Podziel się wrażeniami!
Pytania 2 do Sony.
Mając kość pamięci powiedzmy 128gb i podzielone na Windowsie na dwie nie równe partycje (es Eksplorator widzi jako zupełnie oddzielne dyski) (czy tak samo widzi android tv) chciałem pod USB rec wpiac i użyć jako rec i pamięć dodatkową wewnętrzną. Da tak radę? Sony dowiedzieć się od ekspertów i konkretnie odp. Wspomnę że będę to próbował robić...
Pyt 2 - Sony czy naprawiacie hdd które polecaliscie do obsługi waszych tv? WD 500gb ma problemy z głowicą, parkowaniem i wzawianiem przez Wasze urządzenie.
A teraz tak jak w temacie zastanawiam się nad kośćmi pamięci do rec lub rec/pamięć. Patrząc na ceny do 200zl różnica między SD,ssd i pendrive jest niewielka. Jako laik i użytkownik IT, widząc że na androidzie mobilnym karta SD działa długo i stabilnie, a mając wybór szybkości ssd,odpada na początku kość pendriva. Pendrive był stworzony do przenoszenia danych bez ciągłości pracy 7/24. I właśnie nie wiem czy dobrze rozumuje 🙂
ODRADZAM podłączanie hdd (talerze) do rec.
Ja mam podłączony WD500 i jest ok
Sformatowanie po Windowsem jakiejkolwiek pamięci nic Ci nie da telewizor robi swoje czyli zaczyna od formatowania pamięci i to na swój system plików do tego dochodzi instalacja certyfikatów po udanej próbie formatowania.Nie ma mozliwości rozdzielenia części pamięci na HDD rec i apk a mogło by tak byc wygoda byłaby full. HDD pod USB odpada on się ciągle kręci ! Jakaś pamiątka SSD pewnie by zdała egzamin jak pendrive ale cena podobna a różnica w gabarytach znaczna.Malutki pen USB 3.0 fit samsun..ga 128GB za 140 zł to prawie 60h nagrań to nie jest mało no chyba ,że ktoś coś chce kolekcjonować ale to każdy dysk się zapełni nie wiem jaki był by wielki.Co do prędkości pena USB 3.0 to jest wystarczająca na każdy telewizor ! Nic się nawet nie zająknie
Zbygaaj myślimy podobnie. Co do gabarytów to i tak kable w maskownicy wyciągnięte do ampli i stolika. Do 150 zł znajdę ssd 128gb pewnie. Wiem na pewno ze USB 3.0 nie jest kompatybilne z hubem. Sprawdzałem. A w Sony jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz 🙂 tak było z pamięcią SD w smartphonie że niby do 64 a w praktyce 128 biegalo.
Ja jestem starej szkoły i mam partycje na hdd z plikami. Po podłączeniu menager androida (nie es Eksplorator) widzi 2 dyski włożone. Może coś zmienione jest na 6? Zobaczymy 🙂
Prawda jest taka że dyski talerzowe, jakie by nie były super, są jednak dyskami awaryjnymi. Ok, tyle lat z nimi żyliśmy i było ok, ale dużo zależy też od tego jak system pracuje z danym dyskiem i co na nim robi. Na pewno nie można powiedzieć, aby takie dyski nie nadawały się do oglądania filmów.
Ja już mam nauczkę, że o ile uwielbiam dyski zewnętrzne w domu, w pracy (chociaż korzystam coraz cześciej z chmury) to jednak 2 dyski załatwił mi właśnie telewizor i jego nieustająca, ciągła praca z nim (były tylko podpięte a mieliły całą noc nie wiadomo co). Tego problemu nie mają urządzenia SSD czy po prostu pendrivy o ile oczywiście kupimy coś sensownego.
Coraz częściej stosuje się dyski sieciowe, co ma swojego ogromne zalety w systemie smart, gdzie każdy użytkownik sieci ma dostęp do zasobów sieci.
Jesli chodzi o same dyski to nie chodzi już nawet o to co jest polecane ale co jest dobre. Dyski WD czy Samsung cieszyły się opinią jednych z lepszych, Samsung już nie robi dysków zew. teraz przejął to Seagate z produktem Maxtor. Osobną kwestią jest wybór zasilania, zasilanie z zasilacza jest zwykle większe, lepsze i stabilniejsze niż chociażby USB szczególnie 2.0. Sporo więc zależy od płyty głownej w tv (kompie) która day port USB utrzymuje i zasila.
Dysk rejestrujemy jedynie jako dysk nagrywający. Jeżeli chcemy powiększyć pamięć konieczny jest drugi dysk. Jeżeli chodzi o naprawę dysków HDD należy kontatować się z z serwisem bądź producentem urządzenia.
Pozdrawiamy, zespół Sony
jak zwykle odpowiedź od SONY na najwyższym poziomie ! Nie dociera ,że to TV uszkadza dyski (u mnie 2 pendrivy),nie odłącza ich po wyłączeniu TV a używając dysku do nagrywania pod USB 3.0 pozostałe dwa USB 2.0 i przeniesieniu aplikacji oczywiście komunikat o zbyt wolnej pamięci do prawidłowwego działania aplikacji
Kurcze pendrive też uszkadza? To zostaje karta SD lub ssd. Szanowne Sony ja wiem jak obsługiwać pamięć. A mój dysk HDD WD nie był nowy,więc gwarancja producenta odpada. Na nośnikach danych gromadze pliki które w takiej postaci leżą na półce. WD jak inne nośniki nigdy nie działały całymi dniami pod USB. Na Waszym sprzęcie jest potężne obciążenie pracy i awarię nie dotyczą przestrzeni na talerzach lecz pracy napędu i parkowania głowicy.