anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Chromecast 55XH9096 - Przesyłanie ekranu w smartfonie Motorola MotoX4

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
RobS2020
Poszukiwacz

Chromecast 55XH9096 - Przesyłanie ekranu w smartfonie Motorola MotoX4

Witam,

Mam taki problem w telefonie Motorola Moto x4 (system Android 9). Po wybraniu w telefonie polecenia "Przesyłaj ekran", telefon nie odnajduje telewizora 55XH9096.

Po zainstalowaniu aplikacji Google Home, też nie działa odnajdywanie mojego telewizora.

Oba urządzenia połączone z siecią WiFi w domu (Router TP Link WR1043ND model 2012 rok - czy model routera może mieć znaczenie, może nie obsługiwać tego typu połaczenia?).

Co ciekawe, jak włączę w telefonie Hotspot z wykorzystaniem komórkowego przesyłu danych (WiFi wyłącza się wówczas automatycznie), to "Przesyłanie ekranu" po sieci komórkowej z telefonu na TV bardzo dobrze działa - pojawia się ikonka przesyłania ekranu, która jest aktywna (można przesyłać zarówno ekran smartfona 1:1, jak też np. wybrane zdjęcia i wideo w aplikacji Zdjęcia Google. Wolałbym jednak żeby ta funkcja działała po WiFi.

Dodam, że WiFi Direct też nie działa w TV. Teoretycznie jest połączenie, ale nic się nie dzieje.

Czy w przypadku funkcji "Przesyłanie ekranu", należy wykonać jakieś dodatkowe operacje w menu telewizora, poza połączeniem z siecią WiFi.

Kontaktowałem się ze wsparciem Motoroli i "przesyłanie ekranu" powinno działać w tym modelu smartfona.

Zrobiłem nawet pełny reset zarówno TV jak i smartfona, ale nic to nie pomogło.  

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
RobS2020
Poszukiwacz

Zgodnie z zaleceniem Serwisu Sony sprawdziłem wersję oprogramowania telewizora. Jest już w moim TV najnowsza, zatem problem nie leżał w oprogramowaniu TV.

Jak rozwiązałem problem. Zrobiłem reset routera TPLINK WR1043ND do ustawień fabrycznych z ponowną konfiguracją ustawień z dołączonej do routera płyty CD.....i pomogło. Czyli winne były jakieś ustawienia routera, które blokowały funkcję "Przesyłania ekranu".

Funkcja Cast/Screen Mirroring pięknie działa po WiFi pomiędzy Motorolą Moto x4 a moim KD-55XH9096. Mogę nawet wyświetlić na TV ekran smartfona 1:1 wraz z płynnym przełączaniem ekranów i wyświetlaniem uruchomionych aplikacji.

WiFi Direct też zaczęło działać, aczkolwiek coś się zawiesza po wyświetleniu np. jednego zdjęcia (nie działa płynne przełączanie zdjęć).

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

Witam,

w tym wypadku sugeruję skontaktować się z Supportem przez formularz: https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email?cat=electronics lub telefonicznie pod numerem: +48 223060694

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
RobS2020
Poszukiwacz

Zgodnie z zaleceniem Serwisu Sony sprawdziłem wersję oprogramowania telewizora. Jest już w moim TV najnowsza, zatem problem nie leżał w oprogramowaniu TV.

Jak rozwiązałem problem. Zrobiłem reset routera TPLINK WR1043ND do ustawień fabrycznych z ponowną konfiguracją ustawień z dołączonej do routera płyty CD.....i pomogło. Czyli winne były jakieś ustawienia routera, które blokowały funkcję "Przesyłania ekranu".

Funkcja Cast/Screen Mirroring pięknie działa po WiFi pomiędzy Motorolą Moto x4 a moim KD-55XH9096. Mogę nawet wyświetlić na TV ekran smartfona 1:1 wraz z płynnym przełączaniem ekranów i wyświetlaniem uruchomionych aplikacji.

WiFi Direct też zaczęło działać, aczkolwiek coś się zawiesza po wyświetleniu np. jednego zdjęcia (nie działa płynne przełączanie zdjęć).