anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Aktualizacja z 12.04.2016 - LISTA BŁĘDÓW

kuba130000
Użytkownik

Aktualizacja z 12.04.2016 - LISTA BŁĘDÓW

Witam.

Zakładam taki temat aby każdy mógł podzielić się swoją opinią nt. dzisiejszej aktualizacji która właśnie się u mnie pobiera lub różnymi błędami, niedziałającymi funkcjami itd.

U mnie aktualizacja pobiera się na TV KDL-43W755C.

Pozdrawiam! :slight_smile:

58 ODPOW. 58
profile.country.PL.title
bohdang
Użytkownik

Witam. Ja poszedłem nieco dalej w sprawie niedociągnięć w oprogramowaniu tego telewizora. Jestem w trakcie korespondencji e-mail_owej z BOK SONY. Właśnie udowodniłem im, że włączenie trybu 3D w telewizorze nie jest zależne od aplikacji. 3D powinno dać się włączyć na każde życzenie użytkownika. I tak jest, a sposób na to opisany jest w wątku "Włączenie trybu 3D". Czekam jescze na ich odpowiedź, bo jak na razie wciskają mi kit i bezczelnie kłamią. W poniedziałek mam zamiar udać się do biura UOKiK i tam zasiegnąć informacji, co mogę z rym "fantem" zrobić. Pierwszy raz w swoim długim życiu spotykam się z takim działaniem producenta, które prowadzi do ograniczenia funkcjonalności produktu, zamiast do jej rozszerzenia.

profile.country.PL.title
pavel_pl1
Użytkownik

Daj znać co i jak. jeżeli okaże się, że można coś z tym zrobić to możliwe, że więcej osób zgłosi = będzie większa szansa, że to naprawią lub dostaną po dupie.

profile.country.PL.title
charlie_pl
Poszukiwacz

Codziennie odkrywam coś nowego, co miało działać,a jednak nie działa...

Tym razem:
Gdy jest podłączony dysk pełniący funkcję magazynu nagranych programów, telewizor ani razu nie włączył się normalnie. ZA KAŻDYM razem nie reagował na pilota, przynajmniej takie sprawiał wrażenie, żeby nagle po 1-2 min sam się zrestartował.

Ustawienie ręcznie innych transponderów niż te, które są domyślne jest niemożliwe. Przy włączonym diseqc'u i próbie zmiany częstotliwości telewizor się zawiesza się w tym miejscu i dokończenie konfiguracji jest niemożliwe. Nie wspomnę już o tym, że chodzi to tragicznie wolno, a pilot sam dodaje po jednej losowej akcji, np sam coś akceptuje lub sam przechodzi pozycję wyżej bądź niżej.
Wcześniej miałem ustawioną blokadę pin. Musiałem zrezygnować, bo ów pilotem nie byłem w stanie go poprawnie wprowadzić. Musiałem użyć tego wirtualnego z aplikacji w telefonie.

Wracając jeszcze do tych wymyślnych dodatków jakimi są PiP i nagrywanie. Według mnie piękne się wycwanili. Dodali coś, co zapowiadali, ale nigdzie w sumie nie pisali, że będzie to poprawnie działać, miało być i jest.... Nie mogę też zrozumieć, że implementując nagrywanie, pominęli timeshifta

Póki co, nigdy więcej tv Sony
profile.country.pl_PL.title
arik92
Użytkownik

W TV Sony na Androidzie jest kilkanaście wejść, do których można przypisać osobne ustawienia obrazu, formatu obrazu i dźwięku. Są to:

1) TV Analogowa - do tego wejścia należy tryb Analogowy

2) TV Cyfrowa - do tego wejścia należy tryb Cyfrowy, Ogólny satelita, Preferowany satelita
3) HDMI 1
4) HDMI 2
5) HDMI 3
6) HDMI 4
7) AV 1
😎 AV 2/Component
9) Kopia Ekranu
10) Aplikacje (Zdjęcia) - do tego wejścia przypisane są takie aplikacje jak Album czy Photo Sharing Plus
11) Aplikacje (Video) - do tego wejścią przypisane są takie aplikacje jak Video, YouTube, Netflix, Ipla, Vod TVP, itp.
12) Aplikacje - do tego wejścia przypisane są takie aplikacje jak Opera, Music czy dodatkowo pobrane i zainstalowane KODI, Archos, MX Player itd.

Jak to się ma do 3D? Otóż po wybraniu przycisku ACTION MENU opcja 3D jest dostępna dla wejść od 2 do 8 i dla wejścia 11 czyli Aplikacje (Video). Dla wejścia Analogowy nie sprawdziłem ponieważ nie mam sygnału analogowego aby wyszukać kanały analogowe i sprawdzić, ale to wejście akurat jest najmniej istotne. Opcji 3D nie ma natomiast dla wejścia 9, czyli Kopia Ekranu oraz dla wejścia 10 Aplikacje (Zdjęcia) oraz 12 czyli Aplikacje. Z tego wynika właśnie, iż 3D z ACTION MENU można włączyć dla YouTube czy Netflixa, a nie możemy tego zrobić w KODI albo w Operze. W wątku o tytule "KD-55x8509C - Włączenie trybu 3D w filmach" jest podany sposób jak to obejść korzystając z aplikacji w telefonie. Mnie ciekawi jak TV zachowałby się gdyby wziąć pilot od modeli Bravia obsługujących 3D z lat 2010-2013 (piloty z tego okresu miały przycisk 3D), np. RM-ED052 http://i.ebayimg.com/images/i/231123898496-0-1/s-l1000.jpg

Obstawiam, że będzie działać tak jak dla aplikacji TV SideView.

Trzeba pisać do Sony aby przy ACTION MENU tryb 3D był możliwy dla każdego wejścia.

profile.country.PL.title
bohdang
Użytkownik

Witam. Proszę też zwrócić uwagę na to, że po którejś aktualizacji zniknęła możliwość regulacji wielkości i proporcji wyświetlanego obrazu. Kiedyś w menu Ustawienia - Ustawienia ekranu - Pozycja ekranu, można było przesuwać ekran pionowo i poziomo. Teraz pozostawili tylko przesunięcie poziome. Czasem bywa, że z jakiejś aplikacji (np. KODI czy YouTube) nie da się wręcz oglądać jakigoś starszego filmu, bo proporcje wyświetlanego obrazu są karykaturalne. Dlaczego w tak "wspaniałym" telewizorze nie ma możliwości ręcznego ustawienia? Mój stary - XX wieczny Philips radził sobie doskonale z takim problemem. Ba - on potrafił zamrozić oglądany obraz na dowolny czas, można było zrobić zbiżenie (powiększenie) tego zamrożonego obrazu itd. No, ale to był "tylko" zwykły, kineskopowy Philips z XX wieku, a nie "ultranowoczesne" gówniane Sony, w którym producent robi wszystko co tylko może, aby nie dać klientowi powodu do zadowolenia z racji posiadania tego sprzętu.

profile.country.PL.title
tomxxx89
Użytkownik

sony za punkt honoru wyznaczyl sobie utrudnianie zycia klientom, im gorzej cos dziala tym lepiej 

najpierw wyslac do sklepow nieskonczony produkt obiecujac na dniach aktualizacje ktora dodaje sie na odwal sie po 9 miesiach caly czas zapewniajac ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku

robia sobie z ludzi DARMOWYCH BETA TESTEROW zapelniajacych ich bugtracker. bo przeciez nikt nie kupilby takiego badziewia gdyby nie obietnice cudownej aktualizcji lada dzien ktora magicznie usunie wszystkie problemy

dodaja guzik netflixa dodaja guzik nagrywania guzik trybu football ale zeby zaprogramowac czasowe wylaczenie tv trzeba przegrzebac cale menu i podmenu ktore oczywiscie obslugujemy bez dzwieku bo kazde wejscie w menu wylacza dzwiek 

od siebie dodac moge ze tv konkurencji wypada nieporownywalnie lepiej i jakos konkurencja potrafila uniknac wielu problemow dreczacych sony od chwili zakupu

rekompensaty za stracony czas pomimo obietnic jak nie bylo tak nie ma. a zdanie na poczatku akualizacji gdzie przepraszaja za problemy i dziekuja za wyrozumialosc przestalo byc zabawne po 3 aktualizacji

profile.country.pl_PL.title
arik92
Użytkownik

W sumie to wyłącznik czasowy mógłby być dostępny przez Action Menu, tak jest zrobione w klasycznych Braviach bez Androida, gdzie po naciśnięciu OPTIONS można ustawić wyłącznik czasowy.

Taka ciekawostka, posiadam jeszcze sprawny TV Sony CRT 14 cali z 1995 roku z oryginalnym pilotem, który ma również obsługe wyłączania czasowego i na pilocie jest przycisk, który to obsługuje i mimo że TV dzieli 20 lat różnicy to gdy wezmę pilota od CRT i użyje przycisku wyłącznika czasowego to działa to również w Bravi z Androidem. Widziałem pilot od klasycznych modeli 2016 Sony i widzę, że przycisk SLEEP po latach powrócił.

pilot.JPG

Powód edycji: post zawierał link do strony służącej celom komercyjnym.

profile.country.PL.title
konik123
Użytkownik

Mi to już się nawet niechce pisać o problemach  z TV ale napiszę bo jedno bardzo mnie denerwuje a może ktoś z sony to czyta :slight_smile: Mój wspaniały Smart tv jest na tyle złosliwy że zjada mi kanały i to na tyle jest w tym beszczelny że np oglądam tvnturbo mam na kanale 8 a tu nagle tv przeskoczył na 4 czyli tvn i co ciekawe ósmy kanał nie istnieje niema go i wraz z nim tvnturbo i nie pomogło nic żadne ustawienia fabryczne (robione oczywiście już tyle razy) problem udało mi się rozwiązać jedynie przez usuniecie większości kanałów z listy, zostawiłem tylko 52 stacje i TV już mi ich nie zjada, no ale to przecież to niejest wyjście żeby trzeba było stacje z satelity usówać mam prawo mieć chyba tyle stacji ile chce? nawet jeśli ich nie ogładam. Drugi feler który mnie mega drażni to to że jak wcisne GUIDE to w tle zawsze mam tvp seriale nie ważne co wcześniej ogladałem Tv zawsze w tle puszcza tvp seriale i mega mnie to irytuje :angry: tak wiec drogie Sony po 2 miesiącach czekania aktualizacja miała wszyskto poprawić a tu nadal takie błędy że szok i to w podsawowych funkcjach, wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd.

a tak na marginesie jest na forum ktoś kto zna się na reklamacjach? można po 7 miesiącach oddać tv i żądać zwrotu gotówki? no bo jak dla mnie tv jest jednym słowem nie stabilny i wybrakowany przez ten niedopracowany system a o tym nie było mowy przy zakupie? a maże trzeba ich do sądu oddać? może zrobimy wniosek zbiorowy jest tu ktoś kto by się tym umiał zająć?

ZbyszekKieliszek
Poszukiwacz

Ja ze swiomi problemami skontaktowałem się z infolinią Sony Support.

Miła Pani poradziła mi zrobić wszystko co juz wcześniej zrobiłem, czyli reset ustawień, wyłączenie Tv na co najmniej 30 minut poprzez wyjęcie wtyczki z gniazdka oraz odłączenie wszytkiego od TV łącznie z modułem CAM i wtedy reset ustawień. Oczywiście nic to nie dało.

Potem skontaktowano się ze mną mailowo i podano podobną procedurę.

Problem się nieco rozwiązał gdyż okazało się, że konflikt powodował pendrive,którego zapomniałem odłączyć.

Inny pendrive juz nie powodował problemów.

Była chwila spokoju - teraz irytuje mnie fakt, że przy powrocie z menu HOME lub z GUIDE automatycznie TV przełącza się na TVP1.

Wciąż też pozostaje kwestia zawieszających się aplikacji głównie Youtube. Najcześciej z niego korzystam.

Wczoraj miałem taką przypadłość, że nagle zniknęła mi lista kanałów - podczas oglądania o dziwo. Wyłączenie i właczenie TV rozwiązało póki co ten problem.

Jeśli jest jakiś sensowny sposób na zwrot tego TV to ja bardzo chętnie.

Wydaje się, że niezgodność towaru z umową ma tu mozliwość zastosowania, tak?

profile.country.PL.title
rybba7
Poszukiwacz

A macie też tak, że przy odtwarzaniu filmu na YouTube czy Kodi, wciskając Action Menu wyłącza się film. Przed aktualizacją z lutego tak nie było