anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-46W905A - Problem z pilotem NFC + HTC oraz z plikami 3D mkv.

Krzysiecw
Poszukiwacz

KDL-46W905A - Problem z pilotem NFC + HTC oraz z plikami 3D mkv.

Witam od paru dni jestem (mam nadzieję) szczęśliwym posiadaczem tego TV. Niestety na starcie przywitał mnie dwiema rzeczami ktore chciałem przetestować, a niestety nie zadziałały.

Pierwsza to funkcja kopii obrazu telefonu za pomocą pilota z funkcją NFC. Mój telefon to HTC ONE X+ (posiada NFC) i za nic w świecie nie idzie go połączyć z TV. Widzi go tzn wykrywa sygnał ale wypluwa komunikat: Brak urządzenia. Dotykaj, az zostanie wykryte... I tak do .... śmierci.

Druga rzecz to pliki MKV. Jak byk jest ten format zawarty w tabelce obsługiwanych plików znajdującej się w pamięci TV... Niestety podczas próby odtworzenia filmu 3D w formacie mkv TV zawiesza się i tylko wyjęcie wtyczki z zasilania pomaga powrocic do stanu uzwalności TV jako TV... 

Trochę to zniechęcające przy tej klasie TV za tyle pieniędzy to to nie działa to tamto... Tym bardziej, że wszędzie sony chwali się tym jednym dotykiem NFC. Czyzby zapomnieli dodać ze tylko we współpracy z telefonami XPERIA?

Jakby ktoś mógł mi jakoś pomóc to bede wdzięczny. Pozdrawiam!

Tagi (3)
24 ODPOW. 24
Krzysiecw
Poszukiwacz

Ale działa w jaki sposób? Ja co najwyzej w swoim HTC ONE X+ moge przeglądnąć zdjęcia bo filmów juz nie chce przesłać bo wypluwa jakis błąd (714) czy jakos tak...

profile.country.PL.title
anbudyc
Poszukiwacz

moge wyswietlac zdjecia i filmy nagrane przez telefon. Ogladam tez filmy odtwarzane na ipadzie z youtube i przeslane do tv. Na ipadzie i telefonie mam rowniez zainstalowana apke tv sideview 

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Sprawa z NFC jest dosyć skomplikowana. Jest to stosunkowo nowa technologia, która tak naprawdę zaczęła się rozwijać w tak dużym stopniu dopiero ok rok temu. Wcześniej były już różne testy (przede wszystkim w Azji), ale na tak szeroką skalę w produktach konsumenckich trafił dopiero niedawno. A więc po kolei.

Sama nazwa NFC mówi nam o posiadaniu jednego z 4 typów (klas) NFC. Na szczęście nazewnictwo jest dosyć proste - "tag type 1", "tag type 2", "tag type 3", "tag type 4". Każdy "Tag Type" różni się od siebie możliwościami, parametrami, funkcjonalnością, oraz przede wszystkim - ceną.

Do tego każdy z tych typów, posiada określone standardy (systemy komunikacji) montowane w gotowych "chipach". Standardy są opracowywane przez różne firmy. Np. dla "type 1" jest jeden standard, dla "type 2" - trzy, dla "type 3" - jeden, "type 4" - dwa.

Czyli, "Tag type" można nazwać określone środowisko pracy z określonymi możliwościami, a standardami można nazwać system który operuje (pracuje)  tym środowiskiem.

Jak już wcześniej wspomniałem, każdy typ ma określone właściwości i cenę. Type 3 jest najdroższy i ma praktycznie najlepsze parametry. Podobną cenę za jednostkę ma Type 4, ale zróżnicowane parametry. Dwie pierwsze mają mniejsze możliwości i są dużo tańsze w produkcji.

Sony dla Type 3 opracowało swój standard - Sony FeliCa - który jako jedyny działa w środowisku Type 3. Możliwości Type 3 są bardzo duże. Sony na początku wykorzystywało FeliCa do kart chipowych, które cechowało szczególne bezpieczeństwo transakcji. Możliwości jakie dawało środowisko Type 3 pozwoliło na rozwinięcie FeliCa do produktów konsumenckich, o których dzisiaj rozmawiamy.

Podobne rozwiązania stosuje jeden z konkurentów RTV, jednak w innym środowisku i z innymi możliwościami.

Reasumując - to nie jest tak, że Sony blokuje inne telefony. Inne telefony mają inne chipy, tańsze o innych możliwościach. W tym przypadku najzwyczajniej NFC jest bardziej rozwinięte w Bravia i Experia i nakierowane na funkcjonalność m.in. "One-Touch".

Z tego co pamiętam testowałem NFC na Note II z Bravia W9. Działało przesyłanie zdjęć i muzyki, ale musiałbym to jeszcze raz zweryfikować. Obecnie nie posiadam telefonu z NFC... Czuję się trochę "ograniczony" technologicznie;)

Niektórzy producenci do Screen Mirroring używają WiFi Direct. Oczywiście też są ograniczenia w postaci konieczności instalowania aplikacji na smarfona od producenta - która nie koniecznie działa tak jak powinna.

Jeszcze taką ciekawostkę powiem:) Dzięki NFC można np. zczytywać bilety chipowe:) Działa to w niektórych miastach. Czyli zamiast biletu, możesz używać telefonu, albo specjalnych gażdżetów:)

profile.country.PL.title
anbudyc
Poszukiwacz

nikt tu nie zarzuca sony ze blokuje jakieś telefony, po prostu wystarczyło rzetelnie poinformować, ze działa to z telefonem xperia a ściemniać, ze nie wiedza, ze może uszkodzone itp. poza tym dzięki za wyłożenie tematu nfc :slight_smile:

Krzysiecw
Poszukiwacz

O to własnie sie rozchodzi... Wystarczyło napisać, że SONY gwarantuje bezproblemowe funkcjonowanie tej opcji TYLKO z telefonami SONY XPERIA... Wtedy potencjalny klient wie, że może być cienko z obsługą NFC w powiązaniu z modelem telefonu który on posiada. A nie, że jak ma NFC to nie ma szans będzie działac. Pomijam fakt, że taką odpowiedź jak powyzej powinienem otrzymać w centrum pomocy technicznej SONY (gdzie wczoraj wykonałem telefon), a nie informację, że widoczniealbo TV mam uszkodzony albo oprogramowanie mojego telefonu jest zbyt stare w porównaniu do tego w TV... 

beniuasia
Użytkownik

Czy film masz na dysku hdd? Jeżeli tak to musisz dysk podłączyć pod port USB opisywany w instrukcji jako służący do nagrywania materiałów z TV. Po podpięciu dysku pojawi ci się komunikat aby zarejestrować podpiete urządzenie, daj "nie". Teraz powinno Ci film odtworzyć. Ja posiadam 55W805A i na początku też wpinałem hdd w zły port USB i uruchomienie filmu zawieszało mi TV, pomagało tylko wyjęcie wtyczki z gniazdka.

Pozdrawiam."

Dzięki śliczne za podpowiedź ale niestety po tym zabiegu TV rownież się zawiesza 😕 Postępowałem zgodnie z instrukcją podpiąłem do tego portu USB wyżej do nagrywania wyplulo komunikat o rejestracji dalem NIE a następnie odpalile plik... TV się zawiesił i po oczekiwaniu przez ok 2 min dysk wyłączyło i TV przeszedl w tryb odtwarzania sygnału TV naziemnej. Tak więc kicha nadal... Plik MKV wazy 1.8 GB wiec nie jest to duzy plik... Albo dysk cos nie teges...

To może skopiuj film na pamięć USB i z niej uruchamiaj film. Jak pójdzie to znaczy, że może dysk Ci się gryzie z TV a jak nie pójdzie to albo jakiś większy problemik albo ten kontener mkv dziwny jest.

profile.country.PL.title
matej99
Użytkownik

Jeśli chodzi o 3D to w mkv zarówno po dlna jak usb z innego portu niż 1 nie miałem problemów,  film w 3D byl mkv (SBS), wielkość pliku różnie 10gb do20gb. Problem występował z przewijaniem i odtwarzaniem. (ale tochyba zależy od sposobu konwesji pliku bo na zwykłym avi też się zdarzało)

Co ciekawe przy filmach 3D w mkv po dlna można wybrać opcje napisów wybrac napisy np txt lub srt itd oraz ustawic kodowanie np cp1250,wybrać ścieżkę audio ale juz przy zwykłych filmach nie 3D opcja napisów nie pojawia się (mam na myśli DLNA). Sony podaje że napisy zewnętrzne sa tylko przez usb.

Co do kopii lustrzanej do u mnie było inaczej na samsungu s4 polaczylem sie od razu i działało super do czasu ostatniej altualizacjiz grudnia 2013 wtedy przestało działać i pojawias sie ten sam komunikat co pisze autor post. Sprawdziłem z xperiaT i też nie działa. 

Wygląda to działania Sony. Bo skoro samsung s4 działał a teraz nie działa to co może być przyczyną,  musieli coś pozmieniac.  Tak samo z napisami po Dlna skoro moga działać z jednymi filmami to dlaczego nie działają z innymi.

kmichal
Poszukiwacz

Nie mylcie niekompatybilnego NFC z niedziałającym screen mirroringiem. NFC ułatwia nam tylko połączenie z telewizorem, co działa tylko z Xperiami. Sam screen mirroring działa i bez tego. W zależności od wersji androida trzeba znaleźć opcję ekranu bezprzewodowego, albo screen cast itd, np. w ustawieniach ekranu. Mam Nexusa 4. Screen mirroring działa bez użycia pilota NFC. Powodzenia

134514
Poszukiwacz

O to własnie sie rozchodzi... Wystarczyło napisać, że SONY gwarantuje bezproblemowe funkcjonowanie tej opcji TYLKO z telefonami SONY XPERIA... Wtedy potencjalny klient wie, że może być cienko z obsługą NFC w powiązaniu z modelem telefonu który on posiada /.../

Jak dla mnie ta funkcjonalność i jej ograniczenia zostały jasno opisane przez Sony --

http://helpguide.sony.net/lifestyle/en/mirror/

-- "Compatible devices: LCD TV BRAVIA with One-touch Remote Control, XperiaTM Smartphone, XperiaTM Tablet".

NFC to jeszcze zbyt młode rozwiązanie; sam screen mirroring o wiele lepiej i o wiele wygodniej działa przez Wi-Fi -- nie trzeba przykładać telefonu do żadnego pilota... /A przy okazji, co do "kopii lustrzanej" przez Wi-Fi --

Co do kopii lustrzanej do u mnie było inaczej na samsungu s4 polaczylem sie od razu i działało super do czasu ostatniej altualizacjiz grudnia 2013 wtedy przestało działać i pojawias sie ten sam komunikat co pisze autor post. Sprawdziłem z xperiaT i też nie działa. 

Wygląda to działania Sony. Bo skoro samsung s4 działał a teraz nie działa to co może być przyczyną,  musieli coś pozmieniac.  Tak samo z napisami po Dlna skoro moga działać z jednymi filmami to dlaczego nie działają z innymi.

Ehm.. -- jakie tam sony -- mi też moja bravia w8 nie chciała wyświetlać kopii samsunga galaxy note przez Wi-Fi, ale zaczęła robić to po zainstalowaniu na tablecie poprawki o nazwie bodajże 'screen mirroring patch', do ściągnięcia zarówno z Google Play, jak i z Samsung Store, czy jak tam się nazywa; patch został dostarczony przez firmę Samsung, nie Sony...

profile.country.PL.title
matej99
Użytkownik

134514 "Ehm.. -- jakie tam sony -- mi też moja bravia w8 nie chciała wyświetlać kopii samsunga galaxy note przez Wi-Fi, ale zaczęła robić to po zainstalowaniu na tablecie poprawki o nazwie bodajże 'screen mirroring patch', do ściągnięcia zarówno z Google Play, jak i z Samsung Store, czy jak tam się nazywa; patch został dostarczony przez firmę Samsung, nie Sony..." Dla S4 w google play czy samsung aps, nie ma tej aplikacji (na innym smartfonie np sony faktycznie jest taka aplikacja). Ale nie łączył bym tego tak bardzo, bo jaki pisałem po rozpakowaniu telewizora pierwszej instalacji krok po kroku wypróbowałem kopię lustrzaną łącząc S4 i TV KDL-46W-905A nie było problemu zarówno ręcznie przez wywołanie kopi lustrzanej i włączenie w telefonie Screen Mirroring kopia lustrzana działała, podobnie działało w przypadku zetknięcia telefonu z pilotem przez NFC (tak to jest tylko nawiązanie połączenia a nie usługa Screen...), również telewizor przełączał się w tryb kopi lustrzanej o działało. Potem przyszła aktualizacja i przestało działać. Oczywiście może być też problem po stronie Samsunga i w jakieś aktualizacji pojawi się rozwiązanie. Wykluczając problem u siebie udałem się do Sony Center i sprawdziłem na ich telewizorze również nie było połączenia, ten sam komunikat co umnie