Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam wrażenie, że mój telewizor działa z pewnym opóźnieniem. Tzn. wolno reaguje na komendy z pilota, wolno się włącza, itp...
Gdy nacisnę menu, albo przycisk zmiany proporcji obrazu czekam odczuwalnie długo na okno z opcjami... Nie wiem... 2 sekundy, czy coś podobnie drażniącego. Poruszanie się po opcjach PS3-podobnego menu też odznacza się pewnym opóźnieniem. Włączanie trwa jeszcze dłużej (5 sekund minimum), a tuż po włączeniu, zanim telewizor zacznie reagować na polecenia z pilota, musi minąć kolejne kilka sekund przez które nie mogę ściszyć, ani podgłośnic fonii, ani zmienić programu a widze już obraz i słyszę fonie. To dośc irytujące przypadłości w codziennym użytkowaniu tego urządzenia.
To usterka, czy tak ten model ma? Czy to może wina software'u?
Pozdrawiam.
Czasy które podałeś są raczej standardowe. Wiadomo - najlepiej byłoby, jakby sprzęt reagował tak szybko jak dobry komputer. Ale niestety, póki co telewizory nie mają tak zaawansowanych parametrów jak komputer. Tu wydajność i moce obliczeniowe są kierowane przede wszystkim na jakość wyświetlanego obrazu (samo Motionflow wymaga sporej mocy obliczeniowej). A poza tym zwróć uwagę na dosyć rozbudowane możliwości, które też zabierają określoną wydajność. Uruchamianie w 5 sek to nie jest dużo. Telewizor też musi załadować odpowiednie oprogramowanie itd...
Co do oprogramowania - w każdej nowszej wersji są wybrane poprawki. Z własnego doświadczenia zauważyłem, że z reguły sprzęt zachowuje sie lepiej po aktualizacji. Jeśli nie robiłeś tego w swojej Bravii, firmware możesz ściągnąć stąd:
http://support.sony-europe.com/tvhc/dow ... DL-40EX500
Pozdrawiam,
Zimny.
Soft warto zawsze aktualizować aczkolwiek raczej tutaj dużo nie się nie zmieni, podobne czasy reakcji mam w swoim w5500. Tak jak Zimny wspomniał telewizory nie posiadają jeszcze tak zaawansowanych układów jak komputery, chociaż patrząc na przyszłoroczne zapowiedzi Sony może się to wkrótce znacząco poprawić.
Ja dopiero co przesiadlem sie z innego TV, innego producenta - ta sama przekatna, tak samo Full HD. Tam nie mialem takich problemow.
Jestem cala sprawa bardzo niemilo zaskoczony jako konsument i uzytkownik sprzetu. Te czasy oczekiwan sa jakies niemozliwe jak na moje przyzwyczajenia i sa bardzo irytujace powodujac bardzo niemile rozczarowanie z marki/produktu i bardzo niewygodne uzytkowanie. W poprzednim produkcie nie doswiadczalem czegos takiego, a tlumaczenie, ze w TV Sony jest za slaba elektronika aby sprostac podstawowym wymaganiom jest po prostu niepowazne, tym bardziej, ze w innym TV innego producenta - TANSZYM! - da sie.
Prawde mowiac spodziewalem sie wypowiedzi w stylu: "rzeczywiscie masz jakies czasy kosmiczne: 5-sekundowe uruchamianie i kilkusekundowe menu, czy zmiana programu albo zrodla sygnalu w kilka sekund to jakas abstrakcja, oddaj TV do serwisu bo normalnie to czas reakcji mierzy sie tutaj w milisekundach".
A tu informacja, w stylu "ten typ tak ma", "to u nas standard", "nie ma sie czym przejmowac". Whow!
Gdybym byl swiadom takiej cechy produktu przed jego zakupem na pewno nie zdecydowalbym sie na taki produkt. Zaluje rozczarowania, bo stylistycznie bardzo mi odpowiada ten konkretny sprzet, ale moj nastepny TV na pewno nie bedzie mial logo Sony.
Prędkość samego menu zawsze można przecież sprawdzić w sklepie sprzedawcy nie robią z tym specjalnego problemu. Dla pewności możesz sprawdzić czy szybkość menu jest taka sama jak na Twoim egzemplarzu...
33lncr - oczywiście masz prawo na taką opinię. Oczywiście możesz zastąpić ten model jakiś tańszym producentem. Podobnie jakbyś kupił Mercedesa za 100tys zł z bogatym wyposażeniem, ale oszczędnym silnikiem - a dziwiłbyś się - że ktoś starym golfem za 3 tys zł Cię wyprzedza... A jaka różnica? Komfort jazdy, jakość, prestiż itd. itd. Ja bym brał Merca... Jeśli czas uruchamiania telewizora jest dla Ciebie priorytetem, nie zwracasz uwagi na jakość wykonania, jakość obrazu, funkcje itd - dlaczego kupiłeś ten telewizor? Pierwszy raz spotykam się z taką opinią, ale ok. Nie da się stworzyć telewizora który będzie pasował każdemu, dlatego też jest tyle produktów dostępnych w sprzedaży. Sztuką jest wybrać dla siebie odpowiedni sprzęt. Ja ponad 5cio sekundowe uruchamianie telewizora, stawiam inne priorytety w wyborze telewizora....
Najbardziej mnie zadziwiła opinia jednego testera z polskiego portalu że menu w telewizorze EX500 działa szybko i to było jego plus... Ja jestem odmiennego zdanie, ale ten tester chyba porównywał z modelami konkurencji...
Podobnie jakbyś kupił Mercedesa za 100tys zł z bogatym wyposażeniem, ale oszczędnym silnikiem - a dziwiłbyś się - że ktoś starym golfem za 3 tys zł Cię wyprzedza...
Masz prawo mieć swoje zdanie, ja mam prawo mieć swoje zdanie które uważam za racjonalne. Wszystko co miałem do przekazania w tej dyskusji - napisałem wcześniej - nie będę powtarzał. Jedynie na przyszłość mogę polecić z większą uwagą dobierać sprzęt do swoich wymagań.
PS
To nie jest forum od wycieczek osobistych i oceny innych osób. Forum dotyczy sprzętu - w tym przypadku telewizorów...
Pozdrawiam,
Zimny.
Reasumujac ta jalowa dyskusje:
Sony KDL-40EX501 to LCD TV, ktory reaguje na polecenia uzytkownika z opoznieniem od kilku do kilkunastu sekund. Kazdemu amatorowi komfortu, jakosci, prestizu i zelaznej cierpliwosci polecamy razem z Zimnym ten produkt.
PS: Forum jest jeszcze o samochodach... Bo zapomniales dopisac.
PS2: Napisz mi jeszcze cos o moich prawach.