Podziel się wrażeniami!
Witajcie
Jestem nowy na forum Sony. Mam do Was gorąca prośbę na temat zakupu tv. "Wpadł" mi w oko 46HX800. Co sądzicie o tym modelu? Wczesniej miałem Sharpa który się rozsypał.
Mam na zakup prznaczony max 6000zł, może warto poczekać na nowe modele 2011?
HX800 to bardzo dobry telewizor. Jeden z lepszych w ofercie Sony. Czy warto czekać na modele z 2011? Jeśli ceny będą podobne, oczywiście warto. Telewizory z 2011 posiadają przede wszystkim nowy procesor obrazu X-Reality - takie serce telewizora. Nie ma jeszcze dostępnych testów tego systemu, ale zawsze jak Sony zmieniało procesory na nowsze, to różnica była bardzo widoczna na korzyść nowości. Do tego jest więcej funkcji internetowych. Nie ma jeszcze wszystkich danych, więc nie wiadomo co dokładnie się zmieni. No i nie ma podanej ceny dla Polski...
Podobno HX920 też jest niczego sobie. Wyczytałem, że wyróżnia go nie tylko wyjątkowy kontrast dzięki podświetleniu Intelligent Peak LED, ale także płynny i wyraźny obraz, uzyskany dzięki technologii Motionflow XR 800. Niektórych może ucieszyć też fakt, że w komplecie znajduje się kamera i mikrofon do programu Skype, a dla miłośników 3D dwie pary okularów.
Jak poczekasz na modele z 2011 to zaraz znów pojawi się informacja o kolejnych planowanych nowościach i znów będziesz miał ten sam dylemat. Model który Ci się podoba jest obecnie jednym z najlepszych. Jeśli go kupisz to na pewno TV średniej klasy przez pewien czas nie dogonią Twojego modelu. Z drugiej jednak strony po wejściu na rynek kolejnej serii dotychczasowa czołówka nieco spadnie w cenach... Wybór jak zwykle nie jest prosty. Możesz kupić świetny telewizor lub poczekać... i kupić inny świetny telewizor. Może lepiej zamiast takich rozważań po prostu upolować jakąś ciekawą promocję na interesujący Cię model i wtedy kupić bez zbędnych zmartwień?
Czekać można w nieskończoność i to jest fakt. Ja jestem tego żywym przykładem. Warto również dodać, że ceny nowych modeli zawsze były trochę wyższe. Ceny modeli z 2010 roku są w tym momencie dużo, dużo niższe niż były wcześniej. Nie pamiętam dokładnie, ale model który Cię interesował kosztował coś ok 8-9 tys... Jak będzie w tym roku - dopiero się okaże.
czyli rok temu 46hx800 kosztował 8-9 tyś a teraz ok 6tyś. Wynika z tego że i w tym roku odbiornik 2011 będzie dużo droższy o jakies 3 tyś?
Jeśli dobrze pamiętam w cenie ponad 5 tys był EX700. Może wypowie się ktoś z Centrum Sony, wtedy będzie pewniejsza informacja.
Co do cen nowych modeli - nie wiadomo - trzeba czekać. W USA są już podane niektóre ceny i np. 46EX720 za 1600$, 40EX523 za 1000$. Czyli atrakcyjnie. Tylko wiadomo, różnice między USA a rynkami europejskimi są od zawsze i nigdy nie da się dokładnie tego przeliczyć.
szkoda ze sony nie przedstawiła cen dla nowych odbiorników, zawsze parę osób jest chętnych do zakupu i na pewno takie info by im pomogło
Wiesz, nie wiadomo jakie procedury towarzyszą wprowadzaniu nowych modeli. Być może same informacje o nowych modelach jest wrzucane przed ustaleniem cen itd. Sony na początku roku organizuje pokazy Open House - na których prezentuje nowy sprzęt (były specjalne zaproszenia dla forumowiczów). Również byłem tam i nikt nie ukrywał, że modele które można było zobaczyć, są w fazie testowej i nie mają jeszcze pełnej funkcjonalności. Więc sądzę, że informacje o tym jak będą wyglądały nowości, co będą miały - czyli dane udostępnione w Internecie - są ustępstwem w kierunku konsumentów. Takie rzeczy jak pełne dane techniczne, ceny modeli pewnie będą dostępne w momencie gdy Sony będzie miało pewność, że nic się nie zmieni. Lepiej poczekać, niż później być zawiedzionym...
Tak naprawdę ceny poznamy gdy sprzęt pojawi się w magazynie centralnym z możliwością zamówienia, a to z reguły następuje z około 2tyg wyprzedzeniem. Czyli trzeba się jeszcze uzbroić w cierpliwość, albo kupić HX800 w dobrej cenie i cieszyć się fajnym sprzętem Ostatnio dwóch kumpli tak zrobiło i są bardzo