Podziel się wrażeniami!
Witam, pytanie bezpośrednio skierowane do Sony. Za niedługo w sklepach pojawi się następca serii HX850 oznaczony jako W905. Z uwagi na to, że zmiany głównie sprowadzają się do zastosowania innej matrycy, a nie układów obliczeniowych obróbki obrazu, czy firma Sony zamierza uaktualnić firmware o funkcje dostępne w serii W905 czy zostawi uzytkowników serii HX850 na lodzie? Bądź co bądź to segment aspirujący do wyższej półki. Na przeszkodzie nie stoją ograniczenia hardwareowe. O zastosowaniu nowego interfejsu menu nawet juz nie wspomnę, zresztą mnie obecny XMB podoba się, choć byłby to miły ukłon ze strony firmy.
Na to pytanie może odpowiedzeć każdy kto posiada jakikolwiek ze starszych TV Bravia.
Otóż NIE. A dlaczego?
Dlatego, że zamiast wspierać starsze produkty firma chce zarobić na nowych modelach tłumacząc się brakiem możliwości technicznych sprzętu ... bla bla.
Taka sama sytuacja jest z YouTubem w 46HX820.
Interfejs jest przestarzały i wymaga odświerzenia.
Ja rozumiem jeżeli na przeszkodzie stoją różnice sprzętowe, ale praktycznie HX850 i W905 to te same wnętrzności tylko trochę inaczej wykonane :)
Ciężko powiedzieć co może być przyczyną tego, że sytuacja wygląda tak jak wygląda i ciężko moim zdaniem spodziewać się aktualizacji.
PS. Forum nie jest oficjalnym kanałem do komunikowania się z pracownikami Sony
Bo po co komunikować się z użytkownikami i słuchać ich uwag. Lepiej położyć na nich laskę :smileywink:. Zależy im i zabiegają o klienta dopóki nie kupi. Później można ignorować. A finansowe słupki spadają.
wreście są nowe modele - mkv przez usb i dlna działa , usb format piloków NTFC działa i całkiem nowe menu.
wiecie co , coraz bardziej wątpie żebysmy dostali te bajery do naszych tv z 2012 roku nie mówiąc o starszych modelach.
to nie są żadne bajery i nie są one związane z hardware. to wina softu. sony tylko musi chcieć. wygląda jednak na to, że ma w poważaniu ludzi, dzięki którym żyje.
Czy tylko wina softu to nie byłbym niestety tego taki pewien. Sterowniki wraz z kodekami mogą zajmować sporą ilość pamięci, której w telewizory nie jest montowanej za dużo ( wystarczy zobaczyć jak działa przeglądarka internetowa). Jednakże myślę, że przy odpowieniej optymalizacji, starsze modele mogły by odtwarzać parę formatów więcej.
oczywiście, że seria W9 może mieć więcej pamięci niz HX850, chociażby ze względu na nowe menu, ale nie wierzę, że HX850 ma jej aż tak mało, żeby nie można było wprowadzić nowego odtwarzacza.
No właśnie ciężko powiedzieć, co dokładnie siedzi w TV i w jaki sposób oprogramowanie współpracuje z podzespołami. Spóojrzy chociażby na EX720 w którym przeglądarka potrafiła wyskoczyć z komunikatem o braku pamięci przy stronie z dużą ilością reklam i obiektów. Aby ocenić jak to wygląda z modelami z zeszłego roku trzebaby mieć odpowiednie schematy i dokładne dane o komponentach - a tego to nikt nie otrzyma, a wątpie by ktoś dał swój telewizor do rozebrania na części pierwsze :D