anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-43WF665 - nie wyszukuje kanałów cyfrowej telewizji naziemnej

morganus
Poszukiwacz

KDL-43WF665 - nie wyszukuje kanałów cyfrowej telewizji naziemnej

Mam problem z nowym telewizorem. Nie wyszukuje kanałów naziemnej telewizji cyfrowej. Ani programowanie automatyczne, ani ręczne nie daje żadnego efektu. W programowaniu ręcznym, niezależnie od kanału, wskaźnik siły i jakości ani drgnie, cały czas 0%. Największy problem jest taki, że w domu funkcjonują dwa tunery DVB i oba odbierają wszystkie kanały naziemne. Przeprowadziłem na nich ponowną instalację i również wszystkie kanały znalazły. Po przełączeniu tych samych anten do telewizora, efekt opisany na początku - brak kanałów.

Antena ustawiona na nadajnik w Kaliszu.

Powiedzcie proszę czy może być tak, że ze względu na poziom sygnału, tunery łapią sygnał a ten wbudowany w telewizorze może mieć problem? Czy może jest to jednoznaczny sygnał, że coś nie tak jest z telewizorem?

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

Jeżeli masz antenę ze wzmacniaczem , to w większości tunerów jest opcja zasilania anteny z tunera. Większość  telewizorów takiej opcji nie posiada. Potrzebny jest wtedy zasilacz.

morganus
Poszukiwacz

Dzięki. Kilka telewizorów w życiu zainstalowałem i nigdy nie miałem podobnych problemów. Wszystko zawsze hulało od razu. Sprawdziłem jeszcze ustawienia na tunerze i jakość sygnału (w zależności od częstotliwości) waha się pomiędzy 88 a 95%. Trudno mi uwierzyć, że jakość tego sygnału jest za słaba na tuner zainstalowany w telewizorze (nawet jeśli nie ma wbudowanego wzmacniacza). Zrozumiałbym obniżony poziom, pikselozę, ale 0% na częstotliwościach, na których tuner ma 95%? Poza tym gdyby sygnał był za słaby to nawet na tunerze byłyby przycięcia a tam nic. Niezależnie od kanału wszystko ładnie i płynnie.

Kurczę, nawet w pobliżu nie mam nikogo żeby spróbować podłączyć TV do innej anteny i sprawdzić czy tam ruszy.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Dziwna sprawa.

Czy w Ustawieniach cyfrowych->Programowanie cyfrowe->Zakres autoprogramowania masz ustawiony na Pełny czy Domyślny?

Pozdrawiam