Podziel się wrażeniami!
http://img689.imageshack.us/img689/5099/isedora.png
Po takich, znanych już na forum serwerach multimediów DLNA jak:
-PS3 Mediaserver
-Mezzmo
-Wild Media Server
proponuję przetestowanie kolejnego programu i Sedora v1.7.5
Nie będę na jego temat rozpisywał się.
Nie ma właściwie nawet o czym, bo choć program nie jest dostępny w j. polskim to jego uruchomienie jest banalnie proste. Odbywa się to automatycznie. Program sam wyszukuje urządzenia i łączy z nimi.
Sam interfejs programu jest ubogi i nie wymaga od użytkownika żadnych skomplikowanych czynności. Nawet więcej. Nie ma tu właściwie czego ustawiać. A już na pewno nie ma takiej potrzeby. Poza oczywiście wskazaniem folderów/dysków, które chcemy udostępnić.
I to w moim odczuciu jest ogromną zaletą programu.
Szczególnie dla osób, które nie mają doświadczenia lub zaczynają przygodę z łączeniem swoich urządzeń bezprzewodowo przy wykorzystaniu TV i serwerów multimediów.
Z napisami do plików avi nie ma problemu, natomiast przy mkv bywa z tym różnie.
Nie znalazłem żadnej zależności ani klucza do tego dlaczego raz napisy wyświetla a innym razem nie chce. Są ustawienia kodowania ale na żadnych nie było tak, że jest ok.
Mam wrażenie, że program ma małe wymagania sprzętowe pomimo, że producent poprzeczkę ustawił na 2 Duo CPU przy 2.5 GHz. Jednak filmy na notebooku z CPU 1.6 mojej żony odtwarzane są płynniej niż przy użyciu programów wymienionych na wstępie.
Zaznaczam, że to moje subiektywne odczucie.
Praca programistów została wyceniona na 25$ jeśli będziemy używać programu do obsługi jednego urządzenia. Otrzymamy wtedy także jeden rok upgreadu. Jeśli chcemy mieć możliwość aktualizowania programu przez dwa lata, to kosztuje ta przyjemność już 39$.
Wersja "multiroom" i trzy lata aktualizacji to wydatek 69$
Trzeba przyznać, że się cenią.
Wersja trial nie jest ograniczona czasowo, jak to zwykle bywa.
Tutaj jest bardziej kłopotliwie.
Mianowicie: po każdych 60 minutach używania programu serwer się restartuje. Albo wyłącza i trzeba kliknąć "połącz".
Dokładnie nie pamiętam, bo wersji testowej używałem jeden dzień i było to jakiś miesiąc temu.
Do dzisiaj program pracuje u mnie na wspomnianym notebooku żony i sprawuje się świetnie.
Jeśli ktoś jest zainteresowany tym, by ten serwer wypróbować, to dostępny jest na stronie domowej producenta.
Witam!
Program faktycznie prosty, ale mi nie odtwarza napisów. Tzn. jak mam np. film + w folderze pliki .txt oraz .srt to na TV mam do wyboru łącznie 3 pliki. Jeden gdzie jest audio, dwa następne z dopiskiem Text. Ten pierwszy odtwarza bez problemów , dwa z napisami się w ogóle nie odpalają. Mój tv to Sony 46EX720
Z napisami w tym programie, podobnie jak w innych (Wild Media Server wykluczając) są problemy. Pisałem o tym wcześniej.
Na blogu programu jego twórcy zapewniają:
cytat z lipca 2010:
Wreszcie mamy wdrożone wsparcie dla napisów. Prawie wszystkie zewnętrzne i wewnętrzne formaty są obsługiwane w tym SRT, ASS, SSA, SMI, USF, w JSS, PSB, PJS, DVD i DVB Subs, itp. Nagrania EyeTV z napisów DVB działać dobrze. Nie zapomnij ustawić preferowane kodowanie znaków w obszarze Preferencje / końcówki napisów.
Teraz nie mam komputera żony to nie sprawdzę. Pamiętam, że były z tymi napisami "przeboje".
Sprawdzę wieczorem albo jutro i napiszę co udało mi się uzyskać.
Teraz pamiętam tylko, że w folderze z filmem napisy mogą być tylko jedne, nie kilka z różnymi rozszerzeniami, bo nie pajdziot.