Podziel się wrażeniami!
Witam!
Proszę o pomoc w obsłudze DLNA do telewizora KDL 46 ex 710. Udało mi się już podłączyć telewizor do routera przez skrętkę i przesłać obraz z komputera. Problemem jest dopiero ustawienie przesyłanego obrazu. Wysyłam obraz FHD z pliku AVI który na komputerze wygląda świetnie (BDrip 12GB) i na telewizorze niestety otrzymuję obraz mniej więcej jak z DVD. Czy można jakoś skonfigurować wysyłany obraz żeby szedł w rozdzielczość HD?
Używałem standardowo W. Media PLayer z biblioteki (RMB + Odtwórz do "Bravia..."). Może użycie innego programu pomoże?
Pozdrawiam!
Marcin,
Użyłem tego programu i zadziałało:
http://www.tvmobili.com/
Przez WMP próbowałem i raczej nie da się uruchomić HD.
Witaj,
możesz jeszcze użyć serwer PS3 Media Serwer (sam z niego korzystam), oraz z płatnego, ale dobrego serwera Mezzmo (można pobrać wersję testową).
Film FullHD zajmujący 12Gb potrzebuje szybkiego komputera i szybkiego połączenia sieciowego. Nie wszystkie serwery mogą dać sobie radę z tak obszernym plikiem.
Użyłem PS3 i działa wyśmienicie. Filmy chodzą bardzo dobrze, napisy także działają. Zwykła sieć 100Mb/s spokojnie daje radę.
Jedyny problem to że program zmienia wysokość filmu - film 1920x1080 nie zajmuje całego ekranu. Wiesz jak to rozwiązać?
Dzięki, pozdrawiam!
Oczywiście Wejdź w Menu, ustawienia ekranu. Tam masz dużo możliwości na konfigurację ekranu. Polecam zmienić parametry w "Format ekranu" (np. na "Wide"), wyłączyć autoformatowanie, ustawić "Automatyczne pole wyświetlania", lub w sekcji "Pole wyświetlania" włączyć "Wszystkie piksele".
Zacząłem dziś testować próbną (darmową) wersję serwera Mezzmo. Jak narazie wrażenia bardzo pozytywne, jakość obrazu wydaje się lepsza. Zobaczymy jak będzie po testach....
Proszę jednak jeszcze raz o pomoc.
Mezzmo wyświetla mi obraz poprawnie ale nie obsługuje napisów.
W PS3 MS mam jednak nadal problem z formatem filmów. Pomimo że pliki są 16:9 (1920x1080) to na telewizorze pojawiają się czarne pasy na dole i na górze. Ustawieniami TV nie da się tego porządnie wyregulować bo opcja Zoom obcina boki obrazu.
Skalowanie obrazu jak wpisywałem 1920x1080 nic nie daje. Pasy nadal się pojawiają. Tak samo dopisanie "-vf expand=:::::16/9" do własnych opcji.
Tutaj to widać:
http://img828.imageshack.us/img828/1948/beznazwy1xmh.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Ewentualnie podajcie jakiś progam do DLNA który w miarę działa i ma obsługę napisów.
No kurcze... Nikt nie napotkał wcześniej tego problemu?
TheFly napisał(a):
Skalowanie obrazu jak wpisywałem 1920x1080 nic nie daje. Pasy nadal się pojawiają. Tak samo dopisanie "-vf expand=:::::16/9" do własnych opcji.
Ale takie podpowiedzi to raczej nic nie wnoszą. Pisałem że próbowałem filmów 1920x1080 jak i 1280x720... Żaden nie działa poprawnie.
Pozatym w Mezzmo filmy działają poprawnie tylko że on nie obsługuje napisów...
Oczywiście Wejdź w Menu, ustawienia ekranu. Tam masz dużo możliwości na konfigurację ekranu. Polecam zmienić parametry w "Format ekranu" (np. na "Wide"), wyłączyć autoformatowanie, ustawić "Automatyczne pole wyświetlania", lub w sekcji "Pole wyświetlania" włączyć "Wszystkie piksele".