anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EX500 a współpraca z dyskami twardymi

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

EX500 a współpraca z dyskami twardymi

Parę dni temu dowiedziałem się, że EX500 współpracuje z dużymi dyskami twardymi. Sony nic nie pisze o takim rozwiązaniu. Miałem okazje sam sprawdzać na dysku 600GB i faktycznie działa. Dysk 2.5". Są tylko dwa warunki jakie trzeba spełnić:
- dysk sformatowany w systemie fat32
- przy dużych wielkościach trzeba podłączyć dodatkowe zasilanie do dysku (dysk musi mieć też taką możliwość). Dodatkowe zasilanie to najczęściej port miniUSB. Do zasilania można wykorzystać ładowarkę miniUSB.
Ktoś sprawdzał takie rozwiązanie, działa u Was?

9 ODPOW. 9
froncek7
Początkujący

Witam,
no właśnie mam dziwny problem z dyskiem.
1. Kupiłem WD Passport Essential 320 GB.
2. Sformatowałem w FAT32 (jedna partycja). Na dysku dwa katalogi: Filmy, Zdjęcia
3. Podpiąłem do TV. Wykrył bezproblemowo urządzenie USB.
4. I tu zaczynają się schody. Jak wchodzę w filmy przez menu TV, top widzę dysk. Wchodzę w dysk, widzę dwa katalogi. Jak wchodzę w Filmy robi się takie cyk, i dysk mruga jakby go czytał, ale pisze że brak elementów do wyświetlania.
5. Robię wstecz, i o dziwo już nawet nie widzi tych katalogów: Filmy, Zdjęcia
6. Jak wchodzę odpowiednio przez zdjęcia jest dokładnie tak samo.
7. Po odłączeniu i podłączeniu dysku, katalogi widać, ale historia się powtarza...

Czy ktoś wie o co kaman? Gdyby to był problem z zasilaniem, to by chyba raczej nie zobaczył Dysku wogóle (przy podłączaniu sporo go mieli). Nie mam już pomysłów co dalej.

PS. Czy ktoś wie jak "doładować" WD dodatkowym prądem (jest tylko jednak wtyczka, pod kabel USB)

Zimny_
Użytkownik

Wygląda jakby było za małe zasilanie. Spróbuj jeszcze zrobić mniejsze partycje i zobaczy czy działa.
Co do zasilania, jeśli producent dysku nie przewidział dodatkowego gniazda, to raczej nie ma takiej możliwości. Raczej, ponieważ jest jeden sposób, którego osobiście nigdy nie sprawdzałem. Zastrzegam, że można coś spalić. Są rozgałęziacze USB, jakby podłączyć dysk przez taki rozgałęziacz, do niego podpiąć zasilacz i telewizor.... Jak myślicie?

froncek7
Początkujący

No i zagadka rozwiązana.
Jako, że od początku chciałem i dysk i WiFi huba aktywnego kupiłem już przedwczoraj (jakiś śmieć za 29 PLN). Jednakże nie obyło się bez problemów. Oto jak temat rozwiązać (dla potomnych ;)😞
1. Kupujemy USB HUB - WAŻNE - bez zasilacza min 2A nie ma co nawet zaczynać (sprawdzałem na 500mA i 1A)
2. Partycja oczywiście FAT (może być jedna)
3. Podłączamy wszystko i cieszymy się WiFi i urządzeniem USB jednocześnie :D

Oczywiście jedyny mankament to ograniczenie do 4GB, ale nie miałem w swoich zbiorach nic większego, a póki co wszystko co miałem, TV pięknie odtwarza.
Napisy SRT działają idealnie, lub txt jeżeli oznaczanie jest w klatkach.

Szkoda tylko ze USB samo w sobie w tym TV takie słabe, że ten dysk sam nie dał rady, ale że i tak szukałem rozwiązania z HUBem nie mam problemu.

Jeszcze raz podkreślam - zasilacz min 2A (przy 4 portach)!!!

PS. Oczywiście na HUBie dalej jadę tym tanim, tylko przerobiłem sobie zasilacz (znalazłem coś w gratach) i śmiga jak ta lala.
PS2. Jeszcze przy okazji sprawdzę jakąś klawiaturę, bo do śmigania po Youtube by się przydała.

Ravi-----
Początkujący

No niestety tak jak wspomniane było w innym identycznym temacie na forum Sony nie daje gwarancji współpracy z dyskami twardymi zazwyczaj współpracują bez kombinowania, ale czasem są takie sytuacje jaką Ty opisujesz. Co do ograniczenia FAT32 to i tak chyba ciężko np. o divxa przekraczającego limit 4GB.

Zimny_
Użytkownik

Gratuluję sposobu froncek7 :c22 Myślę, że to co opisałeś przyda się nie jednej osobie :thumbsup:

froncek7
Początkujący

Ravi napisał(a):

No niestety tak jak wspomniane było w innym identycznym temacie na forum Sony nie daje gwarancji współpracy z dyskami twardymi zazwyczaj współpracują bez kombinowania, ale czasem są takie sytuacje jaką Ty opisujesz. Co do ograniczenia FAT32 to i tak chyba ciężko np. o divxa przekraczającego limit 4GB.

No tak, ale nie tylko DivX człowiek żyje :)
MKV wprawdzie nie czyta, ale przeróbka do MP4 lub m2ts zajmuje chwilę, a takie filmy już się niestety w 4GB nie zamykają.
Nawiasem mówiąc wybrałem z dwojga złego ;) . Moje pierwotne założenie to był NAS (dysk podpięty na stałe do routera), na którym da się odpalić Media Serwer (bez transkodowania). Jednak rzeczywistość zmusiła mnie do HUBa, bo TV po DLNA nie odtwarza bez transkodowania tego co normalnie odtwarza przez USB :shock: np DivX.
A przerabiać wszystko na dziwaczny format mi się nie uśmiecha, a dodatkowo nie wiem jak to by było z napisami.

PS. Klawiatura i mysz nie jest rozpoznawalnym urządzeniem :(

Zimny_
Użytkownik

I tak nieźle to wykombinowałeś. Ciężko coś usprawnić. Klawiatura i myszka potrzebują systemu operacyjnego, a w telewizorze tak nie za bardzo....

oldguest
Początkujący

froncek7 napisał(a):

Moje pierwotne założenie to był NAS (dysk podpięty na stałe do routera), na którym da się odpalić Media Serwer (bez transkodowania).

Znaczy do routera dysk w zwykłej kieszeni USB? Można poznać model routera i praktykę jak to działało (głownie chodzi o osiągany transfer zapisu i odczytu na dysku przez siec)?

froncek7
Początkujący

Znaczy do routera dysk w zwykłej kieszeni USB? Można poznać model routera i praktykę jak to działało (głownie chodzi o osiągany transfer zapisu i odczytu na dysku przez siec)?

Tak np TP-Link 1043ND. Ma wejście USB.
Zmieniasz firmware na np DD-WRT, Można doinstalować miniDLNA (ja nie znalazłem możliwości, ale podobno na openwrt jest znacznie prościej, choć konfig jest trudniejszy), podpinasz dysk do routerka, ustawiasz przez web menu co trzeba i router robi za NAS. Obsługuje FAT32, no i z racji rzeczy że linux based EXT2 i 3. Przy dysku FAT32 odczyt rzędu 12MB/s, zapis 6 MB/s.

PS. dodatkowo można np doinstaloawć transmission i cieszyć się torrentem bez udziału kompa :c34