Podziel się wrażeniami!
Czy wystarczy podłaczyć kablem sieciowym - z routera, wyjście sieciowe, do wejścia LAN w telewizorze? Mam router TP-Link typ WR740N, telewizor 40EX501. Mam dość daleko od routera do TV, muszę znależć kabel 20 m. A czy odległość to nie jest problem?
Powinno wystarczyć, bo z tego co mi wiadomo telewizor można właśnie podłączyć bezpośrednio do routera internetowego lub koncentratora za pomocą kabla Ethernet.
Na 100% wystarczy bo sam mam tak podłączone. Odległość to tez nie problem w przypadku kabla typu skrętka.
U mnie to wygląda tak: router -> 15m kabla -> acces point -> 5m kabla -> telewizor.
Także u ciebie na pewnie nie będzie problemu.
Dzięki, dodałeś mi pewności, i kabel założyłem, łączność z internetem jest. Ale nie udało mi się nawiązać łączności z komputerem. Nie udało mi się skonfigurować sieci. Właściwie zależy mi na połączeniu kompa PC z telewizorem. Jak to należy skonfigurować?
Musisz użyć jakiegoś programu aby udostępniać pliki z komputera. Zobacz PS3 Media server albo Mezzmo.
Ewentualnie możesz udostępniać też przez Windows Media Center jeżeli masz win7 ale jest to mało wygodne i obraz jest słabej jakości.
Sciągnąłem PS3 Media Server, zainstalowany pomyślnie. Ale próba uruchomienia go się nie powiodła, bo pojawił się komunikat :
"Java Virtual Machine Launcher
Could not find the main class: net.pms.PMS. Program wil exit."
Jak sobie z tym poradzić?
Witaj,
sprawdź ustawienia programu Firewall, czy Windows Firewall. Możliwe, że któryś z programów blokuje telewizor, czy serwer od strony komputera. Czy router ma funkcję klienta?
łączność z internetem jest.
jest łączność telewizora z internetem - TVP,TVN,Youtube.; ale z komputerem nie ma łączności.
Witaj,
dzięki za wiadomość. Zaporę Windows sprawdziłem - nie ma włączonych funkcji podobnych do sieciowych, chyba że nie wiem na co zwrócić uwagę. Może na chwilę na próbę całkiem wyłącyć Zaporę?
W opisie routera (Router: TP-Link typ TL-WR740N) nie znalazłem nic o funkcji klienta.