan97 napisał(a):
Mój tv to ex720
Mam dysk 1 tb i mam go w ntfs, nie chcę go formatować bo jest zapełniony (tv go nie widzi)
Mam też pendrive 4gb i go sformatowałem w fat32, telewizor go widzi ale jak chce włączyć film to wyskakuje komunikat 'odtwarzanie niemożliwe'. O co chodzi bo ja już się pogubiłem?
A i jeszcze jedno pytanie, czy można do mojego tv podłączyć rozgałęźnik usb np z 1 na 3?
narazie pokombinuje coś jeszcze
Tylko jedna pamięć masowa będzie odtworzona - nie ma sensu nic więcej podłączać (sam rozdzielacz można). Skoro nie chce odtworzyć filmu to trzeba sprawdzić czy film ruszy na komputerze - może uszkodzony; potem sprawdzić w jakim jest formacie - czy zgodnym z tym co może TV. Potem się zgłosić tutaj.
Ta seria raczej wspiera sporo formatów.