anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Brak dzwięku przy podłączeniu wieży z telewizorem

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Brak dzwięku przy podłączeniu wieży z telewizorem

Podłączyłem 37w5500 kablem optycznym z wieżą Technics EH-60.Wybieram w TV system audio i nic brak fonii.Do wyboru w wieży są 3 wyjścia:VCR,VDP,EXT i na żadnym z nich dzwięk się nie pojawia.Pomocy Panowie bo to chyba już jakieś fatum. :smileyevil:

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Hmm trochę mnie to dziwi bo sprzętu nie zmieniałem poza telewizorem.Czy możliwe jest że stary ponad 10-letni Trinitron (model KV-21X5K) podawał lepszy dzwięk? :shock:

laszlo-----
Początkujący

Nie sądzę, mam podłączony TV przez chinch i światłowodem i jeśli chodzi o poziom głosu jest taki sam, tyle że za pomocą światłowodu można uzyskać fajerwerki w stylu Dolby pro Logic II lub odbierać kanały nadawane w Dolby digital... głośność jest porównywalna a jakość przez chcinch jest na akceptowalnym poziomie :-)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Faktem jest, że w nowych telewizorach są wykorzystywane nowe, nie raz mniejsze (ale wydajniejsze) głośniki. Dźwięk jest inny niż w kineskopowych, ze względu na sam rozmiar obudowy głośnika (co za tym idzie inny słyszalny dźwięk). Być może to sprawia złudzenie. U mnie na W4500 oglądając telewizje w dzień, mam poziom głośności na ok 20-25. Reguluję poziom pilotami od dekoderów, ten rzadko zmieniam.

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

laszlo napisał(a):

Radzę zainwestować w sprzęt audio ponieważ dźwięk realizowany za pomocą dolby digital rożni się znacznie od popularnego analog stereo :-)

Hmmm z mojego punktu widzenia różni się na gorsze niestety :smileytwisted:

Zimny_
Użytkownik

30-35? Strasznie głośno. Nie wiem czy do odbierania sygnału wykorzystujesz jakiś dekoder, czy odbierasz prosto z naziemnej. Ale wykorzystując osobny dekoder, odtwarzacz Blu Ray, kino domowe staraj się sterować głośnością tych urządzeń. Jest wygodniej. U mnie przy ustawionym dźwięku w telewizorze na powiedzmy 25, w dekoderze mam na średnim poziomie ok 6 w skali do 12. Szerokość pokoju to ok 6m, oddalenie od telewizora ok 2m.
Rozumiem, że odczucie głośności zależy również od czułości słuchu osoby zainteresowanej, oraz od preferencji. Ja nie lubię jak coś zagłusza moje myśli i swobodną rozmowę. Dla mnie taki poziom jest optymalny, a dźwięk z telewizora, jak na takie głośniki jest akceptowalny.
Dużą rolę w odsłuchu zapewnia otoczenie. Zauważcie, że w sklepach są specjalne sale odsłuchowe. Gdy ten sam sprzęt postawisz na wolnej przestrzeni, odczuwalny dźwięk będzie słabszy.

laszlo-----
Początkujący

Czy my rozmawiamy o dźwięku realizowanym przez głośniki telewizora czy o poziomie i jakości sygnału wychodzącym z telewizora do urządzeń zewnętrznych typu kino domowe???

Zimny_
Użytkownik

O dźwięku z głośników telewizora. Ale większość urządzeń typu dekodery satelitarne, odtwarzacze BR, DVD, mają przecież też możliwość ściszania i podgłaszania. Teoretycznie aby uzyskać najlepszy jakościowo dźwięk (bez szumów itp.) wypada nastawić maksymalną głośność w tych urządzeniach. Wtedy sygnał odbierany przez telewizor jest dużo mocniejszy. Mimo tego, nie należę do grupy melomanów, w domu steruję głośnością pilotami od dekoderów. W telewizorze mam praktycznie stały poziom. Jest to dla mnie wygodniejsze, bo operuję pilotami od dekoderów i nie muszę co chwila zmieniać na pilot od telewizora.
Co do kina domowego, jak włączam kino to poziom głośności obsługuję pilotem od kina. Zresztą tak mam podłączone, inaczej nie mogę.

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

laszlo napisał(a):

Czy my rozmawiamy o dźwięku realizowanym przez głośniki telewizora czy o poziomie i jakości sygnału wychodzącym z telewizora do urządzeń zewnętrznych typu kino domowe???

:smileyhappy: O tym drugim tylko przy okazji żeby nie zaczynać nowego wątku wrzuciłem ten temat również tutaj żeby zachować jakąś ciągłość.
Zimny może trochę przesadziłem z tym 35 bo dzisiaj sprawdziłem tak około 30.Głośność w dekoderze ustawioną mam na maxa.Nie wiem czy jest regulacja w nagrywarce.Spróbuje też pogrzebać przy tym kinie.Jak już przetestuje to dam znać.