anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kable a jakość

3432-----
Początkujący

Kable a jakość

Mam pytanie co do kabli a raczej ich długości. O ile wiem jaki jest związek z jakością kabla do jakości sygnału, to niezbyt orientuję się jak wygląda sprawa z długością kabla. Czytałem, że ma to znaczenia dla jakości sygnału ale jak to wygląda są jakieś wytyczne i czy jest to widoczne dla oka. Taki temat na poszerzenie wiedzy ;)

16 ODPOW. 16
3432-----
Początkujący

jak to się mówi są kable i kable;) a mi chodziło jednak o component (3x cinch, YPbPr)

oldguest
Początkujący

z PC mam przejściówkę z s-video na component

Możesz mi pokazać jak taka przejściówka wygląda? Bo nie widziałem jeszcze takiej.

3432-----
Początkujący

na przejściówce mam dodatkowo wyjście na s-video na 4 piny bo w kompie na karcie mam więcej

badnar
Początkujący

Jestem tu świeży, ale też sie wypowiem na temat kabli. Jeśli komuś nie zależy na dobrym obrazie (to po co kupował np blu ray, dobry lcd..), to można korzystać z najtańszych kabli, przejściówek ja ta wyżej.

Jeśli ktoś jednak kupił dobrej klasy lcd, żeby w pełni cieszyć się jakością oglądanego obrazu, to musi zadbać o jakość kabli. Nawet te ze średniej półki są już całkiem niezłe.

Co do długości, w pracy korzystaliśmy ze wzmacniaczy sygnału itd. Nie wiem jak jakość na filmach HD, ale na prezentacjach nie było strat. Tylko wiecie, prezentacje nie są w dużej rozdzielczości...

3432-----
Początkujący

Przejściówka jak zaobserwowałeś bednar nie jest największej jakości ale czego się spodziewać skoro została dorzucona to takiej sobie karty graficznej ;)
na razie nie udało mi się podłączyć przez nią TV (albo telewizor za stary albo ta przejściówka tak dobrze chodzi ;) )
Interesują mnie te wzmacniacze sygnału, szkoda, że nie mieliście tego podłączonego pod jakiś lepszy obraz i takie pytanko wzmacniacze pod kabel HDMI czy component??

scarface-----
Początkujący

A propos kabli. Mam w domu kilka kabli hdmi i component i w woli prawdy specjalnej różnicy w obrazie nie widzę zarówno miedzy samymi kablami hdmi jak również miedzy kablem hdmi a componentowym. Jedynie w przypadku podłączenia konsoli obraz po hdmi jest, w mojej opinii, lepszy niż obraz po componencie.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Tu się nie zgodzę. Dla ciekawości kupiłem najtańszy kabel HDMI jaki był na allegro. Różnica na blu ray jest widoczna. Obraz może nie jest kiepski, ale po doświadczeniach z lepszym (czyt. droższym kablem) pozostawia sobie trochę do życzenia.
Trochę odbiegnę od tematu, ale różnicę w jakości kabli najlepiej widać (słychać) w kablach audio. W domu nie mam wymagającego sprzętu audio, ale za to w samochodzie przy zmianie na dużo mocniejsze, solidniejsze, fabrycznie zrobione końcówki itd... różnica w dźwięku jest ogromna...