anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy macie za mały telewizor, z jakiej odległości oglądacie?

scarface-----
Początkujący

Czy macie za mały telewizor, z jakiej odległości oglądacie?

Pytanie kieruję do wszytskich użytkowników płaskich modeli.

Osobiście jestem użytkownikiem 40 calowego LCD, wcześniej posiadałem model 32 calowy również LCD, posiadałem też 26 i 29 CRT. O ile w przypadku telewizorów kineskopowych wydawały mi się one wystarczająco duże (mimo, że oglądałem je z relatywnie daleka) to obecnie ma wrażenie, że moje tv są malutkie. Tak naprawdę komfortowo ogląda mi się 40 calowy tv z 2 metrów, a do konsoli muszę podejść na 1,5 metra żeby cieszyć się obrazem. Zastanawiam się czy wy też macie odczucie, ze wasze tv są małe i z jakich odległości je oglądacie? Ja np. nie wiem jak mógłbym oglądać 26 calowy LCD, bo wydaje mi się miniaturką. Czy też macie takie odczucia?

14 ODPOW. 14
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Diabeł tkwi w szczegółach, tak samo i tu :D W starych CRT miałeś brzydki obraz, mało szczegółów, jak oglądałeś blisko, to obraz był okropny (poza tym wypalało oczy). Przy słabym LCD i słabym sygnale jest podobnie. Z bliska chodzące kwadraty... Nie da się oglądać z bliska. Teraz, przy świetnym LCD, obrazie w Full HD aż szkoda odchodzić dalej! Ciągle chce się mieć większy ekran, żeby obraz był jeszcze "lepszy"...
26" może i tak, ale na drzwiach lodówki ;)

Elwira
Początkujący

Witam, ja wciąż spotykam ludzi, którzy po zakupieniu 40" bądź 46'' skarżą się, że ich telewizor jest za mały.. chyba kwestia przywyczajenia i tego, jak dużo są w stanie znieść Twoje oczy :)

Zimny_
Użytkownik

Ja również narzekam i chcę większy! Im więcej jesz, tym masz większy apetyt, tak samo i tu. Różnica między CRT a LCD jest ogromna, dlatego zamieniając 32" CRT na 40" LCD w HD, czuje się ogromny niedosyt... Teraz choruje na jakieś 52"... Byłby tak akurat...

spolSEBASTIAN1nstlh
Początkujący

Wydaje mi się, że obraz panoramiczny to bzdura. Lcd powinny być 4:3 a nie gówniano rozciągnięte. Mam 40 cali i nie lubie swojego tv (-;. W ogóle te LCD HD TO BZDURA !!!
Na konsoli piksele, że masakra. Kineskopowe lepsze !!!

oldguest
Początkujący

Mam 2 proste pytania do przedmówcy:

1. Gdzie można kupić dobrej klasy telewizor kineskopowy do którego mogę podłączyć konsolę HD?
2. Gdzie można kupić telewizor kineskopowy 40 cali bo podobają mi się "większe" rozmiary?

A panorama to powstała jeszcze za czasów kineskopów. Wszystkie większe kineskopy były w panoramie to wymysł chyba DVD a nie telewizorów LCD.

Zimny_
Użytkownik

Ja tam lubię obraz panoramiczny. Szczególnie jak kanał jest nadawany w takim formatowaniu. Zresztą obraz tego typu jest wzięty od wytwórni filmowych, które nagrywają filmy w ten sposób. Weź sobie film w kinie. Też 16:9. Nie pozostaje nic, tylko się przyzwyczaić...

scarface-----
Początkujący

No Sebastian z tą konsolą, to ja się nie zgodzę w zupełności. Na moim xboxie i 40W4500 pikseli nie uświadcz am, a i 16:9 wygląda super. Pomijam fakt że jak gram na kineskopowym to obraz jest gorszy i to gorszy nawet oglądany z odległości 2 razy większej no ale tu już nie chce wypowiadać się o oczywistościach. Szczególnie, że mam wrażenie, że ironizujesz ;)

Co do przewagi 4:3 nad 16:9, to mam wrażenie, że generalnie te proporcje lepiej pasują do struktury ludzkiego wzroku (przestrzeni postrzegania) - przynajmniej mojego :)

endrii
Początkujący

Nie jestem fanatykiem telewizji, ale też bardziej mi się podoba telewizor klasyczny 4/3. Jak kupiłem kineskopowy ten panoramiczny, to na początku obraz nie podobał mi się. Dopiero po paru tygodniach zaczęło być normalnie. Niestety, technika idzie do przodu, trzeba iść za nią. Dla mnie korzystanie z internetu to już ogromny postęp. Początki były tragiczne, teraz potrafię wyszukać coś w googlach :D

scarface-----
Początkujący

mi estetycznie bardziej odpowiada 16/9. Generalnie 4/3 kojarzy mi się z małym kwadratem a 16/9 mimo wszystko format zbliżony do kinowego. Swoją drogą czy ktoś spotkał się z jakimiś badaniami odnośnie tego w ilu polskich domach są jeszcze tv klasyczne a w ilu zagościła panorama? Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia a mianowicie kiedy nadawcy przeskoczą na forma 16/9 na stałe, bo przecież nie chodzi tu tylko o możliwości telewizora