Podziel się wrażeniami!
Wiele takich pytań padało już na forum, dlatego myślę, że dobrze jeśli będzie można znaleźć odpowiedź na te wszystkie pytania w jednym miejscu.
Oto te sposoby:
1. WiFi - Połączenie bezprzewodowe. Wiele nowoczesnych telewizorów ma wbudowaną kartę WiFi, ale jeżeli masz akurat odbiornik bez WIFI to jeszcze nic straconego. Większość odtwarzaczy Blu-ray ma wbudowane WiFi, a cena odtwarzacza jest dużo niższa niż telewizora. Zależnie od mieszkania przesyłanie wideo w wysokiej rozdzielczości może nie działać zbyt dobrze.
2. Ethernet - Stary, dobry kabel ethernetowy podłączamy do gniazdek LAN w komputerze i w odtwarzaczu (lub telewizorze). Kabel jest najłatwiejszym (nie trzeba szyfrować transmisji) i najbezpieczniejszym połączeniem, ale mało estetycznym.
3. HomePlug - Urządzenia tego typu to specjalne wtyczki, które wykorzystują sieć elektryczną w naszym mieszkaniu do transmisji danych. Wystarczy włożyć wtyczkę do gniazdka, by rozprowadzić internet po całym domu.
4. DLNA - Serwer DLNA to najwygodniejsze ze wszystkich rozwiązanie i można z niego skorzystać zarówno przy połączeniu przez Ethernet jak i WiFi. Wystarczy do tego program (np. najnowszy Windows Media Player w wbudowany w Windows 7) oraz kompatybilność naszego telewizora lub odtwarzacza z systemem DLNA. Cała operacja jest dziecinnie prosta - wystarczy uruchomić program - serwer i zaznaczyć odpowiednią opcję strumieniowania. I voila - już możemy za pomocą pilota od TV lub odtwarzacza wyświetlać treści z naszego komputera na telewizyjnym ekranie.
5. HDMI - Ostatecznie możemy połączyć komputer z telewizorem bezpośrednio za pomocą kabla HDMI.
Te rozwiązanie chyba jako jedyne gwarantuje korzystanie ze wszystkiego, co mamy na swoim komputerze, ale jest to rozwiązanie drogie (kilkumetrowe kable HDMI nie kosztują mało) oraz mało wygodne (sterować musimy z poziomu komputera)
Całość pochodzi z tego artykułu: http://www.idg.pl/news/371432/jak.podlaczyc.komputer.do.telewizora.zobacz.5.sposobow.html
przesyłanie wideo w wysokiej rozdzielczości może nie działać zbyt dobrze.