Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry…
Posiadam TV – KDL-32EX701, kartę graficzną Geforce GTX 280. Próbuje podłączyć PC do TV za pomocą kabla HDMI-DVI. Wiem, że kabel ten nie przesyła dźwięku więc zgodnie z instrukcją na stronie producenta używam do tego kabla mini jack – mini jack.
Obraz jest na wejściu HDMI 4 zaś dźwięku nie ma w ogól. Gdy wybieram wyjście PC jest dźwięk.
Rozumiem, że dźwięk przesyłany jest do PC zamiast łączyć się z HDMI4 ale w telewizorze nie ma opcji na przestawienie dźwięku na inne wejście i nie jest to nigdzie opisane w instrukcji.
Zainstalowałam wszystkie najnowsze sterowniki dla płyty głównej, karty graficznej a także sprawdziłam czy oprogramowanie w TV jest najbardziej aktualne. Sprawdziłam ustawienia dźwięku, sprawdziłam ustawienia w menadżerze Realtek, wskazuje mi podłączony mini jack pod wyjście analogowe z PC.
Znalazłam poradę;
„żeby przesłać dźwięk innym kablem niż HDMI musiałem wyłączyć w panelu sterowania Nvidia transmisje dźwięku przez kabel HDMI-DVI”
Niestety w moim panelu Nvidia nie ma takiej opcji (albo nie potrafię tego zlokalizować) a jest to zaktualizowane oprogramowanie do najnowszej wersji.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuje
Poniżej rys. i info. z instrukcji.
http://support.sony-europe.com/tvhc/imanual/share/connections/diagrams/az1l_2d.png
HDMI IN 1/4
HDMI (High-Definition Multimedia Interface) to interfejs nieskompresowanego cyfrowego audio i wideo pomiędzy telewizorem i urządzeniami audio-wideo ze złączem HDMI. Ponadto po podłączeniu sprzętu zgodnego z funkcją „Sterowanie przez HDMI” obsługiwana jest komunikacja z podłączonym sprzętem.
Note
* Należy stosować wyłącznie przewody autoryzowane HDMI oznaczone logo HDMI.
* Podłączając cyfrowy system audio zgodny z technologią Audio Return Channel (ARC), należy podłączyć go do wejścia HDMI IN 1. W przeciwnym razie konieczne będzie dodatkowe połączenie ze złączem DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL).
* Jeśli urządzenie jest wyposażone w gniazdo DVI, należy je podłączyć do portu HDMI IN 4 za pomocą łączówki DVI-HDMI (nie jest dostarczana), a gniazdo wyjścia audio urządzenia połączyć z gniazdem PC/HDMI 4 AUDIO IN w porcie PC IN.
Witaj,
jest parę możliwych przyczyn. Na początek proponuję kliknąć na ikonę głośnika przy zegarze (na komputerze przy podłączonej Bravi) i "Urządzenia do odtwarzania" (Windows 7 i chyba Vista). Tam powinny być urządzenia które właśnie odtwarzają dźwięk. Spróbuj zmienić ustawienia domyślne na inne urządzenie. Kiedyś moja siostrzenica dorwała się do komputera, coś po przestawiała i od tamtego czasu podłączając mój stacjonarny komputer tym sposobem co Ty, tak muszę zmienić. Spróbuj, jeśli nie pomoże spróbujemy czegoś innego. I jaki masz Windows?
System Windows 7. Co do ustawień dźwięku próbowałam różnych kombinacji, zarówno w oprogramowaniu jak i w ustawieniach TV. Zainstalowałam tez TV na kompie i widzi go w menedżerze urządzeń jako cyfrowe urządzenie multimedialne (tylko przy włączonym) ale nie widzi go w opcji dźwięk jak urządzenie do odtwarzania, ogólnie widzi TV jako głośni ale dźwięk odtwarza tylko na wejściu PC (a według instrukcji powinno również na HDMI4).
Tak to wygląda w okienkach
Podłączenie masz prawidłowe. Komputer do HDMI4, dźwięk minijackiem do wyjścia przy wyjściu PC. Tylko pytanie, czy komputer wysyła dźwięk. W zdjęciu które załączyłaś wskazane są głośniki. Teoretycznie powinno zadziałać, jeśli klikniesz tam na słuchawki i "ustaw jako domyślne", "zastosuj" i "OK". Wtedy komputer zmienia port który obsługuje muzykę. Kabel minijack możesz podłączyć do panelu przedniego - zielone wejście. A gdzie amsz teraz podłączony ten kabelek?
Jeśli nie działa, kombinujemy dalej...
Obecnie mam na output stąd ustawienia na wyjście na głośnik ale próbowałam tez w panelu przednim i niestety też nic to nie dało. Dziś testowałam kabel optyczny audio, dźwięku nie ma jak nie było na HDMI4 ale nie było też na PC. Nie do końca wiem jak przy optycznym kablu powinny wygladać ustawienia w realteku.
Optyczne tu nic nie poradzi, telewizor nie ma wejścia optycznego, a wyjście. Jeśli posiadasz kino domowe, możesz kablem optycznym przekazywać dźwięk z telewizora, lub z komputera do kina. Wyjście jakie wtedy musisz zaznaczyć w komuterze, to Digital Output.
Ciekawi mnie, dlaczego ten dźwięk nie idzie. Zawsze jak podłączałem w ten sposób, wszystko było ok. Czyli kabel HDMI do telewizora i dźwięk po minijacku. Wtyczka od zielonego portu w komputerze. Jeszcze mam jeden pomysł. Telewizor przyjmując sygnał z komputera 1080p, rozpoznaje jako sygnał wideo, a nie PC. Wtedy może blokować alternatywne źródło dźwięku. Masz kartę GeForce, więc powinno być podobnie do moich ustawień. Spróbuj kliknąć na pulpicie prawym klawiszem myszy, i wybierz "Panel sterowania NVIDIA". Otworzy się okienko. Tam kliknij na "Zmień format sygnału lub format HD" (w sekcji "Wideo i telewizja"). Tam będziesz miała trzy punkty. W trzecim zmieniasz sygnał na "1080i HDTV". Bardzo istotne jest to "i", po 1080. Poniżej masz zdjęcie, gdzie jest zaznaczone to ustawienie. Oczywiście wszystko na podłączonym telewizorze. Teraz telewizor widzi komputer jako komputer, wyjście powinno być odblokowane. Możesz jeszcze zmienić domyślne urządzenie odtwarzania dźwięku w ustawieniach Realtek. Działa?
Niestety nadal nie działa. Dźwięk w dalszym ciągu jest na PC ale nie na HDMI4 (gdzie jest obraz). Już naprawdę nie wiem co to może być. Wydaje mi się że próbowałam już wszystkiego. Poniżej screen z mojego panelu nvidia, zaznaczyłam tam opcje, która u Ciebie wygląda inaczej (może to coś z tym jest związane). Oczywiście zmieniałam ustawienia ale nadal nic nie działa.
Zmien 30hz na 60hz. Zimny ładnie wszystko wytłumaczył. Według mojej opinii cos nie hallo w komputerze. Coś zamotane jest. Dźwięk powinien się pojawić. Jeszcze była zwrócona uwaga na rodzaj sygnału 1080i, co mogło skutecznie blokować.
mongie napisał(a):
Niestety nadal nie działa. Dźwięk w dalszym ciągu jest na PC ale nie na HDMI4 (gdzie jest obraz).
Nie chce puścić dźwięku kablem hdmi-dvi, ponieważ taki kabel nie przesyła dźwięku. Po to właśnie mam mini jack - mini jack. Powyżej napisałam, że na wejściu PC w TV jest dźwięk, na wejściu nie w jakiś głośnikach...
Jeśli użyje kabla svga i kabla mini jack na wejściu PC jest obraz i dźwięk który wydobywa się z głośników TV.
Jeśli podłącze kablem hdmi-dvi obraz jest na wejściu HDMI4 zaś dźwięk pozostaje na wejściu PC.
Zmieniałam na sygnał 1080i i 60hz. I ustawiłam w realteku poprawne wyjście z PC. Zresztą jak zaznaczyłam w postach wyżej testowałam wszystkie możliwe kombinacje. Niestety nadal nie działa na HDMI4 dźwięk.
Mam taki sam problem z modelem EX402 tez Win7 i tez realtek, zmieniałem już i na normalne wyjście i na cyfrowe ( w sterownikach do dzwieku ) przepinałem Jack i do przedniego panelu i do tylnego, jak u koleżanki powyżej w konfiguracji kabel DVI-VGA + jack i ustawieniu TV na wejście PC , jest obraz i dzwięk , po podłączeniu kablem DVI-HDMI + jack i ustawieniu TV na odpowiednie wejście HDMI jest obraz dzwięku brak, pomimo zmiany w menu Dzwięk w TV --- > wejscie PC audio --- _ HDMI1 ( dzwięku brak) lub PC ( dzwięku brak )