Podziel się wrażeniami!
Witam! Za jakieś dwa tygodnie kupuje KDL-40EX500. Chciałbym się dowiedzieć czego potrzebuję aby podłączyć telewizor do komputera? Zależy mi na przesyłaniu samego obrazu tak jak do monitora, gdyż komputer mam podpięty pod wzmacniacz. Na swojej karcie graficznej mam dwa wyjścia DVI. Z tego co wyczytałem w specyfikacji to w telewizorze wyjścia DVI nie ma. Są HDMI. I teraz doradźcie, czy mam kupić kabel DVI-HDMI, czy jakieś przejściówki i korzystać z kabla DVI-DVI. Wolałbym to pierwsze bo 10m takiego kabla kosztuje 30zł, a zależy mi na długim kablu.
zadałeś pytanie, a odpowiedź masz w temacie, który został utworzony jako jeden z ostatnich, tuż przed Twoim... poczytaj
Niezupełnie. Koledze zależy na przesyłaniu obrazu i dźwięku. Mnie tylko obrazu. Poza tym właśnie nie rozumiem, czemu używa przejściówki DVI-HDMI, zamiast połączyć to kablem DVI-HDMI bez żadnych przejściówek. No chyba że tak się nie da, to próbuje to właśnie ustalić.
Mea culpa, mam podłączone kablem nie przejściówką.
kabel czy przejściówka - to raczej bez różnicy żadnej;
A jeszcze zapytam o dźwięk. Czy w tym modelu KDL-40EX500 są wyjścia chinch? Chodzi mi o podpięcie ich pod wzmacniacz stereo.
Przy przejściówce możesz mieć niepotrzebne straty jakości sygnału. Lepszym rozwiązaniem jest kabel. Różnicy możesz nie zauważyć wcale, albo może być bardzo widoczna (zależy od jakości kabla czy przejściówek).
Są wyjścia chinch, odpowiedź masz tu:
viewtopic.php?f=229&t=7405" target="_blank
Bardzo dziękuje za wyrozumiałość do tego typu pytań:) Znalazłem w necie kabel HDMI-DVI 10metrowy z pozłacanymi końcówkami za 27zł. Wydaje mi się to podejrzanie tanio, biorąc pod uwagę że kabel DVI-DVI 1,8M widziałem w media za 80zł. Czy ten kabel będzie się nadawał? Tzn, czy nie będzie jakiś zniekształceń?
Ja mam taki kabel bez pozłacanych końcówek za 22PLN 5m, obraz mam bez zarzutu
Ciężko powiedzieć. Kupując tani kabel ryzykujesz jakość wykonania itd. Słyszałem nie raz opinie, jak ktoś kupił tani kabel, a w nim nie było iluś pinów, końcóka odpadała itd. Ale zdarzają się też uczciwi sprzedawcy. Moim zdaniem najbezpieczniej jest wydać od 50zł do 150-200zł w zależności od zasobu portfela. Różnicy jakości pewnie i tak normalny użytkownik nie zauważy.