anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

brak dźwieku z laptopa w telewizorze

gremi72-----
Początkujący

brak dźwieku z laptopa w telewizorze

Witam serdecznie,
Mam problem , z którym niestety nie umiem sobie poradzić. Posiadam Sony Bravia KDL 40EX720, po podłaczeniu do telewizora laptopa przy pomocy kabla hdmi obraz na telewizorze jest natomiast dźwiek dalej leci w laptopie, chodzi mi głównie o odtwarzanie filnów. Ponadto po podłaczeniu lapka do tele w laptopie automatycznie przy ikonce głośnika pokazuje się czerwony krzyżyk. Mając ten sam laptop i kabel HDMI ale inny model sony bravia KDL-37V4500, nie bylo tego problemu, po prostu podłaczałam laptopa hdmi do telewizora i wszystko bylo ok. Pomijając fakt, że w chwili obecnej telewizor nie chce odtwarzac filmow puszczanych z laptopa przy pomocy windows media player a jedynie media player classic. Zupełnie sie na tym nie wyznaje i bardzo prosze o pomoc, z góry dziekuję. Marta.

18 ODPOW. 18
profile.country.PL.title
janluty
Nowicjusz

W TV należy przestawić źródło HDMI z obraz na film (automatycznie ustawia się na obraz). )Wszystko będzie wówczas działać jak trzeba tj. będzie można przestawiać na laptopie monitor, projektor... bezproblemowo. Przetestowałem u siebie, bo tez miałem ten problem. :c1
Zakładam, że laptop ma HDMI w wersji conajmniej 1.2/1.3, bo jeśli niżej to niewiele się zrobi. Proszę wrzucić do netu hasło HDMi i przeczytać jakie są różnice i jaki rodzaj dźwięku może być przesyłany.

gremi72-----
Początkujący

Witam i dziękuje za podpowiedź. Niestety nie mam zielonego pojęcia w jakiej wersji mój laptop posiada wejście hdmi ( samsung R780) i nigdzie nie moge znalesc tej informacji. Jeżeli zaś chodzi o przestawienie w telewizorze obrazu na film czy chodzi tu o zmianę trybu obrazu, których w telewizorze jest kilka do wyboru? bo jezeli tak to u mnie nie ma filmu tylko jest kino i po przejsciu na ten tryb niestety efekt jest taki sam jak poprzednio czyli obraz na telewizorze glos w komputerze.

TheFly
Początkujący

Możesz też podłączyć laptopa przez wejście VGA i Mini Jacka w telewizorze.

profile.country.PL.title
janluty
Nowicjusz

Tak, chodzi o przestawienie trybu z obraz na film/kino dla danego HDMI tj. do tego, gdzie jest podpięty laptop. Bowiem TV ma 4 porty HDMI. Jednakże proszę najpierw przestawić ustawienia HDMI na jednym z nich, a dopiero potem podłączyć do niego laptopa.
To nowy laptop i z jego strony nie powinno być problemów, powinien mieć co najmniej HDMI 1.3 (jeśli nie wyżej). Po podłączeniu laptopa proszę na nim przestawiać wyjście na zewnątrz sygnału np. tylko laptop, tylko projektor... Powinno się swobodnie i bez problemu przestawiać i obraz ma się pojawiać albo na laptopie albo na TV. Teraz dopiero można odtwarzać filmiki.
Jeszcze jedna rzecz, laptop podłączamy najpierw jako administrator systemu. Jak wszystko będzie grało na tym poziomie, logujemy się jako użytkownik.

Warto zrezygnować z Windows Media Playera na rzecz Media Player Classic - Home Cinema., ewentualnie KMPlayer.
Programik lżejszy, nie dociąża tak komputera.....

profile.country.PL.title
janluty
Nowicjusz

VGA jest analogowy i bez sensu jest pozostawienie w TV takiego archaicznego gniazda w TV cyfrowym. Ja tego nie rozumiem po co ono jest; powinno być DVI.
Oglądanie materiału HD nawet w rozdzielczości 720p przez HDMI i VGA to znacząca różnica. Niemniej przy kłopotach z HDMi jest to alternatywne rozwiązanie.

gremi72-----
Początkujący

Dziekuje, sprawdze jak najszybciej, jednak moj maly rozumek nie obejmuje faktu, ze starszy telewizor po podlaczeniu hdmi smigal i latal a teraz trzeba kombinowac ( i tez nie jestem pewna czy to pomoze) a przeciez technika idzie do przodu i powinno byc coraz latwiej .

gremi72-----
Początkujący

Witam ponownie. Niestety wszystkie zabiegi spełzly na niczym i moje podejrzenia idą w kierunku niestety chyba laptopa, ponieważ podlączyłam go pod telewizor syna funai , też kablem hdmi i efekt był dosłownie ten sam. Może opiszę dokładnie sytuację, w momencie kiedy podłaczam laptopa do telewizora, przy ikonce głośnika w prawym dolnym rogu w komputerze pokazuje się czerwony krzyżyk, tak jak by blokował dzwięk, kiedy najezdzam na glosnik pokazuje mi się kominikat " brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio", po czym dzwik jest w kompie a po puszczeniu filmu nie ma dzwieku ani w kompie ani w telewizorze. Komputer ladnie rozpoznaje rodzaje telewizorów ponieważ w ustawieniach dźwięku po podlaczeniu telewizora pokazuje sie dodatkowa ikona z marką telewizora, ale nic poza tym. Być moze zainstalowalam kiedys jakis program czy aplikację, ktora cos pozmieniala, sama nie wiem, juz różne rzeczy przychodza mi do glowy z uwagi na brak rozwiązania tym bardziej, że jak pisalam wcześniej , z poprzednim modelem telewizora ale tym samym laptopem nie bylo zadnych problemow i w zadnych ustawieniach grzebać nie trzeba było. Za wszelkie pomysły i pomoc z gory bardzo dziekuje, niestety moja wiedza w tym zakresie jest dosc uboga.

gremi72-----
Początkujący

Help,hel,help

profile.country.PL.title
janluty
Nowicjusz

Wieczorem odpowiem. Będę miał więcej czasu, spokojnie zaradzimy temu :-)