anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

iSedora- MEDIA SERVER UPnP/ DLNA

profile.country.pl_PL.title
debego
Początkujący

iSedora- MEDIA SERVER UPnP/ DLNA

http://img689.imageshack.us/img689/5099/isedora.png
Po takich, znanych już na forum serwerach multimediów DLNA jak:
-PS3 Mediaserver
-Mezzmo
-Wild Media Server
proponuję przetestowanie kolejnego programu i Sedora v1.7.5
Nie będę na jego temat rozpisywał się.
Nie ma właściwie nawet o czym, bo choć program nie jest dostępny w j. polskim to jego uruchomienie jest banalnie proste. Odbywa się to automatycznie. Program sam wyszukuje urządzenia i łączy z nimi.
Sam interfejs programu jest ubogi i nie wymaga od użytkownika żadnych skomplikowanych czynności. Nawet więcej. Nie ma tu właściwie czego ustawiać. A już na pewno nie ma takiej potrzeby. Poza oczywiście wskazaniem folderów/dysków, które chcemy udostępnić.
I to w moim odczuciu jest ogromną zaletą programu.
Szczególnie dla osób, które nie mają doświadczenia lub zaczynają przygodę z łączeniem swoich urządzeń bezprzewodowo przy wykorzystaniu TV i serwerów multimediów.
Z napisami do plików avi nie ma problemu, natomiast przy mkv bywa z tym różnie.
Nie znalazłem żadnej zależności ani klucza do tego dlaczego raz napisy wyświetla a innym razem nie chce. Są ustawienia kodowania ale na żadnych nie było tak, że jest ok.

Mam wrażenie, że program ma małe wymagania sprzętowe pomimo, że producent poprzeczkę ustawił na 2 Duo CPU przy 2.5 GHz. Jednak filmy na notebooku z CPU 1.6 mojej żony odtwarzane są płynniej niż przy użyciu programów wymienionych na wstępie.
Zaznaczam, że to moje subiektywne odczucie.

Praca programistów została wyceniona na 25$ jeśli będziemy używać programu do obsługi jednego urządzenia. Otrzymamy wtedy także jeden rok upgreadu. Jeśli chcemy mieć możliwość aktualizowania programu przez dwa lata, to kosztuje ta przyjemność już 39$.
Wersja "multiroom" i trzy lata aktualizacji to wydatek 69$
Trzeba przyznać, że się cenią.
Wersja trial nie jest ograniczona czasowo, jak to zwykle bywa.
Tutaj jest bardziej kłopotliwie.
Mianowicie: po każdych 60 minutach używania programu serwer się restartuje. Albo wyłącza i trzeba kliknąć "połącz".
Dokładnie nie pamiętam, bo wersji testowej używałem jeden dzień i było to jakiś miesiąc temu.
Do dzisiaj program pracuje u mnie na wspomnianym notebooku żony i sprawuje się świetnie.
Jeśli ktoś jest zainteresowany tym, by ten serwer wypróbować, to dostępny jest na stronie domowej producenta.

2 ODPOW. 2
macior
Początkujący

Witam!
Program faktycznie prosty, ale mi nie odtwarza napisów. Tzn. jak mam np. film + w folderze pliki .txt oraz .srt to na TV mam do wyboru łącznie 3 pliki. Jeden gdzie jest audio, dwa następne z dopiskiem Text. Ten pierwszy odtwarza bez problemów , dwa z napisami się w ogóle nie odpalają. Mój tv to Sony 46EX720

profile.country.pl_PL.title
debego
Początkujący

Z napisami w tym programie, podobnie jak w innych (Wild Media Server wykluczając) są problemy. Pisałem o tym wcześniej.
Na blogu programu jego twórcy zapewniają:
cytat z lipca 2010:
Wreszcie mamy wdrożone wsparcie dla napisów. Prawie wszystkie zewnętrzne i wewnętrzne formaty są obsługiwane w tym SRT, ASS, SSA, SMI, USF, w JSS, PSB, PJS, DVD i DVB Subs, itp. Nagrania EyeTV z napisów DVB działać dobrze. Nie zapomnij ustawić preferowane kodowanie znaków w obszarze Preferencje / końcówki napisów.
Teraz nie mam komputera żony to nie sprawdzę. Pamiętam, że były z tymi napisami "przeboje".
Sprawdzę wieczorem albo jutro i napiszę co udało mi się uzyskać.
Teraz pamiętam tylko, że w folderze z filmem napisy mogą być tylko jedne, nie kilka z różnymi rozszerzeniami, bo nie pajdziot.