Podziel się wrażeniami!
Witam,
Nie mogę się doczytać czy mój super drogi TV Sony będzie gotowy do odbioru DVB-T2 w Polsce wg rozporządzenia.
W specyfikacji jest tylko tyle że ma tuner DVB-T2, ale czy spełnia on wymagania stawiane przez ministerstwo DVB-T2 H.265 ?
Czy jak nie wspiera ten TV to czy mogę dokupić np. kartę CI+ do dekodowania tego sygnału ? Czy jest szansa na aktualizację tego odbiornika TV?
źródło: https://dvbt2.pl/index.php/harmonogram-zmian
No dobrze idąc Twoim tokiem rozumowania Sony powinno zamówić w jakiejś firmie wykonanie takiego modułu w ilości odpowiadającej wszystkim wyprodukowanym egzemplarzom TV (lcd , led, oled), bo przecież nie tylko Twojego modelu i potem liczyć na to, że wszyscy chętnie ten moduł od sony zakupią...Nigdy firmy nie prowadziłem, ale dla mnie takie podejście to zwyczajne wydawanie pieniędzy w błoto.
Ja dla przykładu mam tv z 2014 panasonica też nie mam tej funkcji i żeby było lepiej ostatnia aktualizacja softu była w 2015 roku i więcej nie będzie i jakoś nie mam pretensji do producenta zwyczajnie za dwa lata zakupię sobie TV 4k albo 8k i będę się cieszył nowym sprzętem...technologia idzie cały czas do przodu i tv 55 cali fhd kosztujące 2 tys złotych albo mniej ma najprawdopodobniej lepsze parametry niż Twój topowy model z 2014 roku tak dzieje się w całym świecie elektroniki w tv i tak jest lepiej niż w kwestii telefonów gdzie flagowiec 2018 jest słabszy niż średniak z 2020 roku...
Witam,
@Raskol poniżej skrót opisu wspomnianego przez Ciebie modułu z jednej ze stron:
Moduł CI+ działa w oparciu o system Irdeto bez konieczności posiadania karty chipowej, może być użytkowany w połączeniu ze wszystkimi tunerami obsługującymi DVB-T2 H.265/HEVC
Czyli moduł służy tylko do zdekodowania kanałów zakodowanych, a nie konwertowania H.265 na H.264.
Pozdrawiam
@djrychu Koledze pewnie chodzi o moduł CI podobny do Neotion NP4+. Pozwala on odbierać naszą naziemną , mimo posiadania telewizora tylko z MPEG2.
Witam,
@leczech chyba nie zauważyłeś, że sam wcześniej o tym wspomniałem przy czym CI nazwałem PCMCIA bo dla mnie to samo 😀. Sam ubolewam, że nie ma takich konwerterów ale wydaje mi się, że jeśli technicznie byłoby to możliwe Netion stworzył już by taki konwerter. Interesując się czeską telewizja może widziałeś, gdzie na czeskich stronach informacje o takich modułach?
Pozdrawiam
Na stronie Samsung Newsroom Polska jest już oficjalna lista telewizorów ze standardem DVB-T2 HEVC.
Są to wszystkie modele od 2018 roku. Jest też lista modeli z lat 2013-2017 , które spełniają te wymagania. Podobnie support Panasonic zamieścił takie informacje.
Czy firma Sony może na polskiej stronie zamieścić podobny wykaz? Obecnie musimy szukać na włoskich, niemieckich czy czeskich stronach.
Witam,
Miejmy nadzieję, że Sony nie zaśpi 😀 i w najbliższym czasie również wyda oficjalny komunikat.
Pozdrawiam
Witam,
Nowe informacje w wątku:
https://community.sony.pl/t5/android-tv/dvb-t2-hevc/m-p/3739863#M14090
Pozdrawiam